De ce Panteonul sau Colosseumul, construcţii vechi de 2.000 ani, încă rezistă testului timpului?

  • Roma a fost adesea numită Oraşul Etern. Romanii antici se mândreau cu metropola lor şi o vedeau ca un culme de neclintit, iar poeţi precum Virgil şi Ovidiu au făcut referinţe similare în lucrările lor pentru a perpetua această idee.
  • Octavian Augustus, primul împărat al Principatului, spunea: ”Am găsit Roma clădită din cărămizi şi am lăsat-o sculptată în marmură”
Urmărește
15525 afișări
Imaginea articolului De ce Panteonul sau Colosseumul, construcţii vechi de 2.000 ani, încă rezistă testului timpului?

Hepta - Zuma Press

Clădirile revoluţionare ale capitalei imperiale au servit mai multor scopuri şi chiar şi cele care s-au estompat de-a lungul timpului se bucură de o viaţă nouă, datorită conservatorilor şi arheologilor. 

Panteonul rămâne încă una dintre minunile de lungă durată ale Romei. Oculul său se deschide spre cer ca ochiul pentru care a fost numit, lasând să intre atât lumina soarelui, cât şi ploaia. Stând sub minune, transmite CNN,  aproape că simţi cum te întorci în timp. 

Clădirea antică deţine încă multe secrete, dar cercetătorii au putut dezvălui una dintre ele.  

Având cea mai mare cupolă din beton nearmat din lume, Panteonul a fost una dintre isprăvile arhitecturale ale lumii antice, iar prestigiul său rămâne până astăzi.

La peste 2.000 de ani de la construirea templului, clădirea maiestuoasă şi alte structuri romane din beton, cum ar fi Colosseumul şi apeductele, continuă să se înalţe.

În schimb, betonul modern se poate prăbuşi în doar câteva decenii. Deci, cum au făcut-o vechii romani?

Noile cercetări sugerează că amestecul lor inovator de beton, o invenţie romană, a inclus ingrediente inedite. 

Betonul roman a fost introdus în secolul al III-lea î.Hr., dovedindu-se revoluţionar. Numit şi opus caementicium, cele trei ingrediente principale ale sale au fost varul, cenuşa vulcanică şi apa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici