Descoperiri spectaculoase arheologice care oferă informaţii noi despre castrul Legiunii a XIII-a Gemina

Arheologii din Alba Iulia au descoperit, în perioada august - septembrie, elemente spectaculoase din castrul Legiunii a XIII-a Gemina, specialiştii identificând vase ceramice, monede din acea perioadă, inscripţii şi ştampile pe piatră ale legiunii.

Urmărește
1196 afișări
Imaginea articolului Descoperiri spectaculoase arheologice care oferă informaţii noi despre castrul Legiunii a XIII-a Gemina

Descoperiri arheologice care oferă informaţii noi despre castrul Legiunii a XIII-a Gemina

Directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inal, a declarat, vineri, că descoperirile arheologice au fost făcute în urma săpăturilor din Parcul Custozza şi pentru prima dată în istoria locului s-au găsit elemente sigure ale clădirii comandamentului castrului Apulum, clădire cunoscută în termeni de specialitate ca "Principia".

"Reunind descoperirile arheologice pentru epoca romană se poate discuta despre un plan provizoriu al castrului, în care, pe lângă cunoscutele trasee ale zidurilor de incintă şi ale amplasamentelor cunoscute sau presupuse ale porţilor de acces, acum se pot evidenţia axe de circulaţie (date de drumul roman descoperit - via principalis), amplasamente de barăci sau alte edificii din interiorul castrului, precum şi amplasamentul clădirii comandamentului (Principia), sau al unor clădiri de cult precum templul descoperit în primăvara anului 2011", a spus Inel.

El a adăugat că în urma săpăturilor au fost descoperite mai multe construcţii, una dintre acestea având şi un sistem de încălzire sub podea "hypocaust" şi o curte pavată cu dale mari de piatră, dar şi canale de evacuare a apelor pluviale şi uzate.

"Au fost descoperite fragmente de vase, fragmente de monumente între care şi un fragment de coloană votivă dedicată probabil lui Jupiter, numeroase ţigle cu ştampile ale legiunii a XIII-a Gemina de tipul LEG XIII G, un fragment de antefix, trei monede romane dintre care două emise pe timpul lui Hadrian", a spus Inel.

Potrivit sursei citate, arheologii albaiulieni au descoperit în aceeaşi zonă un şir de postamente, dar şi fragmente ceramice, câteva monede, fragmente de monumente arhitectonice, o inscripţie întreagă datând de la începutul secolului III d.Hr., precum şi un bloc masiv dintr-o a doua inscripţie, cel mai posibil tot din secolul III d.Hr.

"Inscripţia întreagă este foarte importantă. Ea confirmă faptul că împăratul Marcus Aurelius Antonius (Caracalla) a fost în Dacia împreună cu mama sa Iulia Domna. Mai mult se confirmă prezenţa împăratului la Apulum. Şirul inscripţiilor tipice legate de această vizită imperială constituie un şir complet de la Veţel - la Porolissum", a afirmat Inel.

Inel a precizat că arhelogii vor continua cercetarea zonei pentru descoperirea unui sector cât mai complet din clădirea comandamentului castrului Legiunii a XIII-a Gemina şi valorificarea sa prin conservare-restaurare.

În ultima perioadă, arheologii din Alba Iulia au descoperit, în timpul unor lucrări de reamenajare a zonei interioare a Cetăţii Vauban din municipiu, numeroase fragmente din vechiul castru roman al Legiunii a XIII-a Gemina.

Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România. Înainte de a se ridica fortificaţia de tip Vauban, pe acest loc au existat un castru roman (al legiunii a XIII -a Gemina, anul 104) şi o cetate medievală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici