- Home
- Cultură-Media
- CRAIOVA, (24.08.2015, 15:30)
- Patricia Marinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Divanul" de la malul Dunării vine cu o ofertă "copioasă": Peste 50 de filme şi meniuri "surpriză" - FOTO, VIDEO
Cea de-a şasea ediţie a Divan Film Festival a început duminică seară, la Port Cetate, cu proiecţia filmului "Turneul", de Goran Markovic, în prezenţa mai multor cinefili şi a unor invitaţi speciali, şi va continua, până duminică, cu peste 50 de proiecţii, meniuri "surpriză", dezbateri şi concerte.
Urmărește
210 afișări
"Divanul" de la malul Dunării vine cu o ofertă "copioasă": Peste 50 de filme şi meniuri "surpriză"
"Am reuşit să facem festivalul şi anul acesta. Nu este uşor şi am vrea să mergem înainte şi cu ediţii care să cuprindă filme din ţările dunărene", a spus în deschiderea festivalului Mircea Dinescu, amfitrionul evenimentului care face parte din proiectul Craiova - Capitală Europeană a Culturii 2021.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
"Turneul/ Turneja" (2008, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Slovenia), de Goran Markovic, a fost primul film prezentat în programul evenimentului de la malul Dunării, a cărui temă este "Drumuri şi Răspântii". Drama cu accente comice - a cărei acţiune se petrece în iarna anului 1993 - spune povestea unei trupe de teatru care încearcă să câştige bani plecând în turneu prin Kraina. Actorii ajung în mijlocul războiului, rătăcesc de pe un front pe altul, trecând prin momente tensionate.
Programul Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară mai cuprinde proiecţiile unor filme de scurtmetraj selectate la Festivalul de Film de la Cannes, producţii din Republica Moldova, Serbia, Grecia, Bulgaria, Croaţia şi Muntenegru, filme de animaţie, dar şi trei lungmetraje şi cinci scurtmetraje româneşti.
Pelicula "Ilustrate cu flori de câmp", de Andrei Blaier, va fi proiectată în festival, la împlinirea a 40 de ani de la momentul lansării. Producţia românească dezbate un subiect considerat tabu la vremea respectivă şi care a fost reluat în "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, drama unei românce în contextul decretului anti-avort emis de Nicolae Ceauşescu.
Proiecţia filmului "Aliyah Dada" (2015), de Oana Giurgiu, care prezintă o istorie bine documentată a evreilor din România, va avea loc în prezenţa regizoarei. În urmă cu 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi, drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România.
Multi-premiatul documentar observaţional regizat de Alexander Nanau şi produs de HBO "Toto şi surorile lui" (2014) spune povestea a trei fraţi (Totonel, Ana şi Andreea) nevoiţi să se împace cu lipsa mamei, aflată în închisoare pentru trafic de droguri. Toto locuieşte cu surorile lui mai mari, Andreea şi Ana, alături de un lung şir de unchi, vecini şi consumatori de droguri din cartier. Singura lui supapă este un centru de sprijin unde face şcoala şi descoperă dansul hip-hop. La rândul lor, surorile lui adolescente îşi caută şi ele locul în lume şi se maturizează, fiecare în felul ei, înainte de vreme.
Reunite sub tema celei de-a şasea ediţii a festivalului, "Drumuri şi răspântii", cele cinci scurtmetraje româneşti care vor rula la Divan Film Festival sunt "Lucky" (2014), de Alexandra Botău, "Calea Dunării" (2014), de Sabin Dorohoi, care va fi proiectat în prezenţa regizorului, "There's Nothing in this World" (2015), de Andreea Vălean, "10 ore" (2015), de Laura Muşat, "Ela, Panda şi Madame" (2013), de Andrei Răutu.
Printre invitaţii ediţiei de anul acesta se numără regizorii Oana Giurgiu, Sorin Dorohoi, Sinişa Dragin, Andrei Răutu, actorii George Mihăiţă şi Dan Nuţu, care vor fi prezenţi la proiecţia aniversară a filmului "Ilustrate cu flori de câmp".
Grupurile Impex, Trei Parale şi Mambo Siria vor susţine concerte în serile marţi, joi şi sâmbătă, iar două simpozioane - moderate de Lydia Papadimitriou, de la Universitatea John Moores din Liverpool, şi Marian Ţuţui, directorul artistic şi selectorul filmelor pentru ediţia de anul acesta a festivalului - vor avea loc în zilele de marţi şi miercuri.
În plus, prânzul de marţi va fi gătit de chef Cezar Munteanu, cunoscut pentru contribuţiile sale la dezvoltarea a numeroase manifestări gastronomice, precum şi pentru proiectele de voluntariat în sprijinul categoriilor defavorizate.
Cea de-a şasea ediţie a Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este prezentată de actorii Iulia Verdeş şi Dan Bordeianu.
Pe timpul desfăşurării festivalului, camparea pe teritoriul portului este gratuită şi se va face în limita locurilor disponibile.
Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu", în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia "Craiova Capitală Europeană 2021", cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, Centrului Naţional al Cinematografiei şi Institutului Cultural Român.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:21
-
astăzi, 12:17
Google Gemini ar putea comanda mâncare pentru utilizatori pe Android 16