- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (06.06.2008, 14:13)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video "Dicţionarul penitenciarelor...", lansat la Bookfest
Politologul Stelian Tănase a afirmat, joi, la lansarea volumului "Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967)", care a avut loc în cadrul Târgului de Carte Bookfest, că lucrarea intenţionează să refacă Gulagul românesc.
Urmărește
97 afișări
Stelian Tănase a spus că lucrarea apărută la editura Polirom şi realizată cu susţinerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România este "prima sinteză a sistemului carceral din România comunistă, o micromonografie a tuturor închisorilor".
Politologul şi coordonatorul colecţiei "Istorii subterane" a editurii Polirom, care reuneşte mărturii şi documente din perioada comunismului, precum "Dosarul Brucan" sau "Mărturie şi document" de Constantin Ticu Dumitrescu, a asemănat "Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă" cu "Arhipelagul Gulag", scris de Alexandr Soljeniţîn. "Pe când autorul rus scria despre închisorile ruse din subterană, această carte este realizată la lumina zilei".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
De asemenea, Tănase a spus că este foarte greu pentru el ca profesor să recomande studenţilor săi o carte despre regimul comunist. "Acest volum tratează sistematic comunismul românesc. Trecem de la faza emoţională a anilor '90 la faza foarte sofisticată şi la faza unei biblioteci enorme şi începem să aşezăm un sistem de inventariere a torţionarilor, a sistemului juridic care a permis acest lucru".
Coordonatorul volumului, Andrei Muraru, a considerat că dicţionarul "a apărut dintr-o necesitate istoriografică". "Nu s-a scris sistematic despre sistemul concentraţional, ci mai mult depre marile închisori: Sighet, Piteşti, Jilava, Aiud sau despre Canal". Muraru a spus că "Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967)" conţine documente ale CNSAS şi, în premieră, rapoarte ale radioului Europa Liberă din 1950 despre închisorile comuniste.
"Ce aduce dicţionarul nou este că am reuşit să intrăm unde nu au intrat mulţi, în Arhiva Administraţie Naţionale a Penitenciarelor de la Jilava", a declarat Muraru, explicând că arhiva conţinea detalii despre toate penitenciarele detenţiei comuniste din România.
Volumul cuprinde referiri la unităţile carcerale ale României comuniste, dar şi la lagărele de muncă sau instituţiile de internare ale disidenţilor. Muraru a precizat că cercetătorii au ales perioada 1945-1967 din motive întemeiate - în 1945 a fost instaurat regimul comunist în România, iar în 1967, Direcţia Generală de Administrare a Penitenciarelor a solicitat unităţilor teritoriale să facă sinteze referitoare la starea lor de fapt, în condiţiile în care Nicolae Ceauşescu prelua conducerea Consiliului de Stat.
Lucrul la volumul de aproape 600 de pagini a durat doi ani.
La realizarea volumului au contribuit: Andrei Muraru (coordonator), Clara Mareş, Dumitru Lăcătuşu, Cristina Roman, Marius Stan, Constantin Petre, Sorin Cucerai. Volumul include un studiu introductiv de Cristina Roman, în timp ce postfaţa este semnată de Marius Oprea.
Cea de-a treia ediţie a Bookfest se desfăşoară în perioada 4-8 iunie, în pavilioanele 13-17 ale Complexului Expoziţional Romexpo, fiind organizată de Asociaţia Editorilor din România (AER).
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe