- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.03.2016, 13:14)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De la „Arogant borşit” la „tâmpit”. Bilanţul injuriilor de la Uniunea Scriitorilor
MEDIAFAX a intervievat protagoniştii şi a monitorizat conflictul dintre fracţiunile USR. În doar zece zile, avem o sciziune pe care doar Justiţia o mai poate atenua. Un război între scriitori, care ştiu cu adevărat valoarea cuvintelor şi implicaţiile lor publice.
Urmărește
2443 afișări
De la „Arogant borşit” la „tâmpit”. Bilanţul injuriilor de la Uniunea Scriitorilor (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)
RECAPITULARE Postare Facebook: "te va stoarce de snagă ca pe o puţă bleagă" + "Arogant borşit". Manolescu: "inşi care calcă-n străchini tot timpul". Suciu: «Manolescu este un cadavru care a început deja să pută şi care va continuă să pută până când se va organiza o înmormântare decentă» Active Watch: "dovada unor mentalităţi totalitare" Ştefănescu: "Autorii rataţi fac ca toate animalele pământului pentru a atrage atenţia." Iaru: "Te afectează când ţi se spune că eşti mincinos, ticălos sau porc". Manolescu: "Puteţi să daţi asta pe post: că eu am zis că e un tâmpit.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
PUNCT DE PORNIRE Al treilea mandat al criticului Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor pare a fi dat startul conflictului din interiorul instituţiei culturale. Măsurile administrative şi deciziile financiare au atras criticile unor scriitori-membri. Scânteia s-a aprins însă odată cu reprimarea vocilor critice din interior la adresa Uniunii Scriitorilor din România, potrivit Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România (GRUSR), dar şi cu acordarea unor premii şi distincţii literare membrilor din conducerea USR, de pildă Premiul pentru Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia acordat, pe 15 ianuarie 2015, lui Gabriel Chifu, vicepreşedintele USR.
PUNCT DE INFLEXIUNE Delimitarea concretă de politica vechii conduceri a USR l-a constituit anunţul făcut pe 2 martie 2015 de către grupul de scriitori, printre care se număra Florin Iaru, Paul Cernat, Claudiu Komartin, Octavian Soviany şi Paul Vinicius. Declaraţia lor de intenţie a fost în favoarea reformării Uniunii Scriitorilor din România (USR), cerând, printre altele, normalitate, transparenţă şi modificarea statutului instituţiei.
De la acest episod, lucrurile au escaladat, în momentul de faţă existând o puternică ruptură între vechea conducere a USR şi noul grup de scriitori, ambele tabere lansând puncte de vedere divergente în spaţiul public, adevărate lovituri şi ricoşeuri într-un ring de box virtual. Ambele tabere consideră astăzi că doar justiţia poate mai arbitra acest meci.
SOCIETATEA CIVILĂ Totodată, pe 2 martie 2016 ActiveWatch, organizaţia pentru drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public, s-a pronunţat public, arătând că, prin încercările de a reprima vocile critice din interior la adresa instituţiei, Uniunea Scriitorilor din România (USR) "face dovada unor mentalităţi totalitare şi îşi încalcă menirea statutară de a promova libertatea de opinie şi de expresie".
MONITORIZAREA MEDIAFAX a celor mai importante etape ale conflictului dintre vechea conducere şi noua conducere a USR până în prezent:
23 februarie 2016: USR îi exclude pe doi membri: Dan Mircea Cipariu şi Grigore Şoitu şi dă „avertisment” lui Florin Iaru, Paul Cernat şi Daniel Vorona.
19 martie 2016: Adunarea Generală Extraordinară a Uniunii Scriitorilor din România, al cărei cvorum s-a întrunit pe 19 martie, a decis mai multe modificări ale Statutului USR şi a ales noile organe de conducere, potrivit unui comunicat al grupării USR care îl susţine pe Cristian Teodorescu drept noul preşedinte al instituţiei, publicat pe site-ul Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România (grusr.org).
19 martie 2016: Cristian Teodorescu a fost ales noul preşedinte al grupării USR, iar Florin Iaru şi Dan Mircea Cipariu au fost aleşi vicepreşedinţi. Din Consiliul Director fac parte Ioana Crăciunescu, Grigore Şoitu, Cosmin Perţa, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu şi Valeriu Mircea Popa. Din Comisia de Cenzori fac parte Carmen Ionescu, Dan Iancu şi Daniel Vorona, potrivit comunicatului publicat pe site-ul Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România.
20 martie 2016: Nicolae Manolescu, despre grupul tinerilor răzvrătiţi din USR: „E o prostie, sunt câşiva inşi care calcă-n străchini tot timpul.”
21 martie 2016: Uniunea Scriitorilor din România prezidată de Nicolae Manolescu a anunţat că în cadrul şedinţei Consiliului Uniunii s-a hotărât excluderea a 11 scriitori „pucişti”: Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius şi Daniel Vorona.
22 martie 2016: Nicolae Manolescu a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la sediul USR: „După despletirea atâtor minciuni tendenţioase în presă, nu pot decât să va citesc câteva frânturi dintre textele vitriolante scrise de aceşti scriitori care atacă membrii Uniunii. Florin Iaru, scrie pe internet, referindu-se la un membru al Uniunii: «Stimabile, nu vei mai trăi decât din mila unui conducător, care te va stoarce de snagă că pe o puţă bleagă». «De ce naiba nu-l lăsaţi singur în Uniune pe acest arogant borşit, câte slugi vor rămâne să atârne pe lângă el?», îi răspunde un coleg scriitor şi jurnalist. Scriitorul Adrian Suciu se exprimă, de asemenea: «Manolescu este un cadavru care a început deja să pută şi care va continuă să pută până când se va organiza o înmormântare decentă». E un limbaj absolut suburban, n-am auzit asemenea cuvinte nici măcar printre golani. A fost o campanie de presă. Acesta a fost prima formă de agresiune. Tot ce a facut Grupul de Reformă este ilegal, este un abuz, este calomnie, este fals. A fost un moment în care mi-am zis în glumă că poate Dragnea are dreptatea cu legea defăimării."
22 martie 2016: Criticul Alex Ştefănescu, despre scriitorii rebeli: "Adolescenţi teribilişti care vorbesc licenţios şi au un comportament de derbedei. Autorii rataţi fac ca toate animalele pământului pentru a atrage atenţia."
22 martie 2016: Varujan Vosganian: "Este un interes îngust al unor aşa-zişi scriitori, care încearcă pe o scurtătură neonorabilă să atragă atenţia asupra lor. Trebuie să explicăm raţional acţiunile iraţionale ale unei coterii agresive. E ca la un meci de box cu reguli fixe, în care cineva vine şi joacă box thailandez, iar altul încearcă să folosească o strategie în limitele regulii jocului. Am încercat să facem o insulă de onorabilitate într-un mediul social tulbure."
24 martie 2016: Excluşii din Uniune reacţionează într-un comunicat de presă intitulat „Protestul neexcluşilor”: „Protestăm faţă de această nouă dovadă de arbitrariu a fostei conduceri a USR, întrucât excluderea doar a 11 membri - cei care figurează în organele nou-alese – este o măsură care-i discriminează pe ceilalţi 17 participanţi la respectiva adunare, adică tocmai pe cei care i-au votat şi ales pe cei excluşi. Îi solicităm d-lui Nicolae Manolescu să nu mai facă inutil apel la serviciile ineficiente ale fostei Comisii de Monitorizare, Suspendare şi Excludere şi să completeze cu proscrişi lista pe care figurează colegii noştri recent aleşi şi ale căror demersuri le susţinem în continuare”
25 martie 2016: Florin Iaru, într-un interviu acordat MEDIAFAX: „USR în frunte cu vicepreşedintele Gabriel Chifu dădea premiul cel mare al Festivalului, tot lui Gabriel Chifu. Lucrurile astea nu sunt normale şi de aici am plecat. (...) Te afectează când ţi se spune că eşti mincinos, ticălos sau porc. Astfel de cuvinte n-ar trebui să apară niciodată în gura unui preşedinte al Uniunii Scriitorilor.”
25 martie 2016: Florin Iaru, despre Daniel Cristea-Enache, directorul de imagine al US : „Face următorul lucru: Intră pe Facebook-ul public al diferitor scriitori şi contabilizează like-urile. Se uită dacă cineva a dat like la un duşman sau la un scriitor neprietenos. De exemplu, e un tânăr critic, Cosmin Ciotloş, care a trebuit să plece de la România Literară unde lucra de 7 ani de zile colaborator pentru că a dat like pe postarea lui Mircea Cărtărescu. Ce spunea Mircea Cărtărescu în acea postare? Că el se recuză de la premiile Eminescu şi că nu vrea să fie luat în considerare. La o postare a mea în care spuneam doar atât: intram puţin în polemică cu vechiul meu amic Varujan Vosganian şi vechiul meu prieten şi profesor Nicolae Manolescu, care spuneau că n-am mai scris nimic de 20 de ani. Totuşi, am scris şi am publicate cărţi în ultimii 5 ani. Am două cărţi. Parcă n-am stat de pomană. Nefericitul meu prieten Robert Şerban a dat like şi a fost dez-prietenit şi a fost contabilizat de domnul Daniel Cristea Enache. Să fac şi o mică bârfă. La începuturile sale pe Facebook, domnul Daniel Cristea-Enache îşi dădea singur like-uri. ”
25 martie 2016: Florin Iaru: „USR nu mai trebuie să fie un loc în care se contabilizează cine a murit, cine a ieşit la pensie.”
27 martie 2016: Cristian Teodorescu a anunţat pe pagina sa de Facebook: „Aseară şi azi am primit cereri de reînscriere în USR şi cereri de înscriere, pur şi simplu. Cu ocazia asta am rămas stupefiat aflînd că Nicolae Breban a fost exclus din USR. Nu mi-a venit să cred că alt confrate al nostru, criticul şi istoricul literar Eugen Simion a fost şi el exclus din USR. Le prezint scuze celor doi clasici ai literaturii romîne pentru ceea ce au făcut alţii şi îi asigur că, legal, sînt în continuare membri ai Uniunii Scriitorilor. chiar dacă echipa dlui Manolescu vrea să rămînă în istoria literaturii ca autori ai excluderii lor.”
28 martie 2016: Eugen Simion a vorbit despre suspendarea sa din Uniune: „Uniunea Scriitorilor nu m-a invitat niciodată, nu m-a întrebat niciodată de sănătate. N-a făcut niciun gest de simpatie pentru mine. Ce să fac acolo? Unde nu eşti poftit, dorit...Am fost timp de aproape 50 de ani în timpuri grele în USR, am apărat înainte de 90 demnitatea ei, cred că atunci USR s-a purtat foarte bine. Cred că a fost un centru de rezistenţă faţă de indicaţile oficiale. Acum nu mai ştiu ce face USR. (...) Asta îmi aminteşte de procesele din timpul stalinismului. Am văzut, am ascultat şi eu. Am înţeles că s-a făcut o nouă Uniune condusă de un prozator pe care eu l-am prezentat când a debutat Cristian Teodorescu. N-am de-a face, n-am discutat cu ei, dar am urmărit şi eu la televizor despre chestiunea asta. Am auzit că au fost şi excluşi între timp ca facţionişti. Asta îmi aminteşte de procesele din timpul stalinismului.”
28 martie 2016: Scriitorul Nicolae Breban a criticat sancţiunile USR faţă de scriitorii-membri: „Ei se ocupă cu fleacuri acolo, dau lumea afară, fac şedinţe, ca pe vremea comunismului.”
29 martie 2016: Nicolae Manolescu a declarat despre Eugen Simion: „Sunt prostii. Am mai auzit. El a declarat că a fost exclus. E un tâmpit. Puteţi să daţi pe post chestia asta.” doar suspendat la această oră pentru că nu şi-a achitat cotizaţia şi că profită de acest lucru pentru a lovi în Uniune. Nu l-a exclus nimeni, iar suspendarea este o formă statutară dacă nu-şi plăteşte cotizaţia. Vine, şi-o plăteşte, rămâne în...dar n-are drept să voteze. Atâta tot. Cum să-l exclud pe Eugen Simion din Uniune? E o prostie. Nu ştiu de ce profită de chestia asta. Puteţi să daţi asta pe post: că eu am zis că e un tâmpit.”
Citeşte şi: Nicolae Manolescu, despre Eugen Simion: "E un tâmpit. Puteţi să daţi pe post chestia asta"
Citeşte şi: Suspendaţi din Uniunea Scriitorilor, Nicolae Breban şi Eugen Simion denunţă „stalinismul” instituţiei
Citeşte şi: INTERVIU-Florin Iaru: USR nu poate fi al nimănui, nu e nici al meu, nici al lui Nicolae Manolescu - VIDEO
Citeşte şi: POR alocă 270 de milioane de euro pentru apelul de proiecte privind patrimoniul natural şi cultural
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe