Descoperire arheologică la Oradea care confirmă legenda formării oraşului

Opt arheologi din Oradea şi Cluj-Napoca, ajutaţi de 30 de muncitori, au descoperit o parte din zidul construcţiei în jurul căreia s-ar fi format urbea de pe Crişul Repede.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Descoperire arheologică la Oradea care confirmă legenda formării oraşului

Descoperire arheologică la Oradea care confirmă legenda formării oraşului

“Este vorba de o capelă de dimensiuni mici, sub forma unei rotonde uriaşe, care datează de pe la sfârşitul secolului XII, începutul secolului XIII. Are structuri extrem de solide şi un pilon de susţinere, ceea ce ne face să credem că a existat şi un etaj. Pare să fie exact ceea ce documentele vremii arată că ar fi fost: capela-turn în care, odinioară, erau păstrate moaştele Sfântului Ladislau, întemeietorul Oradei”, a declarat, joi, Adrian Andrei Rusu, cercetător în cadrul Institutului de Arheologie din Cluj-Napoca.

Zidurile capelei care adăpostea, la începutul mileniului trecut, moaştele Sfântului Ladislau nu fac decât să întărească informaţiile din însemnările istorice care atestă formarea oraşului Oradea în jurul unei mănăstiri fortificate, ridicată în epoca medievală de regele Ladislau. În timpul reformei creştine de la mijlocul mileniului trecut, lăcaşul de cult a fost distrus şi transformat în groapă de gunoi a fortificaţiei. Legendele cu Sfântul Ladislau circulă în ţările din Bazinul Carpatic, el fiind cunoscut ca un înverşunat luptător împotriva păgânilor.

“Această descoperire ne confirmă poziţia oraşului Oradea în Europa Centrală după anul 1000, un loc de adeverire în jurul mănăstirii romano-catolice pe care Ladislau a ridicat-o. Mai mult, zidul capelei confirmă existenţa acelui loc de pelerinaj pe care documentele istorice l-au menţionat în repetate rânduri şi care acum a devenit unul real, palpabil”, a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.

Descoperirea a fost făcută în cadrul unui program declanşat la sfârşitul lunii septembrie, care precede începerea lucrărilor de restaurare şi consolidare a Cetăţii Oradea. Printre descoperirile arheologice se află şi obiecte artizanale, care pot fi văzute într-o expoziţie improvizată, într-una din sălile Cetăţii.

“Au fost găsite piese de os, piese de sticlă, pahare, pietre profilate, cahle, oale cu gură pătrată şi cu gură rotunjită din care s-ar putea reconstitui viaţa cotidiană din Oradea medievală a secolelor XV-XVI”, a spus arheologul Mihalka Nandor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici