Dirijorul Zubin Mehta, ales preşedinte onorific al Festivalului Enescu, începând cu ediţia din 2017 - FOTO

Dirijorul Zubin Mehta a fost ales noul preşedinte onorific al Festivalului Internaţional "George Enescu", începând cu ediţia din 2017, funcţie pe care a acceptat-o, considerând că evenimentul este "cel mai frumos şi minunat", iar publicul din România este "cel mai bun".

Urmărește
277 afișări
Imaginea articolului Dirijorul Zubin Mehta, ales preşedinte onorific al Festivalului Enescu, începând cu ediţia din 2017 - FOTO

Dirijorul Zubin Mehta

Miercuri, înainte ca dirijorul Zubin Mehta, care a dirijat Israel Philharmonic Orchestra la ediţia din acest an a Festivalului Enescu, să plece din România, acesta a oferit o declaraţie reprezentanţilor mass-media.

"De abia aştept să mă întorc. Aveţi cel mai frumos şi minunat festival, cel mai bun public din lume şi fiecare muzician de pe scenă este fericit să vadă chipurile zâmbitoare ale spectatorilor din România. Aşa că aştept să mă întorc", a spus Zubin Mehta.

Acesta a precizat că vor mai fi multe concerte bune la această ediţie a Festivalului Enescu.

Totodată, Mehta a primit din partea Preşedinţiei, reprezentată de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, un buchet de flori, un album al Cotroceniului, dar şi mulţumiri pentru că a acceptat această funcţie onorifică.

Detaliile despre următoarea ediţie a festivalului urmează să fie discutate cu organizatorii, a mai spus celebrul dirijor.

Funcţia de preşedinte onorific al Festivalului Enescu a fost deţinută pentru prima dată de lordul Yehudi Menuhin, în 1998, când director artistic al evenimentului a fost dirijorul Lawrence Foster. Apoi, în 2001, preşedinte onorific a fost compozitorul Roman Vlad, iar director artistic a fost pianistul şi dirijorul Cristian Mandeal, iar, în 2003, preşedinte onorific a fost Ioan Holender, iar director artistic a fost Cristian Mandeal. Din 2005, ambele funcţii au fost preluate de Ioan Holender.

În prezent, nu se ştie cine va fi directorul artistic al Festivalului Enescu începând cu ediţia din 2017 - după ce Ioan Holender a anunţat că ediţia din acest an va fi ultima sub conducerea sa artistică. Mihai Constantinescu - directorul Artexim, o instituţie publică a Ministerului Culturii prin care este organizat Festivalul Internaţional "George Enescu" - a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că a fost stabilit artistul care va fi directorul artistic, însă anunţul oficial va fi făcut de Ministerul Culturii.

Zubin Mehta, director muzical al Filarmonicii din Israel de mai bine de 40 de ani, s-a născut în Bombay, India, şi a crescut într-un mediu muzical. Tatăl său, Mehli Mehta, este fondatorul Orchestrei Simfonice din Bombay şi a fost director muzical al Orchestrei Simfonice de Tineret Americane din Los Angeles.

În ciuda influenţei muzicale, domeniul său de studiu iniţial a fost medicina. La 18 ani, a abandonat cariera medicală pentru a se înscrie la Academia de Muzică din Viena. Şapte ani mai târziu, a dirijat atât Filarmonica din Viena, cât şi pe cea din Berlin. A devenit rapid unul dintre cei mai solicitaţi dirijori de orchestră şi operă, se arată pe site-ul Festivalului Enescu.

Între 1961 şi 1967, a fost director muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal. A fost numit director muzical al Filarmonicii din Los Angeles, în 1962, funcţie pe care a deţinut-o până în 1978. Orchestra Filarmonică din Israel l-a numit pe Mehta consilier muzical în 1969, director muzical în 1977 şi director muzical pe viaţă în 1981.

Din 1978, timp de 13 ani, Mehta a fost director muzical al Filarmonicii din New York, fiind cel mai longeviv director din istoria modernă a orchestrei. În această perioadă, el a dirijat peste 1.000 de concerte. Din 1986, este dirijor principal la Festivalul de vară de la Florenţa "Maggio Musicale Fiorentino". Septembrie 1998 a marcat împlinirea a cinci ani în funcţia de director muzical la Opera de Stat din München (Bavaria).

Zubin Mehta a obţinut numeroase premii şi distincţii. În Israel i s-a oferit titlul de doctor honoris causa din partea Universităţii Ebraice din Ierusalim, a Universităţii din Tel-Aviv şi a Institutului Weizmann, iar Universitatea Ebraică a numit o aripă a Departamentului de Muzicologie după el şi tatăl său (dirijorul Mehli Mehta). În 1991, a fost distins cu premiul special la festivitatea de decernare a Israel Prize şi este laureat al premiului pentru muzică al Fundaţiei Wolf (1995 - 1956).

De asemenea este cetăţean de onoare al Tel Aviv (Yafo), iar Filarmonica din München l-a numit dirijor de onoare, titlu creat special pentru el.

În 2006, a fost publicată cartea sa autobiografică "Die Partitur meines Leben: Erinnerungen" ("Partitura Vieţii Mele: Memorii"), în Germania şi Israel. În acelaşi an a fost distins cu premiul Una vita nella musica - Artur Rubinstein, la Teatrul La Fenice din Veneţia, cu Kennedy Center Honors, iar, un an mai târziu, i s-a decernat premiul Dan David.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" are loc între 30 august şi 20 septembrie, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la naşterea marelui compozitor român şi 60 de ani de la moartea sa. Festivalul aduce publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici