Dmitry Polyakov, geniul spionajului sovietic şi trădătorul care a devenit mina de aur a CIA-ului

  • Dmitry Polyakov a fost generalul GRU care a spionat pentru americani.
  • Acesta şi-a vândut zeci de colegi care au fost închişi, împuşcaţi sau arşi.
  • Polyakov i-a trădat pe sovietici după ce GRU nu i-ar fi acordat un ajutor financiar pentru a-şi opera copilul.
  • În 1988, Polyakov a fost executat pentru spionaj.
Urmărește
2782 afișări
Imaginea articolului Dmitry Polyakov, geniul spionajului sovietic şi trădătorul care a devenit mina de aur a CIA-ului

Sursă foto: Life.ru

Dmitry Polyakov, general major sovietic, a crescut rapid în carieră, ajungând chiar şeful GRU, cea mai mare agenţie de informaţii externe a Rusiei. Timp de 25 de ani acesta le-a furnizat americanilor infomaţii de top secrete cu preţul vieţii a zeci de colegi rezidenţi care au fost descoperiţi în misiunile de spionaj.

Psihologii militari şi specialiştii spuneau că oameni ca Polyakov sunt coloana vertebrală a oricărui serviciu special. El nu a reuşit doar să ducă lupte pe frontul Marelui Război Patriotic, dar a şi primit o educaţie excelentă. După încheierea ostilităţilor, Polyakov a absolvit Academia Militară Frunze a Statului Major Sovietic, după care a fost trimis să lucreze nu la arhivă, aşa cum se întâmpla cu ceilalţi absolvenţi, ci pe linia de front a Războiului Rece - la Direcţia Principală de Informaţii (GRU), scrie Life.ru

În 1951, tânărul spion primeşte prima sa misiune şi pleacă imediat în New York - bârlogul unui potenţial inamic într-un război apropiat. Ofiţerul de informaţii militare a fost sub acoperire diplomatică timp de cinci ani, iar rezultatele muncii sale i-a impresionat pe superiorii săi. Cariera lui Polyakov a crescut rapid pentru ca mai târziu să ajungă şeful GRU.

După un timp, contraspionajul american a sesizat faptul că Poliakov a devenit nemulţumit de ceea ce se întâmpla în sânul Partidului Comunist Sovietic şi mai ales faţă de condiţiile de trai din URSS. Începând de aici, nu a fost decât un pas spre trădare. Polyakov a fost abordat de doi agenţi FBI, însă cei trei nu au vorbit despre spionaj, ci doar au glumit, iar la finalul întâlnirii cei doi agenţi i-au spus rusului să apeleze la ei din caz că are o problemă. Polyakov nu a respins abordarea, dar s-a arătat prudent.

Ce a urmat este cunoscut. Polyakov a acceptat „colaborarea” cu serviciile de securitate americane fiind două versiuni pentru care acesta ar fi trădat. Unul, GRU nu ar fi fost deacord să-i acorde un ajutor financiar de 300 de dolari pentru a-şi opera copilul, iar asta l-a supărat. Al doilea, acesta şi-ar fi pierdut încrederea în Uniunea Sovietică. Prin urmare, fără milă acesta a vândut americanilor peste 40 de colegi rezidenţi. Unii au fost închişi, alţii împuşcaţi sau arşi.

În 1962, Polyakov pleacă din SUA şi îşi termină „colaborarea” cu cei de la FBI, fiind „preluat” de CIA. Ani de zile, acesta a dezvăluit informaţii despre operaţiunile GRU de spionaj, despre armatele vietnameze şi chineze.

Polyakov a fost arestat în 1986, iar doi ani mai târziu, a fost executat pentru spionaj.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici