Director Opera Cluj: Preşedintele sindicatului face presiuni pentru obţinerea de beneficii personale

Directorul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, Rareş Trifan, susţine că preşedintele Sindicatului Transilvania Art, Dan Gâdea, uzează de funcţie pentru "a face presiuni în scopul obţinerii unor beneficii în interes personal", fiind un angajat "care generează conflicte şi în cadrul orchestrei".

Urmărește
27 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de conducerea Operei Naţionale Române din Cluj, ca reacţie la afirmaţiile reprezentanţilor sindicatului din instituţie care îl acuzau pe director de management defectuos, liderul de sindicat Dan Gâdea este acuzat că a tergiversat returnarea unui instrument muzical, proprietatea instituţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Domnul Dan Gâdea uzează de poziţia de preşedinte al Sindicatului Transilvania Art (STA) pentru a face presiuni în scopul obţinerii unor beneficii în interes personal. A făcut presiuni pentru ca anumite lucrări efectuate în Operă să fie făcute prin firma domniei sale şi a făcut presiuni pentru a fi numit director fără concurs. Domnul Gâdea este un angajat care generează conflicte şi în cadrul orchestrei. Cu puţin timp în urmă, a tergiversat returnarea unui instrument muzical, proprietatea instituţiei, refuzând în repetate rânduri să primească ordinul de serviciu care îi solicita în mod expres acest lucru", se arată în comunicatul semnat de directorul Rareş Trifan.

El a precizat că acuzaţiile formulate de STA "sunt vechi şi nu au absolut nicio legătură cu discuţiile de la Ministerul Culturii".

"Adevăratul scop al lui Dan Gâdea este de a face presiuni asupra conducerii şi de a perturba activitatea instituţiei", se mai arată în comunicat.

Conducerea Operei a menţionat că toate suspendările de spectacole "au fost făcute din motive obiective, cazuri de boală, probleme generate de centrala termică, iar toate cheltuielile au fost efectuate conform bugetului aprobat de către Ministerul Culturii".

"Au avut loc întâlniri pentru renegocierea contractului colectiv de muncă la nivel de instituţie, însă reprezentanţii STA au abandonat procesul de negociere", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii Sindicatului Transilvania Art din cadrul Operei Naţionale din Cluj-Napoca îl acuză pe directorul instituţiei, Rareş Trifan, de "management defectuos" şi de faptul că "încearcă să discrediteze" sindicatul şi conducerea acestuia.

"Directorul Operei Naţionale Cluj-Napoca, Rareş Trifan, încearcă să discrediteze Sindicatul Transilvania Art şi conducerea acestuia prin diferite metode. Sindicatul îl acuză pe Rareş Trifan de management defectuos în detrimentul Operei, al angajaţilor instituţiei şi al publicului. Sindicatul Transilvania Art reia seria protestelor întrucât, pe parcursul celor cinci luni care au trecut din noiembrie 2010, directorul Rareş Trifan nu şi-a respectat promisiunile făcute la Bucureşti, în cadrul întâlnirii avute cu sindicatul şi cu reprezentanţii Ministerului Culturii", se arăta într-un comunicat de presă transmis, luni, de Sindicatul Transilvania Art.

Sindicaliştii îl acuzau pe Trifan, printre altele, că stagiunea 2010-2011 a Operei "a început prin suspendarea sau reprogramarea spectacolelor lunii octombrie, suspendarea unor spectacole din ianuarie şi aprilie" şi de faptul că, într-o perioadă de recesiune economică, directorul instituţiei a cheltuit "400.000 de lei pentru montarea spectacolului «Don Giovanni», regizat de Tompa Gabor, în 2010".

"Spectacolul «Don Giovanni» s-a vândut foarte slab, aproximativ 200 bilete/spectacol, semn al «marelui succes». Propunerea Sindicatului Transilvania Art de a investi sume rezonabile în spectacole cerute de public şi care există în repertoriul Operei Naţionale Cluj-Napoca nu a fost luată în considerare", scria în comunicat.

Reprezentanţii Sindicatului Transilvania Art susţineau că s-au investit 300.000 de lei, în anul 2009, pentru montarea operei "Tosca" şi "s-au dat numai trei spectacole".

Vineri, sindicatul Operei Naţionale Române din Cluj a cerut din nou Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional demisia directorului instituţiei, Rareş Trifan, pentru "management defectuos în detrimentul Operei, al angajaţilor şi al publicului".

Sindicatul Transilvania Art (STA) al Operei Naţionale Române Cluj (ONRC) anunţa că reia acţiunile sindicale prin care cere demisia directorului general al instituţiei, Rareş Trifan.

În replică, directorul Operei Române din Cluj-Napoca, Rareş Trifan, susţinea că reluarea protestelor în cadrul instituţiei este "o ambiţie personală" a liderului de sindicat Dan Gâdea, care "foloseşte acţiunile sindicale pentru a face presiuni în vederea obţinerii unui post de director" în cadrul Operei clujene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici