Dilema veche va introduce plata pentru ediţia sa online, începând din 15 martie

Revista culturală săptămânală Dilema veche va introduce plata pentru ediţia sa online, începând cu data de 15 martie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
423 afișări
Imaginea articolului Dilema veche va introduce plata pentru ediţia sa online, începând din 15 martie

Dilema veche va introduce plata pentru ediţia sa online, începând din 15 martie

Din 15 februarie, site-ul www.dilemaveche.ro va permite celor interesaţi o perioadă de 30 de zile de acces gratuit cu condiţia ca fiecare utilizator să-şi creeze un cont în baza căruia va primi un abonament digital valabil o lună de zile. Însă, din 15 martie, doar 15 - 20% din conţinutul actual al site-ului va mai putea fi consultat gratuit.

Conform redactorului-şef al revistei Dilema veche, Mircea Vasilescu, "e greu să menţii gratuitate deplină pentru un site precum dilemaveche.ro, care oferă conţinut de foarte bună calitate, de negăsit în altă parte".

"Site-ul revistei va fi o combinaţie între conţinutul gratuit şi cel plătit. O parte a conţinutului va fi în continuare accesibil tuturor. Cititorii vor putea să comenteze articolele fără să plătească, ca şi până acum. Cei care se vor abona, însă, vor avea acces la tot conţinutul (text, audio, video), la arhivă şi, bineînţeles, la conţinutul nou, exclusiv online, care va fi îmbogăţit treptat (de exemplu, e-books descărcabile de pe site sau secvenţe audio). De asemenea, suplimentul lunar Dilemateca va putea fi consultat integral online de către abonaţi, lucru care în prezent nu se întâmplă", a adăugat Mircea Vasilescu.

Accesul pe www.dilemaveche.ro se va face din 15 martie pe bază de abonament digital, care va costa între trei euro pe lună şi 21 de euro pe an. Pe de altă parte, persoanele care se vor abona la ediţia tipărită pe trei, şase sau 12 luni vor primi gratuit abonamentul digital pe aceeaşi perioadă de timp.

Mircea Vasilescu, redactorul-şef al publicaţiei, mai spune că Dilema veche a demonstrat în ultimii ani că se bucură de sprijinul unui public foarte fidel. "Dezvoltarea, în ultimul an şi jumătate, a ediţiei online şi a comunităţii Dilemei de pe Facebook arată că am reuşit să câştigăm mulţi cititori din generaţia tânără, mai degrabă fani ai mediului electronic decât ai hârtiei. Contăm pe ei. Oricum, am gândit un plan în «paşi» şi vom încerca să ne adaptăm la feed-back-ul cititorilor. Pe de altă parte, introducerea abonamentului digital ar trebui interpretată aşa cum este: o încercare de a ne asigura existenţa pe termen lung", precizează Mircea Vasilescu.

Revista Dilema veche şi-a anunţat încă de la mijlocul anului 2010 intenţia de a permite contra cost accesul la informaţiile sale online, se mai spune în comunicat.

Până în prezent măsura de a taxa conţinutul online nu s-a impus în România, existând doar câteva site-uri ale unor publicaţii de specialitate, precum Ziarul Financiar, care au preferat să propună zone de informaţii online, inclusiv advertoriale, la care accesul este permis exclusiv contra cost, potrivit aceluiaşi comunicat.

Totodată, în comunicat, se precizează că pe plan mondial acest demers a câştigat teren, în ciuda unui început mai degrabă timid. Astfel, New York Times a atras 281.000 de noi abonaţi după introducerea sistemului cu plată, iar Berliner Morgenpost are 11.000 de plătitori digitali. De asemenea, în Slovacia un număr de nouă site-uri au reuşit în mai 2011 să încaseze, în prima lună de la lansare, 40.000 de euro, la o medie de 2.90 euro abonamentul lunar.

Pe de altă parte, potrivit unui studiu internaţional realizat recent de GfK, 54% dintre români sunt nehotărâţi în privinţa plăţilor online pentru acces la informaţie, în timp ce doar 22% se declară împotrivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici