- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (29.06.2012, 19:15)
- Ana Obretin , Oana Ghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Demeter András renunţă la funcţia de preşedinte-director general al SRR
Demeter András, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), renunţă la funcţie, solicitând vineri celor două Camere ale Parlamentului României dispunerea măsurilor necesare în vederea absolvirii sale de responsabilităţile conferite prin hotărârea de numire a sa.
Urmărește
734 afișări
Demeter András (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"András István Demeter, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, a solicitat astăzi, 29 iunie, celor două Camere ale Parlamentului României dispunerea măsurilor necesare în vederea absolvirii de responsabilităţile conferite prin Hotărârea Parlamentului României nr. 38 din 2010 (prin care a fost numit în funcţia de preşedinte al CA al SRR pentru o perioadă de patru ani, de la data de 29 iunie 2010, n.r.) privind numirea preşedintelui Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune", potrivit comunicatului remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Care este cel mai mare pericol pentru România? Răspunsul lui Iohannis
-
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă consultări la Palatul Cotroceni, zilele următoare
-
Bolojan, după retragerea PSD de la negocieri: PNL e pregătit să-şi asume răspunderea
Cauza acestei decizii este nerespectarea de către autorităţile competente ale statului a dispoziţiilor imperative ale Legii de funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune, serviciu public de interes naţional, periclitând astfel difuzarea programelor sale, se adaugă în acelaşi comunicat.
În scrisoarea adresată vineri Parlamentului României, Demeter András spune că unul dintre motivele deciziei sale esta insuficienţa fondurilor în ceea ce priveşte buna funcţionare a serviciului public de radiodifuziune. "Serviciul public de radiodifuziune trebuie să beneficieze de toate mijloacele necesare în vederea accesului direct, permanent şi fără distorsiuni la informaţile şi mesajele destinate tuturor cetăţenilor. Cu toate acestea, în ultimii 5 ani, fondurile anuale alocate prin bugetul de stat pentru serviciile de radiocomunicaţii au fost sub necesarul real al Radioului public", menţionează acesta în documentul înaintat celor două Camere ale Parlamentului.
El a spus că, în acest sens, a făcut numeroase demersuri la preşedintele Senatului, al Camerei Deputaţilor şi la preşedinţii comisiilor pentru cultură, dar şi la preşedinţii comisiilor de buget, solicitând rectificare bugetară, şi a iniţiat demersuri către premierii şi miniştrii Finanţelor publice.
Aceste demersuri, spune Demeter András, nu au primit soluţionări concrete, ci au avut ca răspuns "responsabilizarea excesivă a celor doi parteneri contractuali SRR şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR)".
"În contextul descris, ieşirea din impas depăşeşte competenţele ordonatorului principal de credite bugetare, întrucât demersurile adresate succesiv tuturor autorităţilor competente au rămas fără efect şi, în acelaşi timp, cu toate eforturuile depuse, transparentizarea tarifelor SNR şi reala negociere a acestora a devenit un deziderat irealizabil", a adăugat acesta. Totodată, Demeter András a apreciat că, în calitate de ordonator principal de credite pentru fondurile alocate de la bugetul de stat, a epuizat toate posibilităţile legale de a soluţiona blocajul financiar existent.
Mai mult, Demeter András spune că, potrivit previziunilor comunicate de ministerul de resort, "situaţia va persista în forma agravată, chiar şi pe viitor".
Potrivit preşedintelui-director general al SRR, toate acestea periclitează îndeplinirea misiunii, dimensiunea strategică şi statutul de serviciu public de interes naţional al Radioului public, consecinţele fiind afectarea audienţei şi o criză financiară a organizaţiei în condiţiile anulării abonamentelor de către ascultătorii nemulţumiţi de scăderea calităţii recepţiei sau micşorarea ariei de acoperire cu semnal radio.
Demeter András spune că face această solicitare deoarece "mandatul primit nu acoperă moral o conduită care restrânge dreptul constituţional la informaţie al cetăţenilor României şi care se poate răsfrânge negativ inclusiv asupra imaginii comunităţilor naţionale şi asupra reprezentării acestora din Parlamentul României".
Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a adoptat, marţi, rapoartele de activitate şi execuţia bugetară a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) pentru anii 2009, 2010 şi 2011.
Preşedintele-director general Demeter Andras a declarat atunci în plenul reunit că mulţumeşte Parlamentului pentru susţinerea de care a dat dovadă în mandatul său.
"Vă mulţumesc pentru susţinerea de care aţi dovadă atât în ceea ce priveşte activitatea cotidiană, dar mai ales pentru realizarea în acest mandat a unui deziderat istoric al României: deschiderea unui post de radio în Republica Moldova. Începând cu 1 decembrie 2011, Radio România este prezentă în Republica Moldova, programele noastre acoperind prin oferta Radio România Chişinău un procent de 80% din populaţia acestei ţări", a spus Demeter Andras.
Potrivit raportului de activitate pe 2011, SRR a avut anul trecut venituri în cuantum de 405.314.961 de lei (faţă de 400.555.177 de lei în 2010) şi cheltuieli de 400.477.389 de lei (faţă de 398.890.537 de lei în 2010).
În 2011, Radioul Public a înregistrat un profit brut de 4.837.572 de lei (4.209.533 de lei - profit net), în creştere faţă de 2010, când profitul brut a fost de 1.664.640 de lei (334.454 de lei - profit net).
Radioul Public a încheiat şi anul 2009 cu un profit de 448.980 de lei, după ce, în 2008, Radioul Public a avut un profit de 258.065 de lei, iar în 2007, un excedent de 87.961 lei.
Societatea Română de Radiodifuziune deţine în prezent posturile Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Antena Satelor, Radio3Net, Radio Bucureşti, peste 10 staţii regionale şi locale şi Radio Chişinău. Acestora li se adaugă postul online pentru copii Kids Radio şi agenţia de presă Rador.
Demeter Andras Istvan, născut pe 18 mai 1969, la Târgu Mureş, este absolvent al Universităţii de Arte Dramatice din Târgu Mureş (1988 - 1992), fiind licenţiat în arta actorului. A fost bursier al Ministerului Culturii din România la Avignon, în 1991, iar între 1998 şi 1999 a urmat École Supérieure du Commerce la Dijon, obţinând masteratul european în management cultural ECUMEST. De asemenea, este licenţiat în drept la Universitatea "Tibiscus" din Timişoara, unde a studiat între 2004 şi 2008. Din 2005 până în 2007, Demeter Andras a condus Direcţia Generală "Creaţie contemporană, diversitate culturală" din cadrul Ministerului Culturii. Demeter Andras a fost numit secretar de stat în Ministerul Culturii, ocupându-se în continuare de domeniul creaţiei contemporane, în 2007, în mandatul liberalului Adrian Iorgulescu, funcţie pe care a ocupat-o până în februarie 2009, rămânând ulterior în minister pe poziţia de consilier al ministrului Culturii. Demeter a fost director al Teatrului de Stat "Csiky Gergely" (1993 - 2005), fiind recompensat cu premiul Kemény János, acordat de EMKE, şi premiul Mărul de Aur al RIPORT pentru activitatea de management teatral. Demeter Andras este membru fondator al Uniunii Maghiarilor din România (UDMR), fiind vicepreşedinte al partidului între 1989 şi 1990.
A fost numit preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune în iunie 2010.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe