Debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, "Mistuiţi", a apărut la Polirom

"Mistuiţi", debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, a apărut, în această săptămână, în colecţia "Biblioteca Polirom", în traducerea din limba engleză a Iuliei Gorzo, fiind disponibil şi în ediţie digitală.

Urmărește
178 afișări
Imaginea articolului Debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, "Mistuiţi", a apărut la Polirom

Debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, "Mistuiţi", a apărut la Polirom

Romanul va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, pe 20 noiembrie, de la ora 17.00, la standul editurii Polirom, în prezenţa criticilor de film Iulia Popovici şi Mihai Fulger, precum şi a lui Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecţiei "Biblioteca Polirom".

"Mistuiţi" îi aduce în prim-plan pe Nathan şi Naomi, un cuplu modern de jurnalişti, a căror viaţă este atât de haotică încât se întâlnesc doar în hoteluri, când drumurile li se intersectează. Ea scrie despre crime, el - despre intervenţii medicale speciale. Viaţa de cuplu le este mediată de internet, smartphone-uri, laptopuri şi camere video. Cei doi au, de asemenea, în comun gustul pentru aventuri sexuale, în special cu subiecţii articolelor la care lucrează.

În timp ce Naomi intervievează un celebru filosof francez suspectat că şi-ar fi ucis soţia şi ar fi mîncat părţi din trupul ei, Nathan face un reportaj despre un tratament medical obscur pentru cancerul de sân, aplicat unei paciente superbe într-o clinică din Budapesta. Acolo descoperă îngrozit că a contractat o boală venerică numită boala lui Roiphe şi gândul că trebuie să-i explice totul lui Naomi îl terorizează. Căutând un tratament, în minte i se iveşte neîncetat întrebarea "Ce s-o fi întâmplat cu Roiphe?", care deschide, aidoma unei chei, poarta spre o lume halucinantă, impregnată de erotism, în care virtualul pare să submineze constant realitatea, o lume extrem de plastică, amintind de filmele regizorului Cronenberg, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

David Cronenberg, născut în 1943, în Toronto, este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori contemporani, mai ales pentru inventarea unui gen aparte, horrorul visceral, ce explorează temerile şi obsesiile legate de transformarea propriului corp. În filmele sale, psihologicul se împleteşte strâns cu fiziologicul. La începutul carierei, regizorul a explorat aceste teme mai ales prin filme horror şi SF, deşi opera lui s-a dezvoltat dincolo de aceste subiecte. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără "Videodrome", "Musca/ The Fly", "Halucinaţia/ Naked Lunch", ecranizarea romanului omonim al lui William Burroughs, "Terapie de şoc/ Crash", care a obţinut premiul special al juriului la Festivalul de la Cannes în 1996, "eXistenZ", pentru care i-a fost decernat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin în 1999, "Spider", "Umbrele Trecutului A History of Violence", "Cosmopolis", ecranizarea romanului omonim al lui Don DeLillo, "Hărţi către stele/ Maps to the Stars".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici