- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.10.2009, 18:55)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dezvăluiri despre dosarul Hertei Müller la Securitate, în presa germană
Dezvăluiri legate de aşa-numitul "dosar Cristina", întocmit de Securitatea română Hertei Müller, ca şi luarea în vizor a grupului de scriitori germani originari din România din care aceasta a făcut parte, îşi află un larg ecou în presa germană, relatează Deutsche Welle.
Urmărește
225 afișări
Dezvăluiri despre dosarul Hertei Müller la Securitate, în presa germană (Imagine: Tudor Stefan/Mediafax Foto)
Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung enunţă că, printr-o diabolică perversiune, aceleaşi organe ale Securităţii care au urmărit şi reprimat un autor, obligîndu-l, pentru a-şi salva viaţa, să se refugieze în Occident, prin filierele lor oculte lansează în lumea liberă zvonul că refugiatul ar fi nimic altceva decât un agent al securităţii.
Într-un amplu eseu publicat în această vară în revista Die Zeit, sub titlul "Securitatea acţionează pe mai departe", reprodus parţial în numărul pe luna noiembrie al publicaţiei lunare Cicero, Herta Müller descria pentru prima dată în paginile presei prin ce i-a fost dat să treacă în perioada cât a fost urmărită, anchetată, ameninţată de Securitate în România, dar şi după ce a ajuns în Germania.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Herta Müller a scris articolul după ce şi-a putut consulta propriul dosar, care acum se află dat în păstrare fostului ei soţ, Richard Wagner. Când scriitoarea germană originară din România s-a adresat CNSAS, spre a-şi consulta propriul dosar, acesta a fost "de negăsit". Abia anul trecut, când Richard Wagner şi-a cerut propriul dosar, a ieşit la iveală şi cel al Hertei Müller, sub numele conspirativ "Cristina". Coperta acestuia este reprodusă în cuprinsul articolului, ca şi alte documente. Spre deosebire de STASI din fosta RDG, Securitatea din România comunistă a dat nume conspirative nu doar agenţilor, ci şi victimelor.
Articolul publicat în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung scoate la lumină punerea sub urmărire, încă din anii '70, a Hertei Müller, ca şi a scriitorilor membri ai Grupului de Acţiune Banat, dar şi observarea de către SRI a scriitoarei germane cînd, după 1989, ea a vizitat România.
Dosarul "Cristina" a fost început în 1983, dar în august 1993 o ştampilă atestă copierea acestuia pe un microfilm, însă la acea dată Securitatea nu mai exista, după cum relevă Richard Wagner. Scriitorul german originar din România îi atrage atenţia atât autorului articolului, Hubert Spiegel, cât şi cititorilor că, dacă lucrurile sunt privite doar de la 1989 încoace, nu se poate înţelege tot ceea ce s-a întâmplat în România înainte şi în cazul dat, cu scriitorii germani membri ai Grupului de Acţiune Banat şi ai Cenaclului Adam Müller-Guttenbrunn.
Cronica cufundării României în teroare este evocată de Richard Wagner laconic, la obiect, cu date şi probe "la dosar", dar şi cu descrierea unor episoade sinistre din viaţa de zi cu zi, în întunecaţii ani '80. De altfel, şi dosarul lui Richard Wagner a fost "epurat". Început în 1980, el conţine informaţii în mod flagrant anterioare "momentului".
Că premiul Nobel atribuit Hertei Müller anul acesta va schimba situaţia este puţin probabil. Efectul este însă altul: el dovedeşte că Richard Wagner şi colegii săi au procedat bine refuzând, pe cînd aveau vreo 20 de ani şi pe când, sub ochii lor, scurtul episod al deschiderii se stingea, să creadă că totul ar fi fost pierdut. Aceasta, deşi grupul de scriitori germani, consideraţi comunişti de unii membri ai minorităţii germane şi fascişti de agenţii Securităţii, nu voiau altceva decât să facă literatură, "o literatură germană modernă care să fie luată în considerare nu numai în România", mai notează Deutsche Welle.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
CANCAN.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe