- Home
- Cultură-Media
- SIBIU, (12.06.2014, 14:00)
- , Diana Stancovici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Director FITS: Absolut aberant că la Ministerul Culturii nu a fost un leuţ pentru evenimente culturale anul acesta
Directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, a declarat, joi, că este "absolut aberant că Ministerul Culturii nu a avut prevăzut în acest an "niciun leuţ pentru evenimente culturale", ceea ce este o "lipsă de strategie", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
133 afișări
Constantin Chiriac, director FITS (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)
Constantin Chiriac a declarat, în cadrul şedinţei speciale a Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor care are loc la Primăria Sibiu, că Festivalul de Teatru care se desfăşoară în aceste zile în oraş este "cea mai bună afacere economică".
"Aş vrea să văd câte afaceri se fac cu 80 la sută bani atraşi şi 17,5 la sută bani de la stat", a declarat Chiriac.
Acesta le-a atras atenţia membrilor comisiei asupra unor aspecte pe care le consideră "total deficitare" în România, în ceea ce priveşte domeniul cultural.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
"Vă supun atenţiei câteva lucruri care sunt total deficitare pe ce înseamnă eveniment cultural care este nesusţinut. Din păcate, România este singurul stat din UE care nu atrage fonduri europene pe dimensiunea cultură. Polonia a atras mai mulţi bani pe Cultură, în perioada 2007- 2013, decât România în totalitate. E important să faceţi, la rândul dumneavoastră, presiune astfel încât Cultura să devină motor de atragere de fonduri pentru România", a spus Chiriac.
În plus, acesta a precizat că, deşi anul viitor ar trebui să se stabilească oraşul care va deveni Capitală Culturală a Europei (CCE) în 2021, România "nu a lansat la modul oficial acest proiect".
"Vorbim de CCE, România are şansa să organizeze acest lucru în 2021. Din păcate, România nu a lansat la modul oficial acest proiect. Credeţi-mă, ca membru al juriului care alege capitalele culturale, ştiu exact ce înseamnă un dosar. Anul viitor va fi evaluat acest proiect la nivelul României, el ar putea să devină un motor de dezvoltare strategică, aşa cum s-a întâmplat în Polonia. Acolo aplicarea la acest program a devenit obiectiv strategic al tuturor autorităţilor", a mai spus Chiriac.
În finalul discursului său, directorul FITS a spus că este "absolut aberant" că Ministerul Culturii nu a avut în acest an un buget pentru evenimentele culturale.
"La nivelul Ministerului Culturii anul acesta nu a fost niciun leuţ pentru evenimente culturale. Este absolut aberant. Noi am primit, printr-o HG, un milion de lei din cele 4 pe care le-am solicitat, în ultimul moment. Îi mulţumesc domnului ministru că a făcut acest demers şi e important, dar, din păcate, lipsa de strategie, ne pune pe toţi operatorii culturali într-o situaţie absolut jenantă", a mai spus Chiriac.
Acesta a adăugat că programul festivalului pentru anul 2015 e făcut în proporţie de 80 la sută, iar pentru 2016 în proporţie de 60 la sută.
"Singura certitudine pe care o am este Primăria, care îmi dă cu mult timp înainte mărimea finanţării de care voi beneficia. Fără acest lucru nu avem cum să dezvoltăm parteneriate serioase. Un leu pe care-l primesc în ianuarie este mai important decât cinci lei primiţi în iunie”, a mai spus Chiriac.
Membrii Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor s-au reunit, joi, la Sibiu, pentru şedinţă specială.
La şedinţă participă 16 din cei 22 de membri ai Comisiei. La finalul şedinţei deputaţii vor participa la câteva evenimente din cadrul FITS.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe