Dirijorul Kristjan Järvi va fi directorul de onoare al Festivalului RadiRo 2016, de la Bucureşti

Dirijorul Kristjan Järvi, directorul muzical al orchestrelor şi corurilor Radiodifuziunii Germane - MDR, va fi directorul de onoare al Festivalului RadiRo, care va fi organizat în perioada 23 septembrie - 1 octombrie, la Bucureşti, pentru a treia oară, de Radio România.

Urmărește
224 afișări
Imaginea articolului Dirijorul Kristjan Järvi va fi directorul de onoare al Festivalului RadiRo 2016, de la Bucureşti

Dirijorul Kristjan Järvi va fi directorul de onoare al Festivalului RadiRo 2016, de la Bucureşti

Celebrul dirijor Kristjan Järvi a fost invitat să ocupe postura de director de onoare al ediţiei a treia a Festivalului internaţional al orchestrelor radio din Europa - RadiRo, acesta urmându-le lui Christian Zaccharias (ediţia I) şi Cristian Mandeal (ediţia a II-a).

Kristjan Järvi este foarte apreciat de publicul din România, în urma spectaculoasei sale prime apariţii din deschiderea ediţiei din 2015 a Festivalului Internaţional "George Enescu".

Astfel, MDR Leipzig Symphony Orchestra, cea mai veche orchestră radio din Germania, dar şi din întreaga Europă, va susţine la Bucureşti două concerte sub bagheta lui Kristjan Järvi în cadrul Festivalului RadiRo, care se va desfăşura între 23 septembrie şi 1 octombrie, la Sala Radio.

Într-un interviu difuzat, vineri, la Radio România Cultural, Kristjan Järvi a declarat că se simte foarte onorat să primească poziţia de director de onoare al Festivalului RadiRo.

"Îmi face o deosebită plăcere să vin însoţit de orchestra MDR la Bucureşti, acolo unde m-am simţit atât de bine primit, înconjurat de atât de multă iubire. Trebuie să spun că această lume nu ar putea exista fără iubire şi pasiune, fără un adevărat devotament, iar muzica nu face excepţie. Pentru mine aceste lucruri sunt legate 100% şi aştept cu nerăbdare să vă pot oferi ceea ce pot da mai bun din ceea ce fac", a spus Kristjan Järvi.

Totodată, acesta a precizat că este extraordinară ideea Societăţii Române de Radiodifuziune de a organiza Festivalul RadiRo.

"Profilul ansamblurilor simfonice radio, legate de instituţiile radio, tinde să fie confundat cu orchestrele filarmonice sau orchestrele simfonice ale marilor oraşe. Pe de altă parte, orchestrele radio au fost create cu scopul de a valorifica noile tehnologii. Radioul a fost până la un punct o nouă tehnologie, dar astăzi nu mai intră în această categorie. În prezent există o multitudine de posibilităţi de transmisie şi de a aduce mesajul nostru către public. Se impune aşadar să ne întrebăm: De ce este necesară o orchestră radio? Eu cred că este fără îndoială necesară, dar trebuie să ştim să o folosim în mod corect. Iar tehnologia şi repertoriul sunt cele două elemente care guvernează orchestrele radio, conferindu-le unicitate şi singularitate, comparativ cu alte ansambluri în general", a mai afirmat Kristjan Järvi.

Pe de altă parte, în discursul informal susţinut recent de preşedintele-director general al Radio România, Ovidiu Miculescu, în faţa MDR Leipzig Symphony Orchestra, în cadrul unei repetiţii conduse de Kristjan Järvi, acesta a reluat pe scurt istoricul şi contextul în care se desfăşoară Festivalul RadiRo, începând din 2012, subliniind nivelul ridicat al orchestrelor participante.

Totodată, Ovidiu Miculescu a vorbit la televiziunea ARD despre ce îl recomandă pe Kristjan Järvi ca partenerul perfect al Festivalului RadiRo de la Bucureşti.

"Numirea unui director de onoare înseamnă mai multe elemente, performanţa profesională, calităţile umane, reputaţia. Kristjan Järvi este special, este persoana care se poate identifica perfect cu acest tip de eveniment muzical european. Face parte din generaţia tânără, este un dirjor de succes, foarte dinamic, foarte deschis, are succes, iar orchestra dumneavoastră (a ARD, n.r.) este cea mai veche orchestră din Europa. Am avut suficiente argumente pentru a-l numi în această poziţie. Este mai mult decât un simplu profil sau CV, a fost o asociere de elemente care au condus la această numire, suntem foarte mândri şi avem aşteptări foarte mari", a spus Ovidiu Miculescu.

Primele două ediţii ale Festivalului RadiRo, organizate de Radio România, au adus la Bucureşti ansambluri simfonice radio de mare importanţă din Europa, a căror evoluţie se confundă cu istoria radiofoniei europene, între care Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart şi Orchestre National de France, care au concertat alături de gazda evenimentului, Orchestra Naţională Radio.

Concertele Festivalului RadiRo au fost preluate şi retransmise pe platformele comune de schimburi de programe ale partenerilor Radio România din EBU (European Broadcasting Union) şi ABU (Asia - Pacific European Union), cu un public potenţial însumat de miliarde de ascultători.

Kristjan Järvi, în vârstă de 43 de ani, s-a născut la Tallinn, în Estonia. A emigrat în SUA în copilărie şi a crescut în New York. Este un pianist desăvârşit şi a absolvit Manhattan School of Music, după care a urmat cursuri de dirijat la University of Michigan. Şi-a început cariera ca dirijor asistent pe lângă Esa-Pekka Salonen la Los Angeles Philharmonic.

Kristjan Järvi şi-a clădit o carieră care îmbină reputaţia sa internaţională de dirijor pătrunzător şi articulat cu o sensibilitate unică şi cu o iubire autentică pentru muzică. Järvi este renumit în întreaga lume pentru programele sale inventive, pentru colaborările curajoase şi pentru repertoriul transcultural şi care depăşeşte separările clasice dintre genuri, potrivit site-ului festivalenescu.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici