Dirijorul Lawrence Foster felicită Festivalul Enescu pentru noua echipă artistică: Zubin Mehta - preşedinte onorific, Vladimir Jurowski - director artistic

Dirijorul Lawrence Foster, director artistic al Festivalului Enescu la ediţia din 1998, felicită organizatorii că l-au numit pe Zubin Mehta preşedinte onorific şi, sugerând că noul director artistic este Vladimir Jurowski, apreciază că aceasta este schimbarea majoră de care avea nevoie evenimentul.

Urmărește
260 afișări
Imaginea articolului Dirijorul Lawrence Foster felicită Festivalul Enescu pentru noua echipă artistică: Zubin Mehta - preşedinte onorific, Vladimir Jurowski - director artistic

Dirijorul Lawrence Foster

"Vă transmit tuturor cele mai calde felicitări pentru nominalizarea lui Zubin Mehta. Prima mea vizită în România a fost ca asistent al său cu Los Angeles Philharmonic. A revenit de atunci loial, atât de des, şi are o adevărată dragoste pentru ţară şi pentru Festival. Cu unul dintre cei mai mari şi cei mai interesanţi dirijori ai momentului, Vladimir Jurowski, aţi readus în viaţă amintirea lui Yehudi Menuhin. Mandatul domnului Holender a oferit multe evenimente mari şi merită o recunoştinţă eternă pentru tot ce a făcut, dar ca în atât de multe domenii este momentul pentru o schimbare majoră şi acest afiş vă oferă tocmai acest lucru, atât în imagine, cât şi în substanţă. Bravo!", spune Lawrence Foster, într-un mesaj transmis organizatorilor Festivalului Enescu, care a fost remis şi agenţiei MEDIAFAX.

Funcţia de preşedinte onorific al Festivalului Enescu a fost deţinută pentru prima dată de lordul Yehudi Menuhin, în 1998, când director artistic al evenimentului a fost dirijorul Lawrence Foster.

Apoi, în 2001, preşedinte onorific a fost compozitorul Roman Vlad, iar director artistic a fost pianistul şi dirijorul Cristian Mandeal. În 2003, preşedinte onorific a fost Ioan Holender, iar director artistic a fost Cristian Mandeal. Din 2005, ambele funcţii au fost preluate de Ioan Holender.

Mesajul lui Lawrence Foster vine în contextul în care dirijorul Zubin Mehta a fost desemnat noul preşedinte onorific al Festivalului Internaţional "George Enescu", începând cu ediţia din 2017, funcţie pe care a acceptat-o, considerând că evenimentul este "cel mai frumos şi minunat", iar publicul din România este "cel mai bun".

Pe de altă parte, până în acest moment, nici organizatorii evenimentului, nici Ministerul Culturii nu au anunţat noul director artistic al Festivalului Internaţional "George Enescu", începând cu ediţia din 2017.

Însă, mai multe surse din domeniul cultural au declarat pentru MEDIAFAX că noul director artistic al Festivalului Enescu va fi celebrul muzician rus Vladimir Jurowski, dirijorul principal al London Philharmonic Orchestra.

Pe de altă parte, Ioan Holender, care din anul 2005 este director al Festivalului Internaţional "George Enescu", funcţie din care se va retrage din proprie voinţă după ediţia din acest an, a declarat, joi seară, când a ţinut un discurs pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, că nu ştie cine va fi noul director artistic, dar speră ca alegerea acestuia să fie "spre binele şi pentru prosperitatea festivalului".

Născut în 1941 la Los Angeles, cu părinţi români, Lawrence Foster a fost un remarcabil interpret al muzicii lui George Enescu, fiind director artistic al Festivalului Internaţional "George Enescu" la ediţia din 1998. Cea mai recentă înregistrare a lui Enescu sub bagheta sa - orchestraţie proprie a Octetului pentru coarde cu Orchestre Philharmonique de Monte Carlo pentru EMI - a fost lansată în primăvara anului 2009.

În ianuarie 2003, Lawrence Foster a fost decorat de preşedintele român pentru contribuţia adusă muzicii româneşti.

Pentru Lawrence Foster, stagiunea 2009 - 2010 a marcat începutul mandatului său ca director muzical al Orchestrei Operei Naţionale din Montpellier, dar şi cea de-a opta stagiune ca director artistic şi dirijor principal al Orchestrei Gulbenkian din Lisabona.

Reperele stagiunii precedente includ concerte cu Gewandhausorchester (cu Lisa Batiashvili ca solistă), Orchestra Filarmonicii din Helsinki, Orchestra Filarmonicii din Olanda şi o apariţie la Festivalul Grafenegg (iulie 2010). De asemenea, a dirijat ambele concerte de Frédéric Chopin cu Daniel Barenboim ca solist, alături de Orchestra Gulbenkian şi Orchestre Philharmonique de Monte Carlo. Alte angajamente includ colaborarea cu NDR Sinfonieorchester Hamburg, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orkest Residentie (cu Aldo Ciccolini), Orchestra Simfonică din Tivoli (cu Evgeni Kissin), dar şi concerte de închidere a sezonului 2010-2011 cu MDR Sinfonieorchester Leipzig. După succesul înregistrat cu recentul ciclu de simfonii ale lui Schumann cu Filarmonica din Cehia (înregistrat pentru Pentatone), a revenit la pupitrul orchestrei în primăvara anului 2011.

Lawrence Foster a lucrat cu un număr mare de orchestre de tineret. În vara anului 2004 a adus Orchestra de Tineret Australiană la BBC Proms şi Concertgebouw din Amsterdam şi a luat orchestra în turneu din nou în iulie 2007. A realizat un turneu de Paşte cu Junge Deutsche Philharmonie în 2009 şi a dirijat Orchestra Academiei la Schleswig-Holstein Musik Festival în august 2009. Anterior a fost director muzical al Festivalului şi al Şcolii de la Aspen şi a revenit în vara anului 2009, pentru sărbătorirea celei de a 60-a ediţii a Festivalului.

Ca dirijor de operă, Lawrence Foster a apărut pe scenele celor mai mari teatre din întreaga lume. Colaborează frecvent cu Hamburgische Staatsoper, dirijând Pélléas et Mélisande în 2008-2009 şi o producţie a operei Freischütz, de Carl Maria von Weber, acest sezon.

În primăvara anului 2011, a revenit la Opera din Marsilia pentru o producţie Wozzeck, iar apoi a dirijat, în premieră mondială, o nouă operă de René Koering pentru Opera din Monte Carlo. A urmat debutul la Opera din Frankfurt, cu o producţie a spectacolului Khovanschina în 2012-2013. Interpretarea spectacolului "Esmeralda", de Louise Bertin din 2008 de la Festivalul Montpellier a fost lansată pe piaţă ca o înregistrare live.

Cu Orchestra Gulbenkian, Lawrence Foster prezintă la Lisabona cel puţin o operă în concert pe stagiune. Ca director muzical al Orchestrei Operei Naţionale Montpellier a dirijat producţiile "Die Zauberflöte", în toamna anului 2009, şi "Otello", în primăvara anului 2010.

Lawrence Foster a mai deţinut Directorships Music cu Simfònica Orquestra de Barcelona, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra simfonică din Houston şi Orchestre de Chambre de Lausanne.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" are loc între 30 august şi 20 septembrie, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la naşterea marelui compozitor român şi 60 de ani de la moartea sa. Festivalul aduce publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici