Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu – aflaţi pe primele locuri în urma scrutinului organizat în ianuarie în Societatea Română de Televiziune (SRTv) pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor TVR în Consiliul de Administraţie (CA) al instituţiei – nu au fost validaţi din cauză că „nu au depus cazierul judiciar”. Cei doi au contestat Regulamentul de organizare a alegerilor pentru CA al SRTv, precizând că au declarat pe proprie răspundere că nu au cazier.
Ulterior, Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu au dat în judecată Televiziunea Română. Obiectul dosarului înregistrat pe 4 iunie, la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, este „obligaţie de a face”.
Judecătoria Sectorului 1 a declinat, miercuri, soluţionarea cauzei.
„Admite excepţia de necompetenţă materială a Judecătoriei Sector 1. Dispune declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Bucureşti Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Fără cale de atac”, se spune în hotărârea instanţei, publicată pe site-ul Portalului Instanţelor de Judecată.
„Iată că se poate. Intrăm în linie dreaptă! Se va judeca!”, a scris Cornel Mihalache, pe contul său oficial de Facebook, comentând decizia de miercuri a instanţei.
Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, condus de Claudiu Săftoiu, a fost demis de Parlament pe 10 decembrie 2013, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. În dimineaţa aceleiaşi zile, Claudiu Săftoiu îşi depusese demisia din funcţia de preşedinte-director general al TVR la Birourile permanente ale Parlamentului.
Noul CA al TVR, din care nu face parte niciun reprezentant al salariaţilor SRTv, a fost votat de Parlament pe 1 aprilie. În prezent, TVR este condus de Stelian Tănase, în calitate de preşedinte-director general.
Din CA al TVR ar trebui să facă parte şi doi reprezentanţi ai salariaţilor televiziunii publice. În urma alegerilor organizate în TVR în luna ianuarie, au fost aleşi Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu, însă aceştia şi-au pierdut locurile din cauză că nu au depus cazierul judiciar până la momentul validării rezultatelor finale. Astfel, au fost validaţi Liviu Fetter şi Sorin Burtea ca reprezentanţi ai salariaţilor în CA al TVR, însă Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu au contestat în instanţă decizia prin care au fost descalificaţi.
Potrivit Legii 41 din 1994, Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în şedinţa comună a celor două Camere. Preşedintele Consiliului de Administraţie este şi directorul general al TVR.
Membrii Consiliului de Administraţie sunt numiţi pe o perioadă de 4 ani.