DDTV şi OTV, amendate de CNA cu 50.000 lei, respectiv 30.000 lei

CNA a decis, marţi, să amendeze DDTV, cu 50.000 de lei, şi OTV, cu 30.000 de lei, pentru că au difuzat fotografii cu o femeie ucisă de copilul ei, imagini preluate din dosarul oficial din anchetă, fără acordul familiei persoanei decedate.

Urmărește
118 afișări
Imaginea articolului DDTV şi OTV, amendate de CNA cu 50.000 lei, respectiv 30.000 lei

DDTV şi OTV, amendate de CNA cu 50.000 lei, respectiv 30.000 lei

În emisiunea "Dan Diaconescu Direct" din 15 iulie, de la ora 20.20, a fost prezentat cazul unui copil de 13 ani, Teodosian, care şi-a ucis mama. Pe ecran a fost prezentată o poză cu un băiat despre care s-a spus că este Teodosian.

CNA a primit o reclamaţie de la Marcel Dascălu, care spune că băiatul din fotografie nu este cel care şi-a ucis mama, ci un prieten al acestuia.

"În urma unui interviu dat ziarului Click de băiatul meu în vârstă de 12 ani, ca prieten şi coleg cu Teodosian, OTV a preluat această fotografie şi l-a prezentat pe post ca fiind ucigaş de mame. La insistenţa telefonică a mea să scoată fotografia, au promis că rectifică greşeala, dar, ulterior, am constatat că ei difuzau la alte ore şi anume 15.30. OTV a adus prejudicii de imagine băiatului meu, nerespectând dreptul la propria imagine şi demnitate umană", se arată în reclamaţia primită de CNA.

Totodată, în 16 iulie, în emisiunea "Dan Diaconescu Direct" s-a prezentat acelaşi caz, difuzându-se o fotografie cu femeia ucisă, din dosarul oficial din anchetă. Cazul a fost prezentat şi în emisiunea "Dan Diaconescu Direct" din 17 iulie. Totodată, postul DDTV a difuzat, în 18 iulie, o preluare din emisiunea "Dan Diaconescu Direct" difuzată în 17 iulie.

În acest caz, posturile OTV şi DDTV au încălcat art. 35 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Nu pot fi difuzate materiale audiovizuale realizate şi puse la dispoziţia radiodifuzorilor de către poliţie sau parchet fără acordul persoanelor care sunt victime ale unor infracţiuni sau fără acordul familiilor acestora", şi art. 81, alin. 2 din Cod - "Se vor evita speculaţiile asupra evenimentelor tragice, cauzelor şi consecinţelor lor ori prezentarea repetată a unor imagini şocante, pentru a nu provoca temeri inutile sau panică în rândul publicului".

"Nu aveau dreptul să difuzeze acel material de la poliţie decât cu acordul familiei", a spus Ioan Onisei, vicepreşedinte al CNA.

Sancţiunea OTV s-a acordat şi pentru emisiunea "Dan Diaconescu Direct" difuzată în 14 iulie de OTV.

În emisiune s-a prezentat o dezbatere despre "copiii abuzaţi de mame", moderată de Dan Diaconescu.

Pe ecran a apărut titrat: "Şefa Protecţiei Copilului din România, acuzată că îşi abuzează propriul copil".

În respectiva emisiune, Luminiţa Anghel, subsecretar de stat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, a fost prezentată în mod repetat de către Bogdan Drăghici, preşedintele Asociaţiei Tata, ca fiind unul dintre părinţii care şi-au abuzat sistematic propriul copil. El a spus că Luminiţa Anghel l-a învăţat pe copilul ei să-şi urască tatăl, astfel încât copilul suferă de sindromul alienării parentale, potrivit CNA.

Potrivit CNA, Dan Diaconescu nu a solicitat invitatului său dovezi în legătură cu aceste afirmaţii. Singurul argument pe care l-a adus în emisiune Bogdan Drăghici a fost un dosar de la Tribunalul Bucureşti, în care Luminiţa Anghel cere instanţei să reducă programul de vizită al tatălui copilului său.

Punctul de vedere al Luminiţei Anghel nu a fost prezentat în emisiunea lui Dan Diaconescu.

În acest caz, membrii CNA au decis că OTV a încălcat art. 42 din Cod, potrivit căruia:

1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici