Documentarul "Decoding Dacia", ultimul film al lui Nicholas Dimăncescu, în premieră la Boston - VIDEO

"Decoding Dacia/ Descifrând moştenirea dacică", ultimul film al lui Nicholas Dimăncescu, fiul consulului onorific al României Dan Dimăncescu, decedat în 2011 într-un accident în Munţii Şureanu, are premiera americană pe 15 noiembrie la Boston, după ce miercuri seară a fost prezentat în Capitală.

Urmărește
1716 afișări
Imaginea articolului Documentarul "Decoding Dacia", ultimul film al lui Nicholas Dimăncescu, în premieră la Boston - VIDEO

Nicholas Dimăncescu (Imagine: www.kogainonfilms.com)

Documentarul "Decoding Dacia" este produs de Dan Dimăncescu, preşedinte al Kogainon Films Boston şi consul onorific al României la Boston, şi a fost prezentat miercuri seară, în premieră în România, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), potrivit instituţiei.

Filmul explorează moştenirea Regatului dacic "din vechime până în prezent", din perspectiva invaziei şi cuceririi romane din perioada 101 - 106 e.n. Tot materialul folosit în film este original. Sunt prezentate, într-o formă deosebit de detaliată 3D digital, în special reconstrucţiile cetăţilor Sarmizegetusa, Blidaru, cea a podului roman peste Dunăre, precum şi Forului şi Columnei lui Traian de la Roma.

Deosebit de importantă pentru film este contribuţia binecunoscutului artist Radu Oltean, care a realizat ilustraţii originale, ce redau reconstituirea bătăliilor dintre daci şi romani. Pelicula este a treia dintr-o serie numită "România în război" - lansată în ianuarie 2011, de Nicholas Dimăncescu, fiul lui Dan Dimăncescu, consul onorific al României la Boston (SUA) şi producătorul documentarului. În acelaşi an, în luna mai, Nicholas a murit în mod tragic, căzând de pe o stâncă înaltă, în timp ce filma deasupra peşterii Cioclovina.

"Am rămas loiali interesului lui de a filma Carpaţii cei aspri şi oamenii dintr-o bucată care populează astăzi zonele cândva locuite de daci", spune tatăl lui, producătorul Dan Dimăncescu. "Mare parte a muncii noastre a fost de finaliza filmările, atât de la faţa locului, cât şi aeriene, la Sarmizegetusa şi Porţile de Fier. Abordarea noastră dă viaţă vechii moşteniri păstrate până astăzi de aceste peisaje", mai spune acesta.

Inspiraţi de pasiunea tânărului de a explora rădăcinile sale româneşti, membri ai familiei şi colegi de la compania de film au hotărât să-i termine filmul. Între filmele anterioare regizate de Nicholas Dimăncescu s-au numărat "Cota 789", despre amintirile bunicului său, participant la Primul Război Mondial, şi "Cavalerii cerului", despre raidurile americanilor deasupra Bucureştiului. Despre ambele filme au apărut articole în revista National Geographic, documentarele fiind prezentate şi la TVR 1.

Acţiunea de miercuri seară de la Muzeul Naţional de Istorie a României a fost structurată în jurul proiecţiei filmului documentar "Decoding Dacia" şi a cuprins şi o conferinţă de presă şi conferinţa publică "Recuperarea moştenirii dacice - brăţările regale de aur de la Sarmizegetusa Regia", susţinută de directorul general al MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu. La eveniment au fost prezenţi Dan Dimăncescu şi Cristian Lascu, redactor-şef al revistei National Geografic România.

"O mare parte din munca noastră s-a concentrat asupra filmărilor la sol şi aeriene la Sarmizegetusa şi Porţile de Fier. Această abordare dă viaţă moştenirii antice încadrată în peisajul contemporan", spune consulul Dan Dimăncescu.

După premiera de pe 15 noiembrie, de la Fisher College din Boston, documentarul "Decoding Dacia/ Descifrând moştenirea Dacică" va fi prezentat şi la Georgetown University şi la Ambasada României de la Washington (data exactă a proiecţiilor nu a fost încă stabilită), urmând ca pe 1 decembrie filmul să poată fi vizionat din nou în România, la TVR 1.

Pe 23 mai 2011, Nicholas Dimăncescu, fiul consolului onorific al României la Boston, care s-a rătăcit în zona Munţilor Şureanu în timpul unor documentări ştiinţifice, a fost găsit mort de jandarmii montani din Hunedoara.

Regizorul Nicholas Dimăncescu, având dublă cetăţenie, americană şi română, se afla de câteva zile în Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina, împreună cu câţiva prieteni care îl ajutau să realizeze documentarul "Decoding Dacia". Jandarmii montani care au descoperit trupul tânărului în vârstă de 26 de ani au susţinut că acesta nu era echipat corespunzător pentru munte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici