Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, demis pentru a patra oară

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Ioan Piso, a fost demis, vineri, pentru a patra oară, printr-un ordin al ministrului Culturii, Kelemen Hunor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
21 afișări

Conform unui comunicat de presă transmis, vineri, de Ioan Piso, aceasta este a patra oară când a fost demis din funcţia de director al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT).

"Am fost destituit pentru a patra oară din funcţia de director general al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, de data aceasta de către ministrul Kelemen Hunor (ordin nr. 203/08.07.2011). Fusesem numit tot de ministrul Kelemen Hunor, prin ordinul 208/09.03.2010 în urma câştigării proceselor, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", arată Piso.

Piso susţine că ministrul nu s-a conformat întru totul deciziei judecătoreşti, deoarece a refuzat să încheie un contract de muncă.

"De-abia după încheierea unui contract de muncă şi după expirarea acestuia puteam fi demis de Ministerul Culturii. Eu am rămas în continuare cu cartea de muncă la Universitatea «Babeş-Bolyai». Din martie 2010 încoace, am căutat să vindec rănile profunde pricinuite muzeului în perioada de un an şi jumătate în care fusesem dat afară. Muzeul ajunsese în proces cu Universitatea «Babeş-Bolyai» pentru clădire şi risca să o piardă", explică el.

Conform sursei citate, repararea depozitelor s-a făcut prost şi incomplet, umiditatea a crescut în acestea, în loc să scadă, iar la înlocuirea acoperişului au fost puse planşee de beton fără o expertiză şi o consolidare a clădirii.

"Rezultatul constă în avarierea gravă a structurii de rezistenţă. Am cerut tuturor autorităţilor sprijin pentru ca muzeul să obţină o clădire reprezentativă în centrul Clujului. Am protestat faţă de desfiinţarea tuturor expoziţiilor din clădirea muzeului. Am protestat în modul cel mai vehement faţă de contractul fraudulos în valoare de 13 milioane de euro încheiat cu firma Artex S.A. şi din care au fost achitate fără nicio justificare legală 1,7 milioane de euro. Un singur lucru a fost făcut bine, şi anume faţadizarea, pentru care banii au fost avansaţi de Primărie. Acum ministrul refuză să-şi dea acordul pentru restituirea banilor către Primarie, care s-a simţit obligată să ne dea în judecată", susţine Piso.

Piso mai susţine că Ministerul Culturii are o mare vină pentru loviturile primite de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT).

"Kelemen Hunor nu a călcat niciodată pragul muzeului din Cluj, din simplul motiv că nu-l interesează. Vina principala pentru avarierea clădirii o poartă proiectul pentru acoperiş, în care nu au fost prevăzute expertizarea şi consolidarea aripii vechi. Or proiectantul, Szabó Bálint, este întâmplător tatăl doamnei Csilla Hegedüs, consiliera personală a domnului ministru, şi nu poate accepta critici", afirmă Piso.

Piso spune că, pe de altă parte, ministrul Kelemen Hunor şi-a asumat contractul cu firma Artex încheiat în mandatul predecesorul său, declarând că nu au fost sesizate ilegalităţi.

"În 6 iulie am convocat firma Artex S. A. pentru 27 iulie la o conciliere directă pentru recuperarea sumei de 1,7 milioane de euro, respectiv 7 milioane de lei. Răspunsul a venit cu două zile mai târziu prin destituirea mea. Pierderea acestor bani de către cineva a cântărit mai greu decât riscurile destituirii mele. Bineînţeles că voi contesta acest act, iar ministrul Kelemen Hunor nu are nicio şansă de a câştiga următorul proces împotriva mea", încheie Piso.

Ioan Piso, care se afla la conducerea Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca din 1997, a fost iniţial înlăturat din funcţie în primăvara lui 2006, de fostul ministru al Culturii şi Cultelor Adrian Iorgulescu. Motivul a fost acela că activitatea managerială a lui Piso a fost evaluată de MCC cu nota 7,41, iar pentru a fi declarat admis ar fi trebuit să aibă cel puţin 8. Nemulţumit de notă, Piso a depus o contestaţie considerată drept "neîntemeiată" de către MCC şi respinsă. Considerând că atât nota pe care a primit-o, cât şi modul în care i-a fost respinsă contestaţia reprezintă "glume proaste", Ioan Piso a dat în judecată MCC. Piso şi MCC s-au judecat în două procese la Curtea de Apel Bucureşti, unde Piso a câştigat. Ministerul Culturii a făcut recurs în ambele cazuri, însă instanţa supremă i-a dat câştig de cauză arheologului.

Între timp, MCC a scos postul său la concurs, el fiind ocupat, din august 2006, de Viorica Crişan. În urma sentinţei justiţiei, MCC a fost nevoit să o înlăture pe Viorica Crişan de la conducerea muzeului, însă, în urma unui nou concurs, ea a ocupat funcţia de director arheologie în cadrul aceleiaşi instituţii.

Ioan Piso a fost repus, în 20 iulie 2007, în postul de director al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. În urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, MCC trebuie să-l despăgubească financiar pe Ioan Piso, acesta urmând să primească indemnizaţia care i s-ar fi cuvenit ca director al muzeului, pentru perioada de un an în care a fost înlăturat de la conducerea instituţiei.

Ulterior, printr-un ordin al ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, Ioan Piso a fost înlăturat a doua oară din funcţie, din cauză că la 31 decembrie 2007 i se încheia contractul de management la conducerea Muzeului Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Piso a primit acest ordin la începutul lunii ianuarie 2008, iar şase ore mai târziu el a fost anunţat că este repus în funcţie, de acelaşi ministru, motiv pentru care a anunţat că îl va da în judecată pe Adrian Iorgulescu. Acesta adăuga că ordinul prin care a fost demis este "abuziv" şi din această cauză îl va da în judecată pe ministrul Culturii şi Cultelor, însă a renunţat ulterior la această acţiune.

Ioan Piso declara atunci că toate problemele pe care le are cu Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) vin de la faptul că se împotriveşte proiectului de la Roşia Montană. În plus, Piso a acuzat atunci Ministerul Culturii de luare de mită.

Piso a fost demis pentru a treia oară în octombrie 2008, pentru că nu şi-a depus proiectul de management, fiind repus în funcţie în martie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici