- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (24.06.2009, 16:51)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deputaţii au adoptat ordonanţa privind angajarea directorilor de teatre, operă şi biblioteci
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, Ordonanţa Guvernului Tăriceanu potrivit căreia directorii de teatre, opere, biblioteci sau case de cultură sunt angajaţi în urma unui concurs de proiecte de management şi controlaţi de autorităţile finanţatoare.
Urmărește
34 afișări
Deputaţii au adoptat ordonanţa privind angajarea directorilor de teatre, operă şi biblioteci (Imagine: Mediafax Foto)
Camera Deputaţilor a adoptat cu 189 voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi nicio abţinere proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului189/2008 privind managementul instituţiilor de spectacole sau concerte, muzeelor şi colecţiilor publice, bibliotecilor şi al aşezămintelor culturale de drept public.
Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a explicat în faţa plenului că legea propune noi reglementări care eficientizează actul managerial al instituţiilor de cultură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
"Prin această nouă reglementare supusă aprobării Camerei s-au introdus o serie de prevederi de natură a asigura o mai bună funcţionare a instituţiilor de cultură prin eficientizarea actului managerial determinată de clarificarea noţiunilor specifice domeniului, reglementarea riguroasă privind organizarea concursurilor şi de soluţionare a eventualelor contestaţii, a criteriilor de jurizare a proiectelor de management de evaluare periodică a managementului instituţiilor publice de cultură", a spus Paleologu.
Preşedintele Comisiei de cultură, deputatul PDL Raluca Turcan, a susţinut că proiectul de act normativ supus aprobării plenului "creează cadrul juridic pentru angajarea conducătorului unei instituţii publice de cultură în urma unui concurs pe proiecte de management", care este deschis oricărui profesionist care este declarat câştigător.
"Practic, se urmăreşte prin acest act normativ eficientizarea activităţii instituţiilor publice de cultură, prin asigurarea unei conduceri responsabile şi competitive în acelaşi timp, care să fie supuse unui control ritmic, exercitat de autorităţile finanţatoare, printr-o procedură de evaluare", a explicat Turcan.
La dezbaterile generale, reprezentanţii PDL, PSD şi PNL, cât şi deputaţii minorităţilor naţionale, au fost de acord cu proiectul de act normativ, excepţie făcând liderul grupului parlamentar al UDMR, Marton Arpad.
"Instituţiile de cultură au fiecare în parte specificitatea lor. Sunt instituţii de cultură care ţin de arta spectacolului şi funcţionează în municipii şi în Capitală. Există instituţii de cultură care se intitulează case de cultură care funcţionează în comune. Până la adoptarea acestei ordonanţe, pentru fiecare activitate culturală am avut o lege specială în care am vorbit şi despre modul cum sunt numiţi şi de cum este alcătuită conducerea unei instituţii. Am spus atunci când s-a dat ordonanţa că mi se pare greşită această soluţie de a avea un aşa-zis management cultural la toate nivelurile", a spus Marton Arpad.
El şi-a exprimat îndoiala că aceasta este "cea mai bună soluţie", precizând că trebuia aduse unele "clarificări" în ceea ce priveşte modul de a conduce aceste instituţii de cultură, dar a menţionat în acelaşi timp că are "rezerve" faţă de modul în care se va putea aplica acest act normativ.
Marton Arpad a mai spus că, în opinia sa, înfiinţarea la nivelul fiecărei unităţi administrative a unei comisii care anual trebuie să analizeze ce a făcut managerii instituţiilor culturale reprezintă "aruncarea banului public".
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe