Digitalizarea cărţilor de către Google, oprită de o instanţă americană

Acordul între Google şi mai multe edituri, care permitea digitalizarea a milioane de volume, a fost blocat de o instanţă de judecată din Statele Unite ale Americii, informează BBC News Online.

Urmărește
155 afișări
Imaginea articolului Digitalizarea cărţilor de către Google, oprită de o instanţă americană

Digitalizarea cărţilor de către Google, oprită de o instanţă americană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Compania online a scanat deja milioane de cărţi pe care le-a publicat pe platforma Google Books. Pentru această operaţiune, Google a ajuns la un acord cu publisherii care a pus capăt unui proces de şase ani în care era acuzat de încălcarea drepturilor de autor.

Totuşi o instanţă din New York consideră că acest acord îi oferă companiei Google un avantaj nedrept pe piaţă.

În SUA, Google, Sindicatul scriitorilor şi Asociaţia editorilor americani au semnat un acord în octombrie 2008, în urma unei acţiuni în instanţă înaintate, în 2005, de către autori şi editori, împotriva companiei de internet, pe tema încălcării drepturilor de autor în cazul digitalizării cărţilor. Acordul prevede, printre altele, ca Google să aloce o sumă de 125 de milioane de dolari pentru recompensarea autorilor ale căror volume au fost digitalizate fără autorizaţia lor.

În pofida acestui acord, îngrijorarea privind încălcarea drepturilor de autor a persistat, în condiţiile în care pentru multe cărţi scanate de Google nu a putut fi stabilit cui îi aparţin drepturile de autor.

"Acest acord i-ar oferi lui Google un avantaj semnificativ în faţa competitorilor, recompensând faptul că a început copierea unor opere aflate sub protecţia legii drepturilor de autor fără permisiune", a declarat judecătorul Denny Chin.

Departamentul american de Justiţie a aprobat verdictul, considerându-l corect. Instituţia a criticat Google deoarece acordul dintre companie şi edituri îi oferea gigantului web drepturi exclusive asupra operelor în cazul în care deţinătorii drepturilor de autor nu puteau fi indentificaţi sau găsiţi.

Pe de altă parte, repezentanţii Google au declarat că sunt "dezamăgiţi" de verdictul curţii americane.

"Vom analiza decizia curţii şi vom vedea ce opţiuni avem", a declarat Hilary Ware, consilier la Google.

Ea a mai precizat că, indiferent de consecinţe Google, va continua digitalizarea cărţilor.

Google a digitalizat până în prezent circa 15 milioane de cărţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici