Fotografiile prezintă fragmente din viaţa ţăranilor români, a meşteşugarilor sau ciobanilor care păstrează tradiţii milenare. Pentru a pătrunde mai adânc în sufletul oamenilor şi al locurilor, fiecare fotografie este însoţită de citate ale persoanei reprezentate în imagine, scurte poveşti vesele şi triste, fragmente din înţelepciunea milenară a ţăranilor, explicaţii despre problemele economice cu care se confruntă aceştia sau chiar comentarii politice despre greutăţile perioadei de tranziţie.
"Intenţia mea este să fac imagini despre viaţa poporului, a localnicilor. Vreau să aflu cum trăiesc ei, în ce stare se simt", povesteşte artistul. "După părerea mea, e important să plasez lângă poze şi un text, unde scriu ce mi-au povestit oamenii, să fie lângă imagini ceva din inima poporului", explică Stefan Drube.
Artistul s-a născut în 1948 la München şi a fost iniţial profesor de politologie şi istorie a artei. Din timpul studenţiei, Stefan Drube era pasionat de tradiţiile ţărăneşti şi de lumea vechilor meşteşugari, realizând diferite lucrări despre ţăranii din Bavaria şi Austria, locuri în care şi-a petrecut copilăria.
Lumea satului românesc l-a fascinat de la prima întâlnire cu ţăranii români, în anul 1975, când a călătorit prin România împreună cu nişte prieteni. Pentru a cunoaşte această lume mai bine, Drube a beneficiat de o bursă a biroului german de schimb academic (DAAD) în anii 1979-1980, perioadă în care a călătorit prin judeţele Maramureş, Sibiu şi Alba, unde a realizat fotografiile expuse în prezent la Bonn.