- Home
- Cultură-Media
- (14.05.2024, 20:14)
- Bianca Popa
Discrepanţele salariale din sectorul cultural conduc la boicotul celebrării Nopţii Muzeelor
- Un număr semnificativ de muzee din România au decis să boicoteze celebrarea Nopţii Muzeelor, în semn de protest faţă de discrepanţele salariale injuste din sectorul cultural.
- Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor şi-a exprimat solidaritatea cu aceste muzee, recunoscând subfinanţarea cronică şi impactul acesteia asupra demnităţii şi eficacităţii sectorului cultural.
- Profesioniştii din muzee insistă asupra importanţei corectării discrepanţelor salariale şi asigurării unui tratament echitabil în sectorul cultural pentru a promova o reformă semnificativă în instituţiile culturale ale României.
Urmărește
287 afișări
Discrepanţele salariale din sectorul cultural conduc la boicotul celebrării Nopţii Muzeelor
Printr-o mişcare îndrăzneaţă care evidenţiază inegalităţile salariale adânc înrădăcinate din sectorul cultural al României, o parte semnificativă a muzeelor ţării au optat să nu participe la celebrarea Nopţii Muzeelor din acest an, conform unui comunicat. Decizia vine ca răspuns la ceea ce mulţi consideră drept decalaje salariale injuste şi disproporţionate între diferitele roluri din instituţiile culturale.
La baza acestei probleme se află o contrastantă discrepanţă salarială între profesionişti precum curatorii de muzee, cercetătorii, conservatorii şi restauratorii, în comparaţie cu colegii lor din sectorul educaţiei din Ministerul Educaţiei. Salariile din instituţiile culturale se pare că le depăşesc cu mult cele din sectorul educaţiei, ajungând la 20-30% mai mari, în ciuda faptului că aceştia din urmă au adesea responsabilităţi şi o complexitate a muncii mult mai mari.
Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, organismul ştiinţific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, îşi exprimă respectul faţă de decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situaţii nefireşti, la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
În plus, comisia recunoaşte provocările complexe cu care se confruntă profesioniştii din muzee, inclusiv subfinanţarea cronică a muzeelor. Această presiune financiară nu doar subminează demnitatea sectorului cultural, ci şi împiedică eforturile de îmbogăţire a colecţiilor muzeelor prin participarea activă la achiziţii naţionale şi internaţionale.
În timp ce se fac eforturi pentru abordarea acestor probleme sistemice, profesioniştii din muzee subliniază urgenţa rectificării discrepanţelor salariale şi asigurarea unui tratament echitabil în întregul sector cultural.
Cum organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor se derulează în afara orelor de program şi se bazează pe participarea voluntară a personalului din instituţiile muzeale, demersul personalului din domeniu este cu atât mai legitim.
Printre personalităţile care sprijină acest demers se numără: Dr. PETAC Emanuel-Viorel, Dr. CHIŢULESCU Gabriel, Dr. TĂNĂSOIU Carmen, Dr. FULGA Ligia, Dr. STAN Melanya, GĂUCAN Ioan, Dr. MUNTEANU Lucian, Dr. TOMA Corina-Florica, Dr. DEJAN Monica-Sanda, Dr. PÎRVULESCU Dan, Dr. MĂNDESCU Dragoş-Alexandru, Dr. NEMETI Irina, Dr. ŞERBĂNESCU Florinel, Dr. ILIE Oana, Dr. ION Narcis-Dorin, Dr. HORTOPAN Mircea-Alexandru, Dr. MIREA Mădălina, Dr. CREŢU Mirela, Dr. ONOIU Georgiana, Conf. univ. dr. NICULESCU Gheorghe, Lect. univ. dr. SERENDAN Cristina.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump