Potrivit Academiei, în ziua de 31 ianuarie 2011, Biserica Ortodoxă Română a pierdut pe unul din înalţii săi ierarhi, Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania, Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi Arhipiescop al Vadului, Feleacului şi Clujului.
„Trecerea la cele veşnice a înaltului ierarh, dar şi a intelectualului de elită este dureros resimţită de întreaga comunitate academică şi de Academia Română îndeosebi, al cărei membru de onoare a fost. (…) Personalitatea puternică a celui dispărut, rolul său în cadrul Bisericii Ortodoxe Române şi pentru afirmarea ei în lume, opera sa, fac din marele ierarh trecut la cele veşnice o personalitate care va rămâne în memoria bisericii, dar şi a naţiunii. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, se arată în comunicat.
Născut pe 18 martie 1921, în comuna Glăvile-Piteşteana din judeţul Vâlcea, Valeriu Anania, după ce a urmat Seminarul Teologic Central din Bucureşti şi în paralel cursurile liceale, s-a călugărit, în 1942. A urmat studii teologice, dar şi cursuri ale Facultăţii de Medicină şi ale Conservatorului de Muzică din Cluj, afirmându-se totodată ca un conducător al studenţimii care rezista de pe poziţii anticomuniste şi naţionale guvernului dr. Petru Groza.
A ocupat funcţii având un caracter cultural în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Din 1952 a fost director al Bibliotecii Patriarhale, până în 1958, când a fost arestat sub acuzaţia de activitate legionară înainte de 23 august 1944. Condamnat la 25 ani muncă silnică, a fost eliberat în 1964.
Începând cu anul 1966, Bartolomeu Anania a îndeplinit diferite funcţii în cadrul Bisericii Ortodoxe din Statele Unite, face parte din multe delegaţii ale Bisericii peste hotare, unde a participat activ la numeroase reuniuni cu rangul de arhimandrit. Reîntors în ţară, a fost directorul Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Bisericii Ortodoxe Române între 1976 şi 1982. În paralel, a desfăşurat o activitate scriitoricească remarcabilă – concretizată în piese de teatru, volume de eseistică şi memorialistică – lucrând, totodată, timp de un deceniu, la adnotarea Sfintei Scripturi după Septuaginta.
Din 1990 a făcut parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii. La 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar la 2 martie 2006 Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Pe 22 noiembrie 2010, Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se afla internat într-o rezervă specială a Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, a murit luni.
Trupul neînsufleţit al mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a fost depus, luni seară, la Catedrala ortodoxă din Piaţa „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, după ce o scurtă slujbă de pomenire a avut loc în curtea Arhiepiscopiei Ortodoxe din municipiu.
Slujba de înmormântare a IPS Bartolomeu va avea loc joi, de la ora 12.00, în Catedrala mitropolitană din Cluj, şi va fi oficiată de PF Daniel.