David Esrig: Tehnicienii de scenă din România îşi riscă viaţa în teatre

Regizorul David Esrig a atras, vineri, atenţia asupra necesităţii ca autorităţile să facă investiţii în tehnica de scenă, pentru că potenţialul oamenilor din teatrul românesc este "mult mai sus decât condiţiile existente" şi pentru că normele de siguranţă a muncii nu sunt respectate.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului David Esrig: Tehnicienii de scenă din România îşi riscă viaţa în teatre

David Esrig: Tehnicienii de scenă din România îşi riscă viaţa în teatre

"Mai în glumă, mai în serios, m-am întrebat cu doamna Alice Barb (regizoare n.r.) dacă n-ar fi bine să-i scriem domnului preşedinte, pentru a ajuta teatrele cu nişte calculatoare, nişte softuri. Mi se pare un om foarte concret. Am văzut că şi-a făcut din nou diploma de căpitan de vas. Mi se pare foarte frumos. Preşedinţia nu-i o meserie", a spus David Esrig într-o conferinţă de presă organizată la Teatrul Metropolis, la finalul primei şcoli de scenotehnică la standarde europene din România.

Această şcoală (coordonator de proiect: Alice Barb) a constat în două săptămâni de cursuri în domeniile tehnică de scenă, lumină şi sunet, pentru 70 de tehnicieni din teatre din Bucureşti şi din ţară.

Şcoala de scenotehnică europeană a fost organizată de Academia de Artă Dramatică Athanor din Germania, al cărei rector este renumitul regizor David Esrig, plecat din România în anii comunismului, şi de Teatrul Metropolis din Capitală.

David Esrig şi profesorii din Germania şi Franţa care au ţinut cursurile de tehnică de scenă şi light design au constatat "dăruirea" angajaţilor din teatre, dar şi faptul că nivelul tehnic din instituţiile de spectacol este acelaşi ca în urmă cu 40 de ani.

Un semnal de alarmă în privinţa problemelor cu siguranţa muncii a fost tras de David Esrig: "Condiţiile de securitate a muncii sunt încă problematice. Domnii profesori pe care i-am invitat sunt uşor speriaţi de condiţiile de securitate a muncii. Au fost impresionaţi cu cât eroism şi cu câtă fantezie tehnicieni din această ţară au reuşit să ţină în funcţiune teatrele (...) Nu se poate lucra în condiţiile în care tehnicianul când ajunge seara acasă îi mulţumeşte lui Dumnezeu că e întreg (...) Trebuie ridicată infrastructura. A ridica securitatea muncii înseamnă a ridica eficacitatea muncii. Asta în primul rând. În al doilea rând, e vorba de normele europene".

David Esrig ar vrea ca şcoala de scenotehnică şi rezultatele ei să impulsioneze investiţii în teatrele româneşti, mai ales în cele din ţară. "Aceste prime cursuri şi contacte cu normele, cu problemele serioase de securitate a muncii, cu profesionalizarea m-aş bucura să declanşeze un val de presiune de a rezolva această infrastructură a teatrelor", a spus el.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici