- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.02.2011, 15:13)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Difuzarea înregistrărilor telefonice la TV strict reglementată, potrivit unei iniţiative legislative
Publicarea înregistrărilor telefonice sau a corespondenţei ajunse în posesia radiodifuzorilor ar putea fi permisă în situaţii strict reglementate, respectiv dacă răspunde unor necesităţi de siguranţă naţională, probează comiterea unei infracţiuni sau prezintă un interes public justificat.
Urmărește
14 afișări
Prevederile sunt conţinute într-o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului 504/2002, iniţiată de către deputaţii PDL Raluca Turcan, Cezar Preda, Doiniţa Chircu şi Brînduşa Novac, depusă săptămâna trecută la Parlament.
Proiectul de modificare prevede că difuzarea înregistrărilor convorbirilor telefonice sau a corespondenţei ajunse în posesia radiodifuzorilor este permisă în situaţii strict reglementate, respectiv dacă difuzarea "răspunde unor necesităţi de siguranţă naţională, ordine publică sau asigură prevenirea unor fapte penale", "probează comiterea unei infracţiuni" sau "prezintă un interes public justificat".
Proiectul prevede că "nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vieţii private".
Proiectul legislativ îşi propune de asemenea interzicerea difuzării de imagini sau de înregistrări ale persoanelor reţinute pentru cercetări, arestate ori aflate în detenţie, fără acordul scris al acestora, cu excepţia cazurilor în care filmarea sau înregistrarea este realizată în locuri publice.
Modificările la legea audiovizualului reiau principiul prezumţiei de nevinovăţie şi interzic oferirea "direct sau indirect" în cadrul programelor audiovizuale a recompenselor sau promisiunilor de recompensare către persoanele care pot fi martori în cauze penale.
"Nu pot fi difuzate materiale audiovizuale realizate şi puse la dispoziţia radiodifuzorilor de către poliţie sau parchet, fără acordul persoanelor care sunt victiime ale unor infracţiuni sau fără acordul familiilor acestora", se mai arată în propunerile de modificare a legii audiovizualului.
Proiectul interzice totodată dezvăluirea în orice mod a identităţii persoanelor care sunt victime ale infracţiunilor cu privire la viaţa sexuală.
Modificările legislative avute în vedere reamintesc faptul că "orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale". "Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia", se mai arată în proiectul legislativ de modificare. Acest document prevede însă şi excepţii, respectiv situaţiile în care există "un interes public justificat" dar şi, cumulativ, "o legătură semnificativă şi clară între viaţa privată şi de familie a persoanei şi interesul public justificat". În cazul acestei excepţii, propunerile de modificare a legii prevăd faptul că "radiodifuzorii pot difuza materialele audiovizuale numai însoţite de punctul de vedere al persoanei în cauză; în situaţia în care persoana refuză să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorul trebuie să precizeze acest fapt".
De asemenea, printre prevederile iniţiativei legislative se numără interzicerea difuzării de "emisiuni de divertisment, gen camera ascunsă sau farse, care au ca obiect viaţa privată".
Documentul mai arată că este interzisă difuzarea de imagini ale persoanei filmate în propria locuinţă sau în orice alte locuri private , fără consimţământul acesteia. De asemenea, este interzisă, "difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unei proprietăţi private, fără acordul proprietarului".
Proiectul de modificare mai arată că "înregistrările audio şi/sau video destinate emisiunilor de divertisment, inclusiv cele de tip camera ascunsă" nu pot fi difuzate decât cu respectarea cumulativă a două condiţii, respectiv să nu provoace iritare sau suferinţă şi persoanele care au făcut obiectul filmării sau al înregistrării să-şi dea acordul scris pentru difuzare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe