Decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului: cărţile pentru copii cu părinţi homosexuali nu sunt dăunătoare

Este un primul caz de acest gen şi se referă la o situaţie izbucnită în Lituania în urmă cu zece ani, cu îmbrăţişarea unei prinţese cu fiica unui cizmar.

Urmărește
441 afișări
Imaginea articolului Decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului: cărţile pentru copii cu părinţi homosexuali nu sunt dăunătoare

Decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului: cărţile pentru copii cu părinţi homosexuali nu sunt dăunătoare

A numi „dăunătoare” cărţile pentru copii care înfăţişează familii cu părinţi de acelaşi sex este o încălcare a libertăţii de exprimare, s-a stabilit printr-o hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), tribunalul internaţional care se ocupă de aplicarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Totul a pornit de la un caz izbucnit în Lituania în urmă cu zece ani, în 2013: o carte pentru copii, Gintarinė širdis („Inima de chihlimbar”), în care apar doi părinţi de acelaşi sex.

Produsul a fost retras din comerţ si apoi readmis, dar numai pentru adolescenţii de peste 14 ani. Autoarea, Neringa Macate, făcuse recurs şi cazul a ajuns la Curtea Europeană.

Cartea este o antologie de poveşti care preia modele de basme şi le adaptează la probleme actuale, cum ar fi hărţuirea şi discriminarea homofobă. 

Autoarea a murit de cancer

La scurt timp după publicare, Ministerul Culturii lituanian a primit o plângere conform căreia cartea „încuraja perversiunile”, iar opt parlamentari au protestat în scris împotriva publicării.

În scrisoarea pe care o trimiseseră editurii, respectivii apreciau: „Cartea le inoculează copiilor ideea: căsătoria între persoane de acelaşi sex este o opţiune de dorit”.

Criticile au fost atrase în special de un pasaj, considerat sexual explicit, în care o prinţesă şi fiica unui cizmar adorm îmbrăţişate după căsătorie.

Autoarea n-a putut primi decizia: a murit de cancer, în 2020, la vârsta de 45 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici