- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (03.07.2014, 16:25)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Discuţie despre scriitorii români în arhivele Securităţii, vineri, în Capitală
O dezbatere despre scriitorii români în arhivele Securităţii, pornind de la volumul "Leonid Dimov. Un oniric în Turnul Babel", semnat de Luminiţa Corneanu, va avea loc vineri, de la ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu din Capitală, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
110 afișări
Discuţie despre scriitorii români în arhivele Securităţii, vineri, în Capitală (Imagine: Razvan Chirita / Mediafax Foto)
Volumul "Leonid Dimov. Un oniric în Turnul Babel", semnat de Luminiţa Corneanu, a apărut recent la editura Cartea Românească, dar şi în ediţie digitală.
La evenimentul de vineri vor fi invitaţi, alături de autoare, Carmen Muşat şi Marius Oprea. Moderatorul discuţiei va fi criticul literar Daniel Cristea-Enache.
Puţin cunoscut marelui public, deşi poeţi celebri ca Mircea Cărtărescu şi Emil Brumaru îl recunosc drept maestru, Leonid Dimov (1926 - 1987) este pentru prima dată, acum, studiat sistematic, într-o cercetare monografică. Cu documentele din Arhiva Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) pe masă, Luminiţa Corneanu reconstituie un destin uman şi literar dramatic, marcat de tragediile colective ale României secolului al XX-lea, de la prigoana împotriva evreilor din anii '40 la supravegherea Securităţii în timpul comunismului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Celebru pentru spiritul lui de frondă, Leonid Dimov, scriitorul care a urinat în 1957 pe statuia lui Stalin, nu avea cum să scrie altceva decât o poezie ieşită din tipare. "Tu, Dimov, faci ceva uluitor, aş spune că schimbi macazul unei întregi literaturi", îi scria Emil Brumaru în 1968. Analizând resorturile intime ale poeziei dimoviene, cartea de faţă arată cum s-a produs această schimbare şi în ce fel a influenţat Leonid Dimov generaţiile poetice de după el.
"Leonid Dimov, poet ciudat, bufon, ludic, de un grotesc care împrumută avangardei, combinând o prozodie monodică şi o exuberantă risipă semantică, la care ceea ce contează e luxurianţa percepţiei, iar ceea ce lipseşte e coerenţa realistă a obiectelor, se bucură, iată, de o excelentă monografie, semnată de o tânără cercetătoare comprehensivă, subtilă, rafinată - Luminiţa Corneanu. Aceasta rezolvă în chip fericit dificultăţile de acces şi de parcurs ale operei lui Dimov, oferindu-ne cea mai cuprinzătoare, credibilă şi autorizată imagine a scriitorului disponibilă acum, relevând totodată o voce critică proaspătă, decentă şi aplicată, de care sigur vom mai auzi", a declarat Paul Cornea.
Luminiţa Corneanu s-a născut în 1977, în satul Moţăţei, judeţul Dolj. A absolvit cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova, specializarea română-franceză (2000), şi a obţinut, la aceeaşi universitate, doctoratul în litere în anul 2010, cu teza "Leonid Dimov. Studiu monografic", aflată la baza acestei cărţi. Din 2003, a semnat recenzii şi articole în Dilemateca, Ramuri, România literară şi multe alte publicaţii. A fost redactor la revistele Mozaicul, România literară şi Luceafărul de dimineaţă.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe