- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.06.2011, 13:50)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dans, teatru, muzică şi modă, precum şi o lectură din Eliade, în Noaptea de Sânziene, în Capitală
Spectacole diverse de dans, teatru şi muzică, expoziţii de arte plastice şi fotografie, dar şi prezentări de modă vor avea loc la Muzeele Minovici, în timp ce curtea Şcolii Centrale va găzdui o lectură din "Noaptea de Sânziene" de Mircea Eliade, în seara de 23 iunie, informează organizatorii.
Urmărește
50 afișări
Asociaţia "Prietenii Muzeelor Minovici" îi invită pe bucureşteni, pentru al cincilea an la rând, să petreacă Noaptea de Sânziene în livada muzeelor de lângă Fântâna Mioriţa, într-o atmosferă cu totul specială.
"Sânzienele" vor fi prezente printre vizitatori, care se vor putea bucura de spectacolele oferite de dansatorii Răzvan Mazilu şi Monica Petrică, naista Cornelia Tihon, actriţa Brânduşa Casandra Mircea, coregrafa şi dansatoarea Ioana Macarie, actorul Constantin Florescu şi corul Sound condus de Voicu Popescu.
La acestea se vor adăuga expoziţii de artă plastică şi fotografie ale artiştilor Flavia Lupu, Luiza Zamora şi Şerban Bonciocat, precum şi două prezentări de creaţie vestimentară semnate de Rhea Costa şi Elena Perseil.
Fetele sunt invitate să vină îmbrăcate cât mai asemănător sânzienelor, în alb sau galben, tradiţional sau modern, pentru a contribui la atmosfera de poveste a acestei seri.
În grădina interioară a Şcolii Centrale, tot de la ora 19.00, vizitatorii se vor putea bucura de lecturarea unor fragmente din romanul lui Mircea Eliade "Noaptea de Sânziene", precum şi de un concert al cvartetului Bella Musica al Teatrului Naţional de Operetă, în cadrul programului "Lectură la lumina felinarelor" al Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN).
Scopul programului ARCEN, aflat la cea de-a doua ediţie cu ocazia Sânzienelor, este de a încuraja lectura şi dezbaterea de idei, de a încuraja tinerii să citească, să studieze şi să comenteze texte literare împreună cu prietenii şi colegii, în spaţii non-formale. Programul "Lectură la lumina felinarelor" se doreşte a fi şi o alternativă de petrecere a timpului liber.
Programul se va desfăşura în perioada iunie - septembrie 2011 în mai multe zone ale Capitalei, iar voluntarii ARCEN pregătesc bucureştenilor lecturi şi dezbateri de idei pe baza unor autori precum Lucian Blaga, George Călinescu, Emil Cioran, Mihai Eminescu, Vasile Voiculescu, Tudor Arghezi, Eugen Ionescu şi mulţi alţii.
Intrarea la ambele evenimente organizate în Capitală în ajunul Sânzienelor este liberă.
Sânzienele sau Drăgaica, sărbătorită pe 24 iunie, reprezintă o spectaculoasă sărbătoare solară, a iubirii şi fertilităţii, precedată de o noapte magică, în care se culeg plante de leac şi pentru descântece, dar şi în care se spune că ielele ies la dans înnebunindu-i pe cei care le surprind astfel.
Legendele spun că sânzienele, nişte fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, se prind în horă şi dau puteri magice plantelor. Aceste zâne bune, dacă sunt sărbătorite cum se cuvine, fac culturile să rodească, dau prunci sănătoşi femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele şi tămăduiesc bolnavii. În schimb, dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine, ele se supără şi devin asemenea zânelor rele cunoscute în popor drept iele sau rusalii.
Ielele sunt descrise ca nişte fecioare zănatice, cu o mare putere de seducţie şi cu puteri magice. Se crede despre ele că locuiesc în văzduh, în păduri sau în peşteri, pe maluri de ape sau la răspântii şi apar în special noaptea la lumina lunii, rotindu-se în horă, în locuri retrase, dansând goale, cu părul despletit şi cu clopoţei la picioare, în unele variante. Locul pe care au dansat rămâne ars ca de foc şi iarba nu mai creşte acolo. Se crede că în Noaptea de Sânziene, ielele se adună şi dansează în pădure, iar cine le vede rămâne mut sau înnebuneşte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe