- Home
- Cultură-Media
- (21.12.2024, 09:25)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Descoperire majoră. O amuletă cu un text ar putea schimba istoria creştinism în Europa. Arheolog: În text apare în latină - Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu
- O mică amuletă de argint descoperită de arheologi în Germania ar putea transforma înţelegerea noastră asupra modului în care creştinismul s-a răspândit sub Imperiul Roman, au declarat experţii.
- Pe o foaie aflată în interiorul amuletei se afla 18 rânduri de text latin care făceau referire în mod repetat la Iisus, precum şi la Sfântul Titus, un discipol şi confident al Sfântului Apostol Pavel.
- Întrucât mormântul în care a fost găsită amuleta datează de undeva între 230 şi 270 d.Hr., amuleta a devenit cea mai veche dovadă a creştinismului în Europa de la nord de Alpi.
Urmărește
1933 afișări
Descoperire majoră. O amuletă cu un text ar putea schimba istoria creştinism în Europa. Arheolog: În text apare în latină - Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu
Micul artefact, care măsoară aproximativ 3,6 centimetri lungime, a fost dezgropat într-un mormânt roman din secolul al III-lea, chiar lângă Frankfurt, în 2018.
Arheologii l-au descoperit pe scheletul unui bărbat îngropat într-un cimitir din oraşul roman Nida, unul dintre cele mai mari şi mai importante situri din landul Hesse din Germania centrală. Cu toate acestea, a fost nevoie de mult timp pentru ca cercetătorii să poată examina o folie subţire de argint care a fost găsită în interiorul acestuia.
Se afla în mormânt alături de alte artefacte precum un arzător de tămâie şi un ulcior din lut. Amuleta a fost găsită sub bărbia scheletului. Cunoscută şi sub numele de phylactery, amuleta era probabil purtată în jurul gâtului bărbatului pentru a-i oferi protecţie spirituală.
Folia „subţire ca părul” din interiorul amuletei era atât de fragilă încât s-ar fi dezintegrat pur şi simplu dacă cercetătorii ar fi încercat să o desfăşoare. Cu toate acestea, examinările microscopice şi razele X efectuate în 2019 au arătat că pe ea erau gravate cuvinte.
A fost nevoie de încă cinci ani până când echipa de la Muzeul Arheologic din Frankfurt a găsit o modalitate de a descifra ce scria în ele.
Descoperirea a venit în luna mai a acestui an, când cercetătorii de la Centrul Leibniz pentru Arheologie din Mainz (LEIZA) au folosit scanere CT pentru a analiza folia.
Ivan Calandra, şeful laboratorului de imagistică de la LEIZA, a explicat procesul într-o declaraţie de presă.
„Provocarea analizei a fost că foaia de argint a fost rulată, dar după aproximativ 1.800 de ani a fost, desigur, şi încreţită şi presată. Folosind CT, am putut să o scanăm la o rezoluţie foarte mare şi să creăm un model 3D.”
Numai prin acest proces de derulare digitală a foii, întregul text a devenit vizibil şi a putut fi apoi descifrat. Ceea ce au descoperit cercetătorii i-a uimit.
Cea mai veche dovadă a creştinismului
Pe foaie se aflau 18 rânduri de text latin care făceau referire în mod repetat la Iisus, precum şi la Sfântul Titus, un discipol şi confident al Sfântului Apostol Pavel.
Întrucât mormântul în care a fost găsită amuleta datează de undeva între 230 şi 270 d.Hr., amuleta a devenit cea mai veche dovadă a creştinismului în Europa de la nord de Alpi. Toate descoperirile anterioare datează de la cel puţin 50 de ani după aceasta, conform declaraţiei.
La momentul înmormântării, creştinismul devenea o relgie din ce în ce mai populară, dar identificarea ca creştin era încă riscantă. În mod clar, bărbatul îngropat, care se crede că avea între 35 şi 45 de ani, îşi simţea credinţa atât de puternic încât a luat-o cu el în mormânt.
Markus Scholz, arheolog şi expert în inscripţii latine, profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt, a descifrat minuţios textul „inscripţiei de argint din Frankfurt”, aşa cum este cunoscută.
Descriind procesul complicat în declaraţie, el a spus: „Uneori mi-a luat săptămâni, chiar luni, pentru a veni cu următoarea idee. Am apelat la experţi din istoria teologiei, printre alţii, şi încetul cu încetul am lucrat împreună pentru a ne apropia de text şi, în cele din urmă, pentru a-l descifra.”
Faptul că scrierea era în întregime în latină a fost foarte neaşteptat, a spus el.
„Acest lucru este neobişnuit pentru această perioadă. În mod normal, astfel de inscripţii pe amulete erau scrise în greacă sau ebraică.”
Atunci când este tradus în limba română, textul are expresii precum:
- "Sfânt, sfânt, sfânt! / Dumnezeul acordă bunăstarea /Domnului Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu /Înaintea lui Isus Hristos / Toţi genunchii se pleacă în faţa lui Iisus Hristos: cel ceresc şi cel pământesc / Mărturiseşte (în faţa lui Iisus Hristos)”
Textul nu face referire la nicio altă credinţă în afară de creştinism, ceea ce ar fi fost, de asemenea, neobişnuit în această perioadă.
Potrivit muzeului de arheologie din Frankfurt, dovezi fiabile ale vieţii creştine în regiunile alpine nordice ale Imperiului Roman datează doar din secolul al IV-lea d.Hr.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
-
Detalii din negocierile pentru guvern. Surse: Formarea noului Guvern ar trebuie să se desfăşoare în acest weekend / Romaşcanu, PSD: Mâine vor fi consultări la preşedinte
-
Nu este nici zahărul nici sare nici alcoolul. Cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii noastre a fost indeniticată de Serge Hercberg, profesor de nutriţie la Sorbona
-
Fibroza chistică, una dintre cele mai frecvente boli genetice rare. Cum se diagnostichează şi ce teste sunt utilizate pentru a confirma boala? Interviu cu Prof. univ. Liviu Laurenţiu Pop
Citește pe alephnews.ro: China testează roboți de poliție cu „capacități de confruntare”. Cum funcționează RT-G
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tesla începe o avalanșă de retrageri. Aproape 700.000 de vehicule au probleme legate de presiunea în pneuri
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe