Declaraţia de la Bucureşti, semnată, vineri, în cadrul CoMoCoSEE

Declaraţia de la Bucureşti care aduce o anexă la Carta Consiliului Miniştrilor Culturii din Europa de Sud-Est (CoMoCoSEE) a fost semnată vineri, în cadrul reuniunii consiliului.

Urmărește
17 afișări

În conferinţa de presă care a urmat reuniunii CoMoCoSEE, ministrul român de resort Kelemen Hunor a anunţat că miniştrii participanţi au semnat Declaraţia de la Bucureşti şi apendicele la Carta CoMoCoSEE, semnată la Copenhaga în 2005.

Ministrul a explicat că apendicele este important pentru că, după şase ani, s-a decis flexibilizarea activităţii CoMoCoSEE, astfel că, fiecare ministru va numi pe lângă coordonatorul naţional un expert pe patrimoniu cultural şi un altul pe artă contemporană.

Aceşti doi specialiştii vor fi selectaţi din rândul funcţionarilor publici şi vor oferi expertiză în vederea participării la proiectele culturale.

Declaraţia de la Bucureşti, care prevede adoptarea apendicelui, şi acesta din urmă intră în vigoare pe 15 aprilie.

Coordonatorul naţional pentru România este secretarul de stat pe patrimoniu, Vasile Timiş.

Ministrul român a spus că nu a numit încă pe cei doi experţi.

Alături de Kelemen au mai participat la conferinţa de presă, Branislav Micunovic, ministrul Culturii din Muntenegru, ţară de la care România a preluat preşedinţia CoMoCoSEE în urmă cu un an, şi Predrag Marković, ministrul Culturii din Serbia, căreia România îi va preda preşedinţia CoMoCoSEE în luna mai.

Ministrul Culturii din Serbia a apreciat că România a ridicat ştacheta foarte sus cât timp a deţinut preşedinţia CoMoCoSEE, precizând că apendicele semnat vineri la Bucureşti are la bază iniţiative ale României.

Kelemen a mai subliniat că toate intervenţiile în cadrul reuniunii CoMoCoSEE au relevat importanţa multiculturalismului patrimoniului cultural şi dialogului cultural între ţările din sud-estul Europei.

De asemenea, participanţii au fost de acord că în cadrul cooperării trebuie pus accentul deosebit atât pe patrimioniul cultural, cât şi pe creaţia contemporană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici