- Home
- Cultură-Media
- VASLUI, (02.08.2013, 18:11)
- Andreea Unturica , Teodor Istrate
DESCOPERIRE arheologică în Vaslui: Aşezare umană din epoca eneoliticului, cu numeroase obiecte
O aşezare umană veche de peste 5.200 de ani, cu numeroase obiecte din ceramică, silex şi piatră, a fost descoperită de către specialiştii Muzeului Bârlad în vecinătatea localităţii vasluiene Fruntişeni, materialul arheologic urmând a fi restaurat şi expus publicului.
Urmărește
550 afișări
DESCOPERIRE arheologică în Vaslui: Aşezare umană din epoca eneoliticului, cu numeroase obiecte
Potrivit specialiştilor Muzeului "Vasile Pârvan" Bârlad, situl arheologic descoperit lângă localitatea Fruntişeni se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 1,5 hectare şi cuprinde două locuinţe construite în epoca eneoliticului, în urmă cu peste 5.200 de ani.
Găsite în urma săpăturilor făcute la o adâncime de până la un metru, obiectele folosite de locuitorii acelor vremuri reprezintă un inventar foarte bogat pentru arheologi, mai ales ţinând cont de vechimea sitului.
Pe lângă unelte de piatră, precum topoare şi dăltiţe de diferite dimensiuni, cercetătorii au descoperit şi obiecte unice în arealul aspectului cultural Stoican-Aldeni, cum ar fi două vase miniaturale din ceramică, cu o înălţime de patru centimetri, cu 11 picioruşe lipite în două cercuri concentrice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
De asemenea, a fost găsită şi o statuetă feminină, din plastica antropomorfă, cu o dimensiune de 12 centimetri, cu braţele ridicate, la unul din ele fiind evidenţiate foarte bine degetele.
"Considerăm că este o descoperire foarte importantă, cu inventar bogat de obiecte din acea perioadă, care ne ajută să înţelegem mai bine modul de viaţă a celor care au trăit acum 5.000 de ani în urmă. După cum arată situl, bănuim că locuitorii au abandonat aşezarea în linişte după ce au epuizat resursele din zonă. Chiar dacă odată cu plecarea lor au luat ceea ce le era mai de folos, au mai rămas o serie obiecte pe care le-am descoperit acum, după şase ani de muncă asiduă", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX muzeograful Laurenţiu Ursachi, din cadrul Muzeului "Vasile Pârvan" Bârlad.
Toate obiectele recuperate din situl arheologic de la Fruntişeni vor fi restaurate de specialişti la muzeul din Bârlad, urmând să fie expuse şi publicului larg.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe