- Home
- Cultură-Media
- STOCKHOLM, (21.03.2011, 13:40)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Documentarul "Apocalipsa după Cioran", proiectat la ICR Stockholm
Documentarul "Apocalipsa după Cioran", ce are la bază cel mai lung interviu acordat de Emil Cioran după o viaţă întreagă în care acesta a refuzat atenţia presei, va fi proiectat la Institutul Cultural Român (ICR) de la Stockholm, pe 5 şi 7 aprilie, cu ocazia centenarului naşterii scriitorului.
Urmărește
37 afișări
Institutul Cultural Român de la Stockholm sărbătoreşte, pe 5 şi 7 aprilie, 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran, printr-un program care cuprinde proiecţia în premieră suedeză a filmului "Apocalipsa după Cioran" şi o dezbatere despre receptarea operei scriitorului şi filosofului român în Suedia, potrivit unui comunicat.
Documentarul "Apocalipsa după Cioran" are la bază cel mai lung interviu acordat vreodată de Cioran, după o viaţă întreagă în care acesta a refuzat atenţia presei, avându-l ca interlocutor pe Gabriel Liiceanu. Filmările s-au realizat la Paris, între 18 şi 20 iunie 1990, documentarul fiind semnat de Sorin Ilieşiu.
Dialogul dintre Emil Cioran şi Gabriel Liiceanu a fost ulterior publicat în volum, fiind tradus şi în suedeză (Dualis 1997, trad. Dan Shafran & Åke Nylinder). Filmul va fi proiectat la sediul ICR Stockholm pe 5 şi 7 aprilie şi va fi prefaţat de o scurtă prezentare susţinută de Dan Shafran, directorul ICR Stockholm.
Programul din 5 aprilie va mai cuprinde lecturi din opera lui Cioran în interpretarea actorului Christian Fex şi o discuţie între trei personalităţi ale culturii suedeze: Ann Heberlein, romancier, teolog şi filosof, Aris Fioretos, scriitor şi traducător, şi Lasse Söderberg, scriitor, eseist şi primul traducător al lui Emil Cioran în limba suedeză.
Lista traducerilor în suedeză din opera lui Emil Cioran cuprinde volumele "De l'inconvénient d'être né/ Despre neajunsul de a te fi născut" (1986), "Syllogismes de l'amertume/ Silogismele amărăciunii" (1989), "Histoire et utopie/ Istorie şi utopie" (1992) şi "Pe culmile disperării" (1998).
Centenarul naşterii lui Cioran a mai fost sărbătorit de ICR la Salonul de Carte de la Paris (18 - 21 martie).
Dispărut în 1995, Emil M. Cioran, filosof român de expresie franceză, ar fi împlinit o sută de ani pe 8 aprilie 2011. Emil Cioran s-a născut la Răşinari, judeţul Sibiu. Prima lui carte apărută, în 1934, în România, "Pe culmile disperării", a fost distinsă cu trofeul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitaţi şi premiul Tinerilor Scriitori Români. Succesiv au apărut: "Cartea amăgirilor" (1935), "Schimbarea la faţă a României" (1936), "Lacrimi şi sfinţi" (1937). Cel de-al doilea volum, "Schimbarea la faţă a României" a fost autocenzurat în ediţia a doua, apărută la începutul anilor '90, autorul însuşi eliminând numeroase pasaje considerate extremiste, "pretenţioase şi stupide".
În 1937, Emil Cioran pleacă în Franţa, cu o bursă a Institutului Francez din Bucureşti. După o scurtă întoarcere în ţară (două luni) în 1940, el părăseşte pentru totdeauna România şi se stabileşte la Paris. Din acest moment, Cioran va publica numai în limba franceză, operele lui fiind apreciate nu numai pentru conţinutul lor, dar şi pentru stilul plin de distincţie şi fineţe al limbii. În 1949 îi apare la editura Gallimard - care va publica mai târziu majoritatea cărţilor sale - prima lucrare scrisă în limba franceză, "Précis de décomposition (Tratat de descompunere)", distinsă în 1950 cu premiul Rivarol. Ulterior, Cioran refuză toate distincţiile literare care i-au fost atribuite.
Emil Cioran a locuit la Paris în Cartierul Latin, pe care nu l-a părăsit niciodată. A trăit mult timp retras. În schimb, a cultivat darul conversaţiei cu numeroşii săi prieteni (Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Paul Celan, Barbu Fundoianu, Samuel Beckett, Henri Michaux). Cioran a întreţinut o vastă corespondenţă, dezvăluindu-se ca un remarcabil autor epistolar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe