DDTV, amendat de CNA pentru piratarea filmelor Warner Bros şi Universal

CNA a amendat, marţi, cu 50.000 de lei, postul DDTV pentru difuzarea ilegală a unor filme din portofoliul unor mari companii precum Warner Bros şi Universal, ale căror drepturi de difuzare au fost cumpărate de televiziunea lui Dan Diaconescu de la un intermediar, SC Sistem Cable SRL România.

Urmărește
886 afișări
Imaginea articolului DDTV, amendat de CNA pentru piratarea filmelor Warner Bros şi Universal

DDTV, amendat de CNA pentru piratarea filmelor Warner Bros şi Universal (Imagine: Sorina Andreica/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, o sesizare primită de la compania americană Warner Bros, care a acuzat televiziunea lui Dan Diaconescu, DDTV, pentru difuzarea ilegală a unor filme, precum "The Last Boy Scout/ Ultimul samaritean", dar şi desene animate, ca "Tom & Jerry".

De asemenea, CNA a analizat şi o plângere de la Kanal D, care a informat Consiliul că televiziunea DDTV a difuzat ilegal filme din portofoliul companiei Universal, ale căror drepturi de difuzare exclusive în România sunt deţinute de postul de televiziune turcesc.

La şedinţa CNA au fost prezenţi Doru Iuga, reprezentantul postului DDTV, şi Florin Miclăuş, cel care deţine firma SC Sistem Cable SRL România, societate care a vândut drepturile pentru 2.000 de filme postului DDTV.

Florin Miclăuş: Singurul vinovat în momentul de faţă sunt eu

În şedinţa CNA, Florin Miclăuş, a spus că a cumpărat drepturile de difuzare pentru 2.000 de titluri de la o companie americană, Echelon Studios. El a precizat că a vândut drepturile de difuzare a filmelor respective postului DDTV, printr-un "contract joint venture".

"Am făcut un contract cu Echelon Studios și avem drepturile pentru 2.000 de filme. Am încercat un an de zile să le vindem şi la alte persoane, nu am reuşit (...) În momentul difuzării (pe DDTV, nr.) au început să apară problemele. Nu pot să ştiu dacă acest contract este legal din punctul de vedere al legii române sau americane, cert este că noi am plătit acest contract. Eu îmi asum faţă de celelalte televiziuni care au suferit pierderi pe tema asta (...) Îmi asum întreaga vină pentru că nu am verificat respectivele titluri. Singurul vinovat în momentul de faţă sunt eu", a declarat Florin Miclăuş, în şedinţa de marţi a Consiliului. "Verificând în ultima săptămână contractele, am ajuns la concluzia că Echelon nu putea să vândă acele drepturi", a mai spus Miclăuş.

Doru Iuga: înseamnă că am fost şi noi traşi pe sfoară

De cealaltă parte, Doru Iuga, reprezentantul postului DDTV, a spus că televiziunea lui Dan Diaconescu a fost "trasă pe sfoară" şi că va opri difuzarea filmelor respective.

"Problema este că noi am făcut acest precontract cu domnul Miclăuş. Nu am ştiut că există problemele acestea (...) În urma şedinţei de astăzi, vom opri emisia dacă va fi nevoie şi vom notifica CNA cu o nouă grilă. Dacă există o problemă, înseamnă că am fost şi noi traşi pe sfoară, ca şi domnul Miclăuş", a spus Doru Iuga.

În aceste condiţii, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus "sunteţi în situaţia de a opri difuzarea". El a precizat că, difuzând filmele respective fără a avea drepturi, DDTV a încălcat articolul 26 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "difuzarea unei opere cinematografice se poate face numai în perioadele anume prevăzute în contractele încheiate cu deţinătorii drepturilor de autor". "Şi suntem în situaţia de a amenda postul DDTV pentru că a difuzat filme fără să deţină drepturile", a mai spus Răsvan Popescu.

"Eu consider că radiodifuzorul este de bună credinţă, însă e foarte clar că a cumpărat ceva ce dumneavoastră nu aveaţi dreptul să-i vindeţi", i-a spus Cristina Trepcea, membru al CNA, lui Florin Miclăuş.

Potrivit unui alt membru al CNA, Constantin Duţu, în acest caz "este o chestiune penală".

"Există culpa clară radiodifuzorului, în legătură cu care se va pronunţa CNA şi sunt celelalte aspecte juridice. Potrivit legii drepturilor de autor, toate celelalte aspecte constituie infracţiuni (...) Niciun distribuitor nu poate da mai departe dreptul de distribuire a operei decât dacă are de la proprietar acest drept, care poate fi exclusiv sau nu", a spus şi Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA. "Eu cred că fapta este foarte gravă", a spus Onisei, propunând amendarea postului DDTV cu 30.000 de lei, pentru că DDTV este la prima abatere de acest fel. Propunerea sa a primit doar 5 voturi "pentru" din partea membrilor Consiliului, insuficient pentru a fi aplicată.

Mihai Mălaimare propus amendarea DDTV cu 100.000 de lei

Potrivit lui Mihai Mălaimare, membru al Consiliului, acest caz este unul "foarte grav". "Mă surprinde faptul că în audiovizualul românesc este ca într-o junglă (...) O eroare atât de gravă este aproape incredibilă. Voi nu vedeţi în CNA o instituţie pe care să o respectaţi şi ale cărei legi să le citiţi (...) E extrem de grav ce aţi făcut, pentru că nu aţi luat în seamnă pe cel care se uită la televizor. Omul pentru care trudim cu toţii este ultima preocupare. Voi aţi făcut un business şi cu asta basta. În America sau în lume când se aude de asta se spune «România, o ţară de hoţi»", a spus Mihai Mălaimare, membru al CNA. El a propus amendarea DDTV cu 100.000 de lei, amenda maximă prevăzută de legea audiovizualului. Propunerea lui a fost votată favorabil de doar 3 membri ai CNA, insuficient pentru a fi aplicată.

În aceste condiţii, Răsvan Popescu a propus amendarea postului cu 50.000 de lei, propunerea fiind votată de 6 membrii CNA, fapt care a permis aplicarea sancţiunii.

Amenda va fi plătită de societatea lui Florin Miclăuş

Doru Iuga a spus că DDTV "îşi asumă responsabilitatea" şi că amenda va fi plătită de societatea lui Florin Miclăuş. "Eu îmi asum şi amenda. Îmi asum totul", a spus Florin Miclăuş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici