- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.04.2013, 18:00)
- Oana Ghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Directorii unor festivaluri de film vor demiterea Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei
Directorii unor festivaluri româneşti de prestigiu, precum TIFF, NexT, Anim'est - Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Laurenţiu Brătan -, au anunţat joi, într-o întâlnire cu presa, că vor solicita audienţă la Ministerul Culturii pentru a cere demiterea Consiliului de Administraţie al CNC.
Urmărește
512 afișări
Directorii unor festivaluri de film vor demiterea Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei (Imagine: Daniel Mihailescu/ Mediafax Foto)
Cererea acestora vine la câteva zile după ce a fost publicată lista cu festivalurile care vor fi finanţate din fondurile Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi vor avea loc în cea de-a doua jumătate a acestui an.
La întâlnirea de joi au participat preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, directorul executiv al evenimentului, Oana Giurgiu, directoarea festivalului NexT, Ada Solomon, directorul artistic al festivalului Anim'est, Laurenţiu Brătan, directorul festivalului One World, Alexandru Solomon, directorul festivalului KinOdiseea, Daniel Mitulescu, directoarea Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, Dana Dimitriu, şi criticul de film Codruţa Creţulescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Discuţia acestora a avut ca punct de pornire modul în care Consiliul de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei a decis să împartă fondurile de peste două milioane de lei unor festivaluri necunoscute şi au considerat neeligibile evenimente care au avut impact.
Astfel, festivalul Anim'est a fost considerat, la această sesiune, neeligibil, în urma deciziei CA al CNC. Laurenţiu Brătan a spus că a înaintat o cerere CNC pentru a afla notele care au fost acordate proiectului de festival de anul acesta. Directorul artistic al festivalului a spus că, potrivit regulamentului CNC, dosarele depuse spre finanţare sunt secrete şi este interzis accesul la acestea. "Totuşi, cinema-ul nu e SRI şi nu e SIE", a spus Brătan. "Cred că dosarele nici nu se deschid, cred că se ştie de la început ce note se vor da", a apreciat Brătan.
Pe de altă parte, cei prezenţi la discuţie au pus sub semnul întrebării calitatea festivalurilor finanţate în această sesiune. Unul dintre exemple a fost festivalul Peştişorul de Aur, care a primit o finanţare nerambursabilă de 70.000 de lei. "Cred că e totul dirijat, nimeni nu citeşte dosare acolo", a spus Tudor Giurgiu. De asemenea, aceştia au spus că, de obicei, Centrul Naţional al Cinematografiei nu trimite observatori la festivaluri, pentru a le evalua ca atare.
'Dacă cineva din presă sau oricine vrea să se intereseze de un festival şi de dosarul acestuia la CNC, nu are unde. Astăzi am petrecut jumătate de oră căutând festivalul Peştişorul de Aur şi am dat de un Peştişorul de Aur la Tulcea. Deci ce este acest festival şi de ce a meritat finanţare?", a întrebat Codruţa Creţulescu.
"Eu vreau să protestez. În mod evident nu poţi să compari festivalul NexT cu festivalul Comedy Cluj (150.000 de lei, n.r.). Adică... ce cheltuieşte unul şi ce cheltuieşte celălalt?", a spus Oana Giurgiu, referindu-se la faptul că ambele evenimente au primit aceeaşi finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei . "Eu cred că trebuie să se ţină cont, în ceea ce priveşte finanţarea, de impactul festivalului, de spectatori. Ceea ce mi se pare absolut scandalos mi se pare faptul că nu a fost finanţat Anim'est, un festival care are publicul său, care are un impact. Dar altfel au găsit bani pentru altele, pentru festivalul de la Slatina... pentru tot felul de aberaţii ", a spus Tudor Giurgiu.
"Eu cred că cineva trebuie să îşi asume acest lucru, cred că trebuie să îşi dea demisia acest consiliu", a spus Alexandru Solomon.
În acest sens, cei prezenţi au fost de acord să ceară o audienţă la Ministerul Culturii, pentru a cere ministrului să demită Consiliul de Administraţie al CNC.
Consiliul de Administraţie al CNC, prezidat de Eugen Şerbănescu, este format din Sorin Botoşeneanu, Elisabeta Bostan, Ioan Cărmăzan, Gheorghe Chiriţă, Florin Paraschiv şi Oana Stoenescu.
Festivalul de film Astra de la Sibiu a primit cea mai mare sumă, 200.000 de lei, la concursul de finanţări nerambursabile pentru acţiuni care se desfăşoară în a doua jumătate a anului 2013, organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Pe locul al doilea în ordinea finanţării se clasează Festivalul Internaţional de Film Cinemaiubit din Bucureşti, organizat de Fundaţia Cinemaiubit, care a primit 160.000 de lei. Pe poziţia a treia se situează Festivalul de Film de Comedie - Comedy Cluj (Fundaţia Europeană pentru Cultura Urbană - 150.000 de lei), urmat de Les Films de Cannes a Bucarest, organizat de SC Voodoo Films SRL, care a primit o finanţare de 136.000 de lei.
La această sesiune a concursului au primit finanţare mai multe evenimente, precum Festivalul de Film de Parodie - Films for Fun, aflat la ediţia a cincea - 50.000 de lei, Festivalul Filmului Românesc de la Montreal, Toronto, Quebec - 70.000 de lei, Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native - 54.000 de lei, Inter Hyperion Stud Art and Young Independent Festival - 38.000 de lei, Festivalul Internaţional Eco-Etno-Folk Film - 75.000 de lei şi Festivalul Internaţional al Filmului Ecologist Eco-Fest - Pentru Sănătatea Pământului - 75.000 de lei.
Acestora li se adaugă Festivalul de Film Documentar "Peştişorul de Aur" - 70.000 de lei, Sighişoara Film Festival - 50.000 de lei, Festivalul Naţional de Film Românesc Constanţa 2013 - 100.000 de lei, Kinodiseea - Festivalul Internaţional de Film pentru Copii - 100.000 de lei, Festivalul Internaţional al Filmului Studenţesc Ffest 2013 - 50.000 de lei şi Festivalul Naţional al Filmului Artistic de Scurtmetraj Sibiu 2013 - 95.000 de lei.
De asemenea, au fost finanţate următoarele evenimente: Festivalul de Film Future Movie, Galaţi - 90.000 de lei, Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară - 72.000 de lei, Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenţi - IPIFF - 100.000 de lei, Festivalul de Film Experimental BIEFF - 132.000 de lei , Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul - 112.000 de lei şi Romanian International Film Festival - 100.000 de lei.
Printre festivalurile de film poziţionate în zona neeligibilă la acest concurs s-au numărat Festivalul Anim'est şi Festivalul Internaţional de Film Digital Kinofest.
Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) este o instituţie de stat cu o tradiţie îndelungată, înfiinţată încă din anul 1934, când a fost promulgată Legea Fondului Naţional al Cinematografiei, fond destinat creării bazei materiale şi finanţării producţiei cinematografice naţionale. La acea vreme, fondul era alimentat din două taxe: una de un leu, din fiecare bilet de cinema cumpărat, iar alta, de 10 lei pentru fiecare metru de film importat în ţară.
Actualul Centru Naţional al Cinematografiei a fost înfiinţat prin Legea nr. 574/2001, publicată în Monitorul Oficial nr. 685 din 30 octombrie 2001, prin reorganizarea (desfiinţarea) Oficiului Naţional al Cinematografiei. Rolul său este de organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul cinematografiei, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii, condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte, numiţi prin ordin al ministrului Culturii, potrivit legii.
Legea nr. 574/2001 a fost abrogată prin H.G. nr. 229 din 4 martie 2003 privind organizarea şi funcţionarea Centrului Naţional al Cinematografiei, modificată la rândul său de H.G. nr. 1.064/2005 privind reorganizarea şi funcţionarea Centrului Naţional al Cinematografiei.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe