- Home
- Cultură-Media
- ALBA IULIA, (23.09.2011, 21:30)
- Szasz Jutka , Dan Lungu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Descoperiri spectaculoase arheologice care oferă informaţii noi despre castrul Legiunii a XIII-a Gemina
Arheologii din Alba Iulia au descoperit, în perioada august - septembrie, elemente spectaculoase din castrul Legiunii a XIII-a Gemina, specialiştii identificând vase ceramice, monede din acea perioadă, inscripţii şi ştampile pe piatră ale legiunii.
Urmărește
1197 afișări
Descoperiri arheologice care oferă informaţii noi despre castrul Legiunii a XIII-a Gemina
Directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inal, a declarat, vineri, că descoperirile arheologice au fost făcute în urma săpăturilor din Parcul Custozza şi pentru prima dată în istoria locului s-au găsit elemente sigure ale clădirii comandamentului castrului Apulum, clădire cunoscută în termeni de specialitate ca "Principia".
"Reunind descoperirile arheologice pentru epoca romană se poate discuta despre un plan provizoriu al castrului, în care, pe lângă cunoscutele trasee ale zidurilor de incintă şi ale amplasamentelor cunoscute sau presupuse ale porţilor de acces, acum se pot evidenţia axe de circulaţie (date de drumul roman descoperit - via principalis), amplasamente de barăci sau alte edificii din interiorul castrului, precum şi amplasamentul clădirii comandamentului (Principia), sau al unor clădiri de cult precum templul descoperit în primăvara anului 2011", a spus Inel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
El a adăugat că în urma săpăturilor au fost descoperite mai multe construcţii, una dintre acestea având şi un sistem de încălzire sub podea "hypocaust" şi o curte pavată cu dale mari de piatră, dar şi canale de evacuare a apelor pluviale şi uzate.
"Au fost descoperite fragmente de vase, fragmente de monumente între care şi un fragment de coloană votivă dedicată probabil lui Jupiter, numeroase ţigle cu ştampile ale legiunii a XIII-a Gemina de tipul LEG XIII G, un fragment de antefix, trei monede romane dintre care două emise pe timpul lui Hadrian", a spus Inel.
Potrivit sursei citate, arheologii albaiulieni au descoperit în aceeaşi zonă un şir de postamente, dar şi fragmente ceramice, câteva monede, fragmente de monumente arhitectonice, o inscripţie întreagă datând de la începutul secolului III d.Hr., precum şi un bloc masiv dintr-o a doua inscripţie, cel mai posibil tot din secolul III d.Hr.
"Inscripţia întreagă este foarte importantă. Ea confirmă faptul că împăratul Marcus Aurelius Antonius (Caracalla) a fost în Dacia împreună cu mama sa Iulia Domna. Mai mult se confirmă prezenţa împăratului la Apulum. Şirul inscripţiilor tipice legate de această vizită imperială constituie un şir complet de la Veţel - la Porolissum", a afirmat Inel.
Inel a precizat că arhelogii vor continua cercetarea zonei pentru descoperirea unui sector cât mai complet din clădirea comandamentului castrului Legiunii a XIII-a Gemina şi valorificarea sa prin conservare-restaurare.
În ultima perioadă, arheologii din Alba Iulia au descoperit, în timpul unor lucrări de reamenajare a zonei interioare a Cetăţii Vauban din municipiu, numeroase fragmente din vechiul castru roman al Legiunii a XIII-a Gemina.
Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România. Înainte de a se ridica fortificaţia de tip Vauban, pe acest loc au existat un castru roman (al legiunii a XIII -a Gemina, anul 104) şi o cetate medievală.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe