Direcţia de Cultură Cluj a iniţiat clasarea a 300 de cripte şi cavouri ca monumente istorice

Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj a iniţiat procedura de clasare a peste 300 de cripte şi cavouri din Cimitirul Central din Cluj-Napoca pentru a fi declarate drept monumente istorice şi a putea fi, astfel, reabilitate şi salvate de la distrugere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
31 afișări

Directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj, Leonard Horvath, a declarat, marţi, că monumentele au o valoare arhitecturală pentru oraş, fiind realizate în stil gotic sau baroc.

"Am declanşat săptămâna trecută procedura de clasare a peste 300 de cripte şi cavouri din Cimitirul Central din Cluj-Napoca, pentru a fi declarate monumente istorice, astfel încât să fie salvate de la distrugere şi reabilitate. Sunt monumente cu o valoare arhitecturală pentru oraş, realizate în stil gotic sau baroc. Aceste cripte vor putea fi protejate de distrugeri. Procesul de clasare va dura circa o lună şi jumătate, după ce vom face măsurători topografice, pentru a localiza exact fiecare monument", a spus Horvath.

Pe lista Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj figurează în majoritate cripte şi cavouri care au aparţinut unor nobili maghiari, dar sunt şi unele ale unor personalităţi româneşti, cum este istoricul David Prodan.

"Lista va fi extinsă, avem acum circa 310 cripte şi cavouri, dar rămâne deschisă. Sunt monumente care sunt întreţinute de diverse fundaţii, dar sunt şi unele care nu sunt îngrijite de nimeni, astfel că această sarcină va reveni Primăriei, ca şi cea de protejare", a spus Horvath.

Cimitirul Central din Cluj-Napoca a fost înfiinţat în secolul al XVI-lea şi se întinde pe o suprafaţă de 14 hectare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici