Dezbateri şi noi volume din seria "Manuscriselor" lui Eminescu, la aniversarea poetului

Eugen Simion va lansa încă şase volume din seria "Manuscriselor" lui Mihai Eminescu, iar Muzeul Naţional al Literaturii Române va găzdui o dezbatere despre modul în care este perceput poetul în contemporaneitate, acestea fiind o parte din evenimentele ce marchează 159 de ani de la naşterea sa.

Urmărește
255 afișări
Imaginea articolului Dezbateri şi noi volume din seria "Manuscriselor" lui Eminescu, la aniversarea poetului

Dezbateri şi noi volume din seria "Manuscriselor" lui Eminescu, la aniversarea poetului

Lansarea de joi a volumelor XV-XX din seria "Manuscriselor" face parte din "tradiţia" instituită în 2005 de Secţia de Filologie şi Literatură a Academiei Române.

Preşedintele instituţiei, Eugen Simion, a declarat atunci, la lansarea proiectului, că va lansa volume noi din seria de manuscrise, în fiecare an, de ziua poetului. Proiectul coordonat de Eugen Simion are ca obiectiv facsimilarea a 24 de volume, care cuprind 14.000 de pagini scrise de Mihai Eminescu.

În ianuarie 2005, Academia Română a lansat primul volum de manuscrise facsimilate ale lui Mihai Eminescu - un proiect al fostului preşedinte al forului, Eugen Simion.

Pe 15 ianuarie 2006, la împlinirea a 156 de ani de la naşterea poetului, au fost lansate şi volumele II-VI din ediţia facsimilată a manuscriselor eminesciene. La momentul respectiv, Academia anunţa continuarea proiectului, pentru care exista o finanţare de un milion de lei.

Manuscrisele lui Eminescu, păstrate de Titu Maiorescu într-o celebră ladă a poetului şi donate Academiei în 1902, au fost legate în 45 de caiete, fără o cronologie strictă şi fără o ordine tematică.

"Caietele" au fost citite, descifrate, reproduse în ediţii succesive, timp de un secol, de câteva generaţii de eminescologi, fiind lăsate apoi în tezaurul Bibliotecii Academiei.

La ora actuală, facilităţile tehnice permit reproducerea fidelă a textelor, astfel încât Academia a reluat în 2005 proiectul ediţiei facsimilate. Primul pas a fost făcut în 1999, de către ministrul Culturii de atunci, Ion Caramitru, care a alocat 90.000 dolari pentru achiziţionarea unui scanner performant, folosit la realizarea volumelor apărute până în prezent.

Primele şase cărţi au fost publicate de Editura Enciclopedică în colaborare cu Editura Academiei Române. Volumul al VII-lea din ediţia facsimilată a manuscriselor lui Eminescu a fost lansat în urmă cu doi ani, cu sprijinul Fundaţiei Naţionale pentru Artă şi Ştiinţă, iar în 2008, au fost lansate 12 volume.

Miercuri, editura Vremea lansează volumul "Eminescu şi ce am învăţat descoperindu-l", de Miruna Lepuş. Cartea analizează modul în care opera lui Mihai Eminescu este percepută de generaţia tânără.

O dezbatere pe aceeaşi temă, cea a modului în care generaţie tânără receptează lucrările lui Eminescu are loc joi, la Muzeul Naţional al Literaturii Române. La evenimentul ce se desfăşoară sub titulatura "Eminescu - o altă citire" vor participa Paul Cernat şi Daniel Cristea-Enache.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici