Dirijorul Christian Badea deschide stagiunea Filarmonicii "George Enescu"

Dirijorul de origine română Christian Badea, distins cu premiul Grammy, stabilit de peste 35 de ani în SUA, ce a avut spectacole în instituţii precum Metropolitan din New York şi Covent Garden, susţine, joi şi vineri, pentru prima dată concerte pe scena Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti.

Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Dirijorul Christian Badea deschide stagiunea Filarmonicii "George Enescu"

Dirijorul Christian Badea deschide stagiunea Filarmonicii "George Enescu" (Imagine: Mediafax Foto)

Cele două concerte, care deschid stagiunea 2008/2009, se desfăşoară sub semnul împlinirii a 140 de ani de existenţă a Filarmonicii Române, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai instituţiei.

Pe de altă parte, în acest an se sărbătoresc şi 120 de ani de la inaugurarea Ateneului Român.

Concertul de deschidere, desfăşurat sub bagheta lui Christian Badea, are în program monumentala "Simfonie a III-a" de Gustav Mahler, o lucrare auzită destul de rar în spectacole, în mare parte din cauza duratei de aproximativ 100 de minute şi a ansambului mare necesar performării operei.

În cadrul spectacolelor de joi şi vineri îşi vor da concursul şi Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijor Iosif Ion Prunner, şi Corul de Copii al Radiodifuziunii, dirijor Voicu Popescu.

Personalitate de primă mărime a lumii muzicale contemporane, dirijorul Christian Badea, invitat obişnuit al unor instituţii de renume, precum Metropolitan Opera din New York, va dirija la Ateneul Român, după ce, în 2006 şi 2007, la aproape 35 de ani de absenţă din România, a susţinut concerte împreună cu Orchestra Naţională Radio.

Christian Badea a studiat vioara la Conservator, iar în anul 1970 a plecat cu o bursă la Bruxelles, unde a studiat tehnica dirijorală.

A urmat apoi cursuri la Salzburg, dar şi la prestigioasa Juilliard School din New York. Cariera lui s-a dezvoltat foarte mult în străinătate, ajungând să dirijeze unele dintre cele mai prestigioase orchestre, fiind aclamat în cele mai importante săli de concerte din Europa, Statele Unite şi Asia.

Repertoriul său cuprinde atât lucrări simfonice, cât şi numeroase opere.

În 1985, Badea a primit premiul Grammy, alături de Samuel Barber, pentru dirijarea spectacolului "Antoniu şi Cleopatra".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici