Decizia lui Lăzescu de a o păstra pe Rodica Culcer la conducerea Ştirilor TVR scindează membrii CA

Membrii Consiliului de Administraţie din TVR au păreri împărţite faţă de decizia lui Alexandru Lăzescu, şeful Televiziunii Publice, de a o păstra ca angajat pe Rodica Culcer, care îndeplineşte şi atribuţiile directorului Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, deşi a împlinit vârsta de pensionare.

Urmărește
358 afișări
Imaginea articolului Decizia lui Lăzescu de a o păstra pe Rodica Culcer la conducerea Ştirilor TVR scindează membrii CA

Decizia lui Lăzescu de a o păstra pe Rodica Culcer la conducerea Ştirilor TVR scindează membrii CA (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV protesta, într-o scrisoare deschisă care a fost remisă miercuri MEDIAFAX, faţă de decizia conducerii Televiziunii Române de a o păstra ca angajat pe jurnalista Rodica Culcer, "deşi atât vârsta legală de pensionare, cât şi limita contractului cu TVR au fost depăşite". De cealaltă parte, contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii TVR au declarat, miercuri, că Rodica Culcer a fost reangajată, cu respectarea legislaţiei în vigoare, pe un post de realizator, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile directorului Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

Decizia conducerii TVR de a o reangaja pe Rodica Culcer este însă văzută din unghiuri diferite de membrii Consiliului de Administraţie. Unii dintre aceştia (Ada Meseşan şi Nicoleta Nicolicea, propuse în CA de către PDL) sunt favorabili păstrării Rodicăi Culcer la conducerea Ştirilor TVR, considerând că aceasta este un profesionist. Alţii (Cristian Niţulescu, Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan - propuşi în CA de PSD şi Sorin Burtea - în CA din partea salariaţilor TVR) consideră că menţinerea Rodicăi Culcer la conducerea Ştirilor TVR, în condiţiile în care aceasta a împlinit vârsta legală de pensionare, este un act "imoral şi ilegal". Există şi un alt punct de vedere între membrii CA, cel al Luciei Hossu Longin (propusă în CA de PNL), care consideră că Rodica Culcer ar putea să rămână colaborator în TVR, însă nu ar trebui să primească şi pensie şi salariu în acelaşi timp.

În mod concret, Ada Meseşan a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că Rodica Culcer este un profesionist, iar continuitatea sa la conducerea Ştirilor TVR este un avantaj pentru Televiziunea Română.

"Sunt de necontestat calităţile profesionale, respectiv de jurnalist şi de manager ale Rodicăi Culcer. Continuitatea Rodicăi Culcer în TVR reprezintă un avantaj real pentru Televiziunea Naţională, care ar trebui să fie mai atentă cu profesioniştii pe care îi are. La ora actuală, în presă există un deficit de profesionişti. Este un lucru evident pe care l-au remarcat de ani de zile şi ong-urile care analizează mass-media din România. Ca atare, în opinia mea, păstrarea Rodicăi Culcer în poziţia de director al Ştirilor TVR este un lucru categoric în avantajul TVR", a spus Ada Meseşan.

O poziţie similară are şi Nicoleta Nicolicea, care a declarat, joi, pentru MEDIAFAX: "Este vorba despre un profesionist şi doamna Culcer este un profesionist. În mass-media s-a constatat un mare deficit de profesionişti. Un om care ştie meserie trebuie păstrat cât se poate de mult".

În schimb, Cristian Niţulescu a declarat miercuri seară, pentru MEDIAFAX, că susţine din punct de vedere moral poziţia Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV, care a protestat faţă de decizia conducerii Televiziunii Române de a o păstra ca angajat pe jurnalista Rodica Culcer.

"Susţin poziţia sindicatului, mai mult din punct de vedere moral decât din punct de vedere legal. Din punct de vedere legal, doamna Culcer are încă o opţiune de a alege între pensie şi salariu, deşi această opţiune este mai nimerită pentru o funcţie de execuţie decât pentru una de conducere în cea de-a doua structură de conducere a SRTV şi anume Comitetul Director. Prin această dedublare, doamna Culcer perpetuează forme de manifestare jurnalistică împotriva firii. Astăzi (miercuri, n.r.), între 11.00 şi 12.00, toate televiziunile de ştiri din România difuzau un news alert referitor la cazul Constanda. Canalul de ştiri controlat de doamna Culcer difuza într-o fereastră un interviu cu un domn care lăuda relaţiile preşedintelui Băsescu cu Israelul, iar în fereastra a doua ne arăta o uşă închisă păzită de doi soldaţi în spatele cărora premierul Boc se întâlnea cu premierul Benjamin Netanyahu. Pe banda de news alert a canalului telespectatorii erau informaţi că Portugaliei i-au fost retrase 4 trepte de rating de către agenţia Moody's în ceea ce priveşte investiţiile. Este doar un exemplu pentru ceea ce doamna Culcer înţelege să facă de când are mandat de director şi de când este şi proaspăt pensionară cu delegare de atribuţii de director", a spus Cristian Niţulescu.

În acelaşi ton cu Cristian Niţulescu, Anne Jugănaru a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că păstrarea Rodicăi Culcer în fruntea Direcţiei Ştiri este "şi ilegală şi imorală". "Consider că deţine sub un tertip oarecare în continuare o funcţie de conducere. Este ilegală pentru că această doamnă cumulează pensia cu un salariu deloc mic, în condiţiile în care TVR înregistrează cel mai mare deficit din istorie. Este ilegală pentru că un post de conducere trebuie ocupat prin concurs şi nu în urma unei cereri pe care o aprobă un om. Este ilegală şi pentru că postul pe care îl ocupă doamna Culcer este un post de execuţie şi, conform actualei legislaţii în vigoare, un pensionar nu are voie să ocupe o funcţie de conducere", a spus Anne Jugănaru.

Totodată, Anne Jugănaru consideră că "imoral este faptul că doamna Culcer rămâne în TVR în condiţiile în care asupra domniei sale planează acuzaţii grave". "În 2006, a acordat 25.000 de ore suplimentare, în condiţiile în care, cu un an înainte, toată Televiziunea Română avea 8.000 de ore suplimentare. (Decizia menţinerii Rodicăi Culcer în fruntea Ştirilor TVR, n.r.) este imorală în special din motive legate de practica domniei sale de manager. Se ştie în instituţie felul în care doamna Culcer a adus 130 de oameni la Ştiri, fie prin pseudoconcursuri, fie prin contracte de colaborare. Eu nu comentez valoarea unora dintre ei, dar metodele prin care au fost aduşi lasă de dorit. Peste tot se făceau restrângeri de personal, în timp ce la Ştirile TVR ne-am trezit cu o inflaţie de ziarişti aduşi de această doamnă, fapt pentru care şi fondul de salarii s-a majorat cu peste un milion de euro anual. Banii aceştia nu ajung la toţi angajaţii TVR, ci la preferaţii doamnei Culcer", a mai spus Anne Jugănaru.

Ea a făcut referire şi la "partizanatele politice" pe care le-ar avea Rodica Culcer. "(Decizia menţinerii Rodicăi Culcer în fruntea Ştirilor TVR, n.r.) este imorală evident din motive de partizanat politic. Deontologia domniei sale lasă de dorit. Are evidente parti pris-uri politice. În condiţiile în care această doamnă este evident un partizan al unuia dintre partidele politice, este evident că nu are ce căuta într-o asemenea poziţie", a mai spus Jugănaru, precizând că şeful Ştirilor TVR trebuie să păstreze "echilibrul şi echidistanţa".

Şi Sorin Burtea are o poziţie similară cu aceea a Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV, dar şi cu punctul de vedere exprimat de Anne Jugănaru. "Am aceeaşi părere ca a sindicatelor. Cunoscând-o de atâta vreme pe doamna Culcer, ştiu şi cât rău a făcut televiziunii", a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Sorin Burtea. El a făcut referire la oamenii pe care i-ar fi adus Rodica Culcer în TVR. "Tot ce a făcut a făcut pe interes politic, culoare politică", a mai spus Burtea, precizând că Rodica Culcer a fost chemată de mai multe ori pentru discuţii la şedinţele Consiliului de Administraţie, însă nu a venit niciodată. "Când a fost chemată la CA nici n-a vrut să ne bage în seamă", a mai spus Burtea, considerând că, în esenţă, Rodica Culcer este "stat în stat".

Şi Claudiu Brînzan a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că Rodica Culcer a "sfidat în repetate rânduri CA", precizând că situaţia menţinerii sale la conducerea Ştirilor TVR, în condiţiile îndeplinirii vârstei de pensionare, "nu este de tolerat".

"Nouă nu ni s-a adus la cunoştinţă oficial decizia privind reangajarea doamnei Culcer. Îmi face impresia că doamna Culcer are un statut special în TVR. Situaţia nu este de tolerat, mai ales că doamna Culcer a refuzat să dea explicaţii atunci când CA i-a cerut, invocând în mod absurd ingerinţe editoriale din partea membrilor CA. Sunt atâţia oameni tineri care ar putea să ocupe prin concurs acest post", a mai spus Claudiu Brînzan, făcând referire şi la "audienţele slabe" ale Ştirilor TVR şi alte talk show-urilor difuzate pe posturile Societăţii Române de Televiziune, dar şi la oamenii pe care Rodica Culcer i-ar fi angajat "fără să ţină cont că TVR are o situaţie financiară deosebit de grea".

Şi Lucia Hossu Longin a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că membrii Consiliului de Administraţie din TVR nu au fost anunţaţi de decizia conducerii Televiziunii Publice de a o păstra ca angajat pe Rodica Culcer, care conduce prin delegare şi Ştirile TVR.

"Consiliul de Administraţie nu a fost anunţat de această decizie. Socotesc că doamna Culcer, cu toată condiţia de excepţie pe care o prezintă ca profesionist, putea să se adapteze legilor din TVR şi să rămână colaborator", a spus Lucia Hossu Longin, precizând că alţi angajaţi - mai mult sau mai puţin vedete în TVR -, când au îndeplinit vârsta de pensionare, au rămas doar colaboratori ai Televiziunii Publice.

"Eu când am lucrat la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului am renunţat la pensie. Mi s-a aplicat şi mie legea lui Boc", a spus Lucia Hossu Longin. "Cred că dânsa (Rodica Culcer, n.r.) putea să colaboreze în continuare cu TVR, nu să-şi păstreze şi pensia şi să fie şi angajată, nu pentru unii să fie lege şi alţii să fie exceptaţi de la lege. Şi cred că şi doamna Culcer este de acord cu părerea mea, pentru că am văzut că susţine respectarea legilor", a mai spus Lucia Hossu Longin.

Pe de altă parte, contactat joi de MEDIAFAX, Paul Botez (propus în CA de PDL) a precizat că situaţia Rodicăi Culcer nu a fost discutată încă în CA. "Până când nu se va discuta acest subiect în cadrul CA nu mi se pare corect să avem o declaraţie publică", a spus Paul Botez.

La rândul lor Attila Karen Sebesi (propus în CA de UDMR) şi Traian Bărbulescu (în CA din partea salariaţilor TVR) nu au prezentat un punct de vedere cu privire la situaţia Rodicăi Culcer, declarând joi, pentru MEDIAFAX, că sunt în concediu şi nu cunosc subiectul. "Urmează să mă lămuresc la următorul consiliu de administraţie, care urmează să aibă loc pe 14 iulie", a spus Traian Bărbulescu.

Raico Cornea (în CA din partea minorităţilor) şi Cătălin Baba (în CA din partea Guvernului) nu au putut fi contactaţi de MEDIAFAX până la difuzarea acestei ştiri.

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie. Rodica Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

Reprezentanţii TVR au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Rodica Culcer a fost reangajată, cu respectarea legislaţiei în vigoare, pe un post de realizator, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile directorului Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, până la ocuparea prin concurs a acestui post. "Decizia luată a avut la bază interesul instituţiei, având în vedere faptul că la nivelul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport există mai multe proiecte în curs, unele propuse şi începute de doamna Rodica Culcer, care vor fi finalizate în perioada următoare", au mai spus reprezentanţii TVR.

Aceştia au precizat că "reangajarea s-a făcut în temeiul articolul 83 litera g din Codul Muncii şi nu este deloc un caz singular pentru TVR". "Au existat şi alte situaţii în care, în interesul instituţiei, profesionişti de valoare au fost menţinuţi în funcţie pentru o perioadă după pensionare. Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că politica de angajări este un atribut al managementului, singura condiţie fiind respectarea cadrului legal", au mai afirmat reprezentanţii TVR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici