Decizii noi, la vremuri noi! E.S. Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, despre românii din UK: ,,Acum doi ani, nu vorbea nimeni despre asemenea cifre”/ ,,Am bucuria să vă anunţ că procesul de acordare a vizei a fost simplificat”

  • E.S. Andrew Noble: ,,E lupta întregii omeniri împotriva unei boli. Oamenii vor învinge!”
  • E.S. Andrew Noble: ,,Trăim într-un sistem foarte competitiv, o concurenţă sistemică, între democraţiile deschise ca România şi Marea Britanie şi alţi actori din lume”
  • E.S. Andrew Noble: ,,Sunt încântat că România este una dintre ţările care înţelege gravitatea ameninţărilor cibernetice”
  • E.S. Andrew Noble: ,,Cea mai mare diferenţă pentru toţi studenţii români va fi că nu vor mai putea cere un împrumut de la guvernul britanic pentru a acoperi taxele şi alte cheltuieli”
Urmărește
1758 afișări
Imaginea articolului Decizii noi, la vremuri noi! E.S. Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, despre românii din UK: ,,Acum doi ani, nu vorbea nimeni despre asemenea cifre”/ ,,Am bucuria să vă anunţ că procesul de acordare a vizei a fost simplificat”

Sursa foto: emisiunea ,,InSecuritate”

Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”,  E.S. Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, a vorbit despre viaţa din UK, la patru luni de la ieşirea din UE a Regatului Unit. În era post-Brexit, care sunt lucrurile esenţiale pe care trebuie să le ştie un român dacă doreşte să trăiască, să muncească, să studieze şi să aibă succes în Marea Britanie?

Andrew Noble:,,Cred că sunt în jur de 900.000 de români în Marea Britanie”

,,E o populaţie foarte mare, dar e foarte liniştită. Acum doi ani nu vorbea nimeni despre asemenea cifre. Vorbeam de 400.000 de români. Cred că asta arată cât de rapid şi cât de bine s-au integrat.

Andrew Noble: ,,De când am părăsit UE, sistemul de imigraţie s-a schimbat”

,,Acum avem un sistem care permite călătoriile şi îţi permite să te stabileşti în Marea Britanie, dar dacă vrei să faci asta, vei avea nevoie de o viză. Am bucuria să vă anunţ că procesul de acordare a vizei a fost simplificat şi e posibil să faci totul de pe telefon dacă ai un paşaport biometric.

Dacă vrei să lucrezi în Marea Britanie, ai nevoie de o ofertă de muncă. E cea mai mare diferenţă. Nu poţi merge acolo să-ţi cauţi de muncă. Sunt anumite restricţii legate de salariu. Punem accentual pe oameni din domeniul sănătăţii, ca multe alte ţări. (…) Pentru călătorii, dacă vrei să vizitezi Marea Britanie sau dacă vrei să-ţi vizitezi prieteni sau rude, e mult mai simplu. Nu ai nevoie de viză pentru călătoriile scurte. Şi poţi rămâne ca turist în Marea Britanie până la şase luni.” 

Andrew Noble: ,,Universităţile noastre sunt independente, ele decid taxa de şcolarizare”

Ambasadorul Marii Britanii în România a dezbătut şi problema tinerilor români care vor să studieze la universităţile din UK, în condiţiile în care ieşirea britanicilor din zona UE a dus la creşterea taxelor de studiu pentru tinerii europeni.

,,Pentru că nu mai avem taxe europene pentru studenţii din ţările UE, studenţii europeni vor plăti taxele internaţionale. Depinde de fiecare universitate în parte cât de mare va fi taxa.

Unele au aceleaşi taxe pentru toţi studenţii. Iar pentru acel grup de oameni, taxa va rămâne neschimbată. Adevărul este că, în multe cazuri, taxa de creşte. Depinde de universitate şi de specializare. Unele specializări sunt foarte scumpe, iar taxa poate fi mai mare.”

E.S. Andrew Noble: ,,Vrem să încurajăm studenţii români să vină în UK”

,,Cea mai mare diferenţă pentru toţi studenţii români va fi că nu vor mai putea cere un împrumut de la guvernul britanic pentru a acoperi taxele şi alte cheltuieli. De aceea am discutat cu guvernul român despre cum am putea să oferim unui număr mai mare de români şansa de a colabora cu instituţiile britanice. (…)

În anul şcolar trecut, au fost 10.000 de studenţi români. Deci cam trei mii pe an. E o cifră mică în comparaţie cu numărul liceenilor. Şi e relativ scump, chiar dacă primeşti ajutor din partea guvernului britanic. Vrem să încurajăm studenţii români să vină. Au susţinut masiv sistemul liceal şi apoi pe cel academic. Dar n-ar fi o idee bună dacă universităţile britanice ar face parteneriate cu excelentele universităţi româneşti? Aţi avea parte de ce e mai bun în ambele lumi.”

Ce paşi trebuie să urmezi şi să respecţi, dacă vrei să călătoreşti în această perioadă în UK?

,,Pare a fi un proces dificil să ajungi în Marea Britanie. Dar sunt trei paşi mari. Indiferent dacă eşti sau nu vaccinat, ai nevoie de un test PCR negativ, făcut cu cel mult trei zile înainte de a ajunge în Marea Britanie. Dacă vii duminică, trebuie să ai un test făcut joi. Dar pot fi şi trei zile şi jumătate.

Apoi trebuie să completezi on-line un formular de localizare a pasagerului. Îl puteţi găsi pe site-ul guvernului britanic unde aveţi acces la toate serviciile guvernului, gov.uk.

Ca parte a acelui formular pe care trebuie să-l completaţi, trebuie să vă programaţi la un test COVID în ziua a doua şi ziua a opta ale perioadei de izolare de zece zile. Şi trebuie programate în avans, plătite în avans şi pot fi livrate în locul în care veţi sta izolaţi”, explică E.S Andrew Noble. 

Andrew Noble: ,,Dezinformarea e pe lista ameninţărilor!”

Care sunt ameninţările pentru securitatea britanicilor şi ce putere mai au alianţele? Cât de sigur este flancul estic al NATO şi ce valori comune apără împreună România şi Marea Britanie? Care sunt oportunităţile? Care sunt provocările? Care sunt priorităţile într-o lume în care lucrurile se schimbă de pe o zi pe alta?

,,Printre ameninţări se numără terorismul, care e acolo de multă vreme, ameninţările cibernetice, ameninţările hibride, finanţările ilicite şi clima, considerate o ameninţare semnificativă la adresa sistemului nostru şi a bunăstării noastre. E o listă cuprinzătoare. Dezinformarea e pe listă. În document scrie că trăim într-un sistem foarte competitiv, o concurenţă sistemică, între democraţiile deschise ca România şi Marea Britanie şi alţi actori din lume.”

Andrew Noble: ,,Una dintre priorităţi este importanţa crescută a securităţii Mării Negre”

,,Trimiterea forţelor aeriene în România a fost planificată acum mult timp. Sunt câţiva care spun că este un răspuns la ce se întâmplă în Ucraina, dar nu este aşa. Aviaţia britanică a fost în România în 2017 şi în 2018, iar revenirea lor a fost planificată în 2018. Dar face parte dintr-o strategie de susţinere a aliaţilor noştri din sudul Europei, de răspuns la provocări şi de descurajare a altor acţiuni”, conchide ambasadorul Marii Britanii în România. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici