- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.08.2009, 19:58)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
David Esrig: Actorul român are potenţial foarte mare
Regizorul de teatru David Esrig, care va conduce atelierul de artă dramatică "În căutarea teatrului existenţial", cu actori români, în perioada 9 august - 9 septembrie, la Burghausen, în Germania, a declarat, marţi, că în România a câştigat "aspiraţiile care îl chinuiesc şi în prezent".
Urmărește
100 afișări
David Esrig: Actorul român are potenţial foarte mare (Imagine: Mediafax Foto)
Regizorul a susţinut, marţi, o conferinţă de presă, la sediul Institutului Cultural Român (ICR) din Bucureşti, alături de preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici. Regizorul a mărturisit că este foarte curios să vadă "ce iese" după atelierul de la Burghausen.
Atelierul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR), în parteneriat cu Academia de Teatru şi Film Athanor din Burghausen, fondată de regizorul român, stabilit în Germania.
David Esrig a pus, în 1993, bazele Academiei de Teatru şi Film Athanor, o şcoală particulară care a devenit, în 1999, Academia Athanor - instituţie de învăţământ artistic superior finanţată de statul german. În ceea ce priveşte atelierele similare pe care le-a susţinut în România, Esrig a spus că "avea prea puţin loc ca să poată să experimenteze şi colegii cu care lucra".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
La atelierul din acest an, găzduit de Athanor, se va lucra în continuare pe texte ale avangardei literare româneşti, semnate de Paul Celan şi Eugen Ionescu. Cursurile vor fi susţinute de David Esrig şi de alţi profesori colaboratori ai Academiei Athanor. Esrig a spus că, în timpul atelierului, va mai face referiri la texte de Urmuz (pseudonimul literar al lui Demetru Demetrescu-Buzău, nr.) şi de Max Blecher.
"Am ales nişte texte cu un subtext foarte bogat", a spus David Esrig. "Am întâlnit colegi minunaţi care nu ştiau cine e Blecher", a mai povestit acesta, menţionând că îşi doreşte ca, în luna în care va conduce atelierul, actorii înscrişi să facă "paşi importanţi". "Cu mine nu este niciodată comod", a mărturisit regizorul, adăugând că, pentru el, cel mai important lucru în evoluţia unui artist este "depăşirea comodităţii".
"Actorul român are potenţial foarte mare. Faptul că are o cultură tradiţională dă un fundament care se poate dezvolta enorm", a mai spus Esrig. "Aici am devenit ce am devenit, aici am câştigat aspiraţiile care mă chinuiesc şi azi", a adăugat regizorul, referindu-se la teatrul românesc.
Atelierul de artă dramatică "În căutarea teatrului existenţial" este finanţat de ICR şi are 15 locuri disponibile. Participanţii la atelier, dintre cei 50 de candidaţi înscrişi în competiţie, au fost selectaţi de David Esrig şi sunt actori ai unor teatre din Bucureşti şi din ţară.
Proiectul atelierului din acest an reprezintă o continuare şi o dezvoltare a unui demers pe termen lung, iniţiat şi derulat, în România, în anii 2006, 2007 şi 2008, când au avut loc ateliere de artă dramatică conduse de David Esrig, împreună cu profesori din Germania, Austria şi Franţa.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe