David Bowie a revenit la Berlin, sub forma unei expoziţii de amploare care îi este dedicată - FOTO

O expoziţie de amploare dedicată cântăreţului David Bowie a fost vernisată la Berlin, sub forma retrospectivei care s-a bucurat de un succes uriaş anul trecut la Londra, căreia i-a fost adăugat un capitol despre anii petrecuţi de artistul britanic în acest oraş german, la sfârşitul anilor '70.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului David Bowie a revenit la Berlin, sub forma unei expoziţii de amploare care îi este dedicată - FOTO

David Bowie a revenit la Berlin, sub forma unei expoziţii de amploare care îi este dedicată (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Acea perioadă a fost una majoră în cariera muzicianului britanic. În Berlinul divizat de Războiul rece, David Bowie, creatorul personajului Ziggy Stardust, şi-a regăsit inspiraţia, compunând în special "Heroes", unul dintre cele mai marcante albume din discografia sa, informează AFP.

Manuscrisul cântecului central de pe acel album, ce prezintă povestea a doi îndrăgostiţi care se întâlnesc în faţa Zidului Berlinului, o scrisoare a actriţei Marlene Dietrich şi câteva picturi realizate de David Bowie în acea epocă şi care l-au ajutat pe artist să renunţe la droguri fac parte dintre cele aproximativ 60 de obiecte adăugate retrospectivei londoneze, care prezintă "anii berlinezi" ai celebrului cântăreţ-compozitor britanic.

Această reprezentaţie multimedia, vernisată luni seară de ministrul german al Afacerilor Externe Frank-Walter Steinmeier, este organizată la Muzeul Martin Gropius, o construcţie realizată în timpul domniei împăratului Wilhelm I cu scopul de a expune colecţiile sale de artă decorativă.

"Bowie fără Berlin, nu se poate", a subliniat într-o conferinţă de presă Martin Roth, directorul Victoria and Albert Museum din Londra, unde a fost vernisată expoziţia originală.

Victoria Broackes, unul dintre curatorii expoziţiei londoneze, spune că Berlinul "pare să corespundă" personalităţii lui David Bowie.

Ea reaminteşte interesul celebrului artist pentru istoria Republicii de la Weimer (1919 - 1933), dar şi "setea lui de descoperiri şi inovaţii", hrănită de pasiunea cântăreţului pentru scena culturală berlineză şi incursiunile sale în arta underground din anii '70.

"Acesta este locul în care el a scăpat de demonii săi şi de vidul creativ, pentru a oferi o nouă tinereţe inspiraţiei sale", a adăugat ea.

În mijlocul costumelor extravagante ale artistului, expoziţia prezintă casele în care Bowie a locuit în oraş, influenţele şi întâlnirile sale.

În 1976, obosit de glorie, dependent de cocaină, David Bowie, alias David Robert Jones, a plecat din Los Angeles şi a ajuns Berlinul de Vest, un oraş încă afectat de urmele războiului. La plecarea din Berlin, trei ani mai târziu, el compusese deja o trilogie revoluţionară - "Low", "Lodger" şi emblematicul "Heroes", albume înregistrate în studiourile Hansa -, ştergând graniţele dintre modă, muzică şi performanţă artistică.

"Este un oraş în care este atât de uşor să te pierzi... dar şi să te regăseşti", spunea David Bowie vorbind despre Berlin, într-un interviu acordat în 2001.

Printre alte curiozităţi, expoziţia include tablourile care l-au inspirat pe Bowie în realizarea desenelor de pe coperta albumului "Heroes", opere ale pictorului Erich Heckel, o personalitate a expresionismului german, care îi plăcea foarte mult artistului britanic. Sunt aceleaşi tablouri cărora Iggy Pop, coleg de generaţie cu Bowie la Berlin, le-a oferit o versiune fotografică, pentru a-şi ilustra coperta propriul său album "The Idiot" din 1977.

Vizitatorii pot să descopere şi pasaje - unele inedite - din corespondenţa întreţinută în 1978 de David Bowie şi actriţa Marlene Dietrich, cu care cântăreţul a jucat în filmul "Just a Gigolo", dar şi rapoartele poliţiei secrete est-germane STASI, care evocau riscul ca tinerii din Germania de Est să se apropie în număr mare de Zidul din Berlin, pentru a asculta şi pentru a auzi mai bine piesele interpretate de David Bowie în timpul concertului pe care l-a susţinut în faţa Reichstag-ului, de cealaltă parte a Zidului, în 1987.

Preferând să se ţină departe de ochii presei vreme de mulţi ani, cântăreţul britanic a reînnodat firul poveştii sale de iubire cu Berlinul lansând în 2013 un cântec-surpriză cu ocazia celei de-a 66-a aniversări a lui. Cântecul "Where are we now?" relatează amintirile artistuloui, asociate cu numele unor locuri simbolice din Berlin.

La rândul său, Berlinul îi împărtăşeşte afecţiunea, considerându-l pe David Bowie unul dintre ambasadorii săi de seamă, care au ştiut să redescopere chipul "cool" a ceea ce era în epocă o insulă capitalistă rătăcită în spatele Cortinei de Fier. "Aura sa rămâne şi acum perceptibilă", sublina, recent, cotidianul berlinez TAZ.

David Bowie, în vârstă de 67 de ani, este cântăreţ, compozitor, producător şi inginer de sunet şi a câştigat mai multe premii BRIT, MTV Music Video şi Grammy. Activ pe parcursul a cinci decenii pe scena rock 'n' roll şi cunoscut prin faptul că-şi reinventează destul de des stilul de a cânta, Bowie este considerat un influent inovator, în special datorită pieselor sale din anii '70. Bowie s-a inspirat pentru muzica sa dintr-o vastă paletă de forme de artă, filosofie şi literatură. El este, de asemenea, actor de film şi teatru, regizor şi realizator de videoclipuri muzicale. Printre cele mai cunoscute albume ale sale se numără materialele discografice "Space Oddity" (1969), "Ziggy Stardust" (1972), "The Man Who Sold the World" (1970), "Aladdin Sane" (1973), "Station to Station" (1976), "Let's Dance" (1983), "The Buddha of Suburbia" (1993) şi "Earthling" (1997). Albumele starului britanic s-au vândut în peste 140 de milioane de copii pe plan mondial.

Cel mai recent album al starului britanic se intitulează "The Next Day" - primul material discografic lansat de legendarul artist britanic după o pauză de 10 ani - şi a ajuns în magazine în 2013.

Într-un sondaj realizat în 2002, de BBC, Bowie s-a clasat pe poziţia a 29-a în clasamentul celor mai mari 100 de artişti britanici din lume. În 2004, revista Rolling Stone l-a clasat pe Bowie pe locul al 39-lea în topul celor mai buni 100 de artişti rock din toate timpurile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici