Dispute între RCS şi Realitatea: Ridicarea semnalului The Money Channel la satelit a fost întreruptă

RCS&RDS a informat CNA că a întrerupt ridicarea semnalului The Money Channel la satelit, invocând neplata unor creanţe, însă Realitatea Media, care deţine licenţa televiziunii, spune că şi-a achitat obligaţiile, precizând că RCS trebuie să explice de ce postul nu poate fi recepţionat în toată ţara.

Urmărește
7044 afișări
Imaginea articolului Dispute între RCS şi Realitatea: Ridicarea semnalului The Money Channel la satelit a fost întreruptă

Dispute între RCS şi Realitatea: Ridicarea semnalului The Money Channel la satelit a fost întreruptă (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

RCS&RDS a întrerupt ridicarea semnalului The Money Channel la satelit, invocând neplata unor creanţe.

Potrivit unor informaţii discutate în şedinţa CNA de marţi, semnalul The Money Channel nu mai este ridicat la satelit de două luni, fapt pentru care televiziunea nu respectă licenţa audiovizuală pe care emite. De asemenea, din cauză că nu a emis pe satelit, The Money Channel riscă să îi fie retrasă licenţa audiovizuală.

Licenţa audiovizuală cu difuzare prin satelit pentru televiziunea de business The Money Channel a fost acordată de CNA societăţii Realitatea Media SA pe 1 martie 2006.

CNA a făcut verificări pe 22 şi 23 ianuarie 2014, prin intermediul instalaţiei de recepţie satelitară din dotarea instituţiei, privind recepţia The Money Channel, constatând că programul televiziunii - care, conform datelor din dosarul societăţii Realitatea Media SA depus la CNA, trebuia să fie transportat de SC RCS&RDS SA, către satelitul Intelsat 1002, orientare 1, grad Vest - nu putea fi recepţionat.

Constatând întreruperea emisiei prin satelit, CNA a trimis o adresă societăţii RCS&RDS SA, înregistrată la CNA cu nr. 828/21 ianuarie 2014, prin care a solicitat să i se aducă la cunoştinţă dacă oferă servicii de ridicare la satelit a programului The Money Channel.

Printr-o adresă înregistrată la CNA pe 22 ianuarie, RCS&RDS a comunicat că nu mai realizează serviciul de ridicare la satelit pentru postul de televiziune The Money Channel.

"Prin convenţia încheiată pe 04.12.2012 (...) SC Realitatea Media SA acordă SC Geopol International SRL dreptul de încheiere în numele şi pentru SC Realitatea Media SA a contractelor şi/ sau convenţiilor pentru ridicarea la satelit", au spus reprezentanţii CNA, precizând că între SC Geopol International SRL, ca beneficiar, şi SC RCS&RDS SA, ca prestator, a fost încheiat un contract de prestări servicii pe 19 octombrie 2012, în care se prevede preluarea de către RCS a semnalului audio-video al The Money Channel, aparţinând SC Realitatea Media SA, şi transmisia/ retransmisia prin satelit a acestui program pe satelit.

Asociaţii Geopol International SRL sunt Strategies - Research - Investments SRL (99%) şi Alexandra Beatrice Păcuraru (1%). Asociaţii Strategies - Research - Investments SRL sunt Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru - cu câte 50%. Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru sunt indirect şi acţionarii majoritari ai Realitatea Media SA, prin intermediul societăţii Strategies - Research - Investments SRL.

De asemenea, RCS&RDS a pus la dispoziţia CNA o adresă din 22 octombrie 2013, prin care a somat SC Geopol International SRL că îşi rezervă dreptul de a supenda furnizarea serviciilor de ridicare la satelit a semnalului The Money Channel "pentru neplata unor creanţe".

"Prin decizie internă din data de 04.12.2014, SC RCS&RDS SA a hotărât suspendarea serviciilor de transmisie/ retransmisie la satelit a programului The Money Channel aparţinând S.C. Realitatea Media S.A., prin satelitul Intelsat 1002, orientare 1 grad Vest", potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa CNA de marţi.

Reprezentanţii CNA s-au deplasat la sediul studioului The Money Channel, situat într-un imobil din Calea Floreasca, din Bucureşti, unde au discutat cu directorul tehnic, Vladimir Bogdănescu, care a spus că nu cunoştea situaţia referitoare la emisia pe satelit a programului televiziunii. Vladimir Bogdănescu a declarat că programul The Money Channel este realizat în studio şi transmis prin fibră optică până la sediul SC Realitatea Media SA din şoseaua Bucureşti-Ploieşti.

De asemenea, reprezentanţii CNA au discutat cu directorul tehnic al Realitatea Media, Florian Marin, care a spus că programul The Money Channel nu este transmis prin satelit de SC RCS&RDS SA din motive tehnice.

Pe de altă parte, în şedinţa CNA de marţi, Mura Frînculescu, directorul executiv al Realitatea Media, a citat dintr-o adresă transmisă marţi dimineaţă Consiliului de Florin Bercea, administratorul special al Realitatea Media, societate aflată în reorganizare.

Astfel, Mura Frînculescu a spus că, în baza contractului de prestări servicii din 19 octombrie 2012, RCS&RDS s-a obligat să preia semnalul audio-video pentru televiziunile Realitatea TV şi The Money Channel şi semnalul audio al Realitatea FM şi Radio Guerrilla şi să-l transmită/ retransmită prin satelit.

"Conform prevederilor contractuale, Realitatea Media SA, deţinătoarea licenţei The Money Channel, a achitat inclusiv luna decembrie 2013 în integralitate, serviciile contractuale oferite de către RCS&RDS SA. Contractul în baza căruia se prestează servicii de ridicare la satelit pentru Realitatea TV, The Money Channel, Realitatea FM şi Radio Guerrilla a fost încheiat la data de 19 octombrie 2012 şi în mod eronat şi tendenţios se lasă să se înţeleagă faptul că Realitatea Media nu şi-ar fi achitat obligaţiile contractuale care îi incumbă conform prevederilor dintre părţi. Realitatea Media a achitat furnizorului de servicii de satelit inclusiv serviciile pentru licenţe audiovizuale care au fost ridicate de către CNA încă din luna septembrie 2013 (cazul Radio Guerrilla)", a spus Mura Frînculescu.

Ea a precizat că, "din motive obiective şi neimputabile Realitatea Media, care nu ţin decât de o conjunctură tehnică, RCS&RDS trebuie să dea o explicaţie plauzibilă care să clarifice de ce postul The Money Channel nu poate fi recepţionat pe întreg teritoriul ţării conform obligaţiilor asumate contractual".

"La momentul de faţă, reprezentanţii Realitatea Media şi cei ai RCS&RDS încearcă să rezolve aceste inconveniente de ordin tehnic, urmând ca, săptămâna viitoare, să aibă loc o întâlnire care să clarifice situaţia creată", a spus Mura Frînculescu.

Un punct de vedere similar a avut în şedinţa CNA de marţi şi avocatul Realitatea Media SA, Andrei Ţîru.

De cealaltă parte, reprezentantul RCS&RDS, Lucian Mihai, a spus că motivul suspendării a fost neplata conform contractului încheiat cu Geopol Internaţional şi nu problemele tehnice. El a mai spus că RCS a somat Geopol să îşi plătească datoriile şi că nu are informaţii până în acest moment să se fi făcut plata. "Nu e vorba de o lună întârziere, sunt cinci-şase luni cel puţin", a mai spus Lucian Mihai.

Membrul CNA Monica Gubernat a spus că, potrivit legislaţiei audiovizualului, Realitatea Media, care este titularul licenţei The Money Channel, trebuia să notifice Consiliul că s-a întrerupt emisia la satelit a postului. "Aici este problema", a spus Gubernat.

Însă atât Mura Frînculescu, cât şi Andrei Ţîru au spus că reprezentanţii Realitatea Media nu au ştiut că The Money Channel nu mai este difuzat pe satelit de RCS&RDS şi că RCS nu a notificat televiziunea cu privire la înreruperea difuzării pe satelit. "Noi nu am fost înştinţaţi că nu ni se ridică semnalul la satelit", a spus Mura Frînculescu.

După ce Laura Georgescu, preşedintele CNA, i-a pus la dispoziţie somaţia datată 22 octombrie 2013 pe care RCS&RDS a spus că a transmis-o Geopol Internaţional, avocatul Andrei Ţîru a declarat: "Nu văd nicio dovadă de comunicare a acestei somaţii de la RCS către Geopol (...) Este doar ştampila unui birou de executor judecătoresc".

Pe de altă parte, Laura Georgescu a spus că Realitatea Media a transmis la CNA chitanţe că ar fi făcut plata către RCS&RDS, dar "chitanţele depuse sunt între Realitatea Media şi RCS, nu între Geopol şi RCS".

Însă avocatul Andrei Ţîru a spus că "nu are nicio relevanţă faptul că plata este făcută de un terţ".

"Nu am nicio dovadă că lucrurile sunt cum spuneţi dumneavoastră. Nu mi-este clar care este statutul lui Geopol, pe site-ul DNA mă atenţionează că ar fi o problemă", a mai spus Laura Georgescu.

Avocatul Andrei Ţîru a spus că firma invocată de Laura Georgescu nu are legătură cu Geopol International. "Este o firmă cu o denumire similară", a mai spus Andrei Ţîru.

Pe de altă parte, Valentin Jucan, un alt membru al CNA, i-a spus lui Andrei Ţîru că îi "traduce" el ce se întâmplă de fapt. "Vi se comunică de fapt că vi se retrage licenţa, conform articolului 57", a spus Jucan.

Potrivit articolului 57, "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul încetează să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 90 de zile, pentru motive de natură tehnică, şi mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titularului".

"Din punctul nostru de vedere, nu există nicio încălcare care să determine o sancţiune atât de drastică, cum este ridicarea licenţei, având în vedere că motivele de natură tehnică s-au ivit la prestatorul de servicii RCS&RDS (...) Nu înţeleg alegaţiile sau intenţiile de ridicare a unei licenţe audiovizuale, atât timp cât radiodifuzorul şi-a respectat obligaţiile şi a produs şi dovezi că sumele sunt achitate la zi şi vina nu incumbă în niciun fel", a spus avocatul Realitatea Media, Andrei Ţîru.

"Ridicarea la satelit nu s-a oprit din motive tehnice, ci financiare", a spus, la rândul său, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS.

Pe de altă parte, membrul CNA Narcisa Iorga a spus că difuzarea programului The Money Channel s-a respectat întocmai, chiar dacă modalitatea de difuzare nu a fost pe satelit, ci pe fibră optică.

În cele din urmă, discuţiile cu privire la acest subiect au fost amânate şi vor fi reluate de membrii CNA într-o şedinţă viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici