- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (13.03.2011, 14:18)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Documentarul "Şi s-au dus ca vântul..." de Radu Gabrea, prezentat marţi la Teatrul Evreiesc de Stat
Documentarul "Şi s-au dus ca vântul...", realizat de Radu Gabrea şi Costel Safirman, va fi prezentat în avanpremieră, marţi, la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
98 afișări
Evenimentul va avea loc marţi, de la ora 19.00, fiind dedicat aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea Teatrului Baraşeum, strămoşul actualului Teatru Evreiesc de Stat, şi a 75 de ani de existenţă a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
Filmul documentar "Şi s-au dus ca vântul...", realizat de Radu Gabrea şi Costel Safirman, rememorează istoria Teatrului Baraşeum, un teatru celebru în Bucureştii anilor '40 şi un fenomen unic în istoria teatrală internaţională.
În România anilor 1941-1944, într-o perioadă de restrişte pentru populaţia evreiască, în plină epocă de persecuţii şi violenţă, un grup de artişti evrei, actori, compozitori şi muzicieni, eliminaţi din teatrele româneşti, au reuşit să creeze un teatru unic în felul său: "Baraşeum". Cei mai importanţi artişti evrei au dat naştere aici unui spaţiu unic al frumosului şi al încrederii în viaţă, în acelaşi timp în care în alte părţi ale României, violenţa antisemită îşi urma cursul inexorabil.
Atunci, în Bucureştiul cartierelor evreieşti, în jurul tradiţionalei "Căi Văcăreşti", pe strada purtând numele doctorului şi savantului evreu Iuliu Barasch, a fost înfiinţat acest teatru care a devenit, în scurt timp, unul din punctele de atracţie ale culturii în Bucureştiul anilor de război: în primul rând pentru populaţia evreiască, care îşi regăsea demnitatea şi viaţa, dar şi pentru locuitorii creştini ai Bucureştiului, pentru care "Baraşeum" devenise un punct de atracţie culturală. Între anii 1941 - 1944 pe scena teatrului Baraşeum au apărut figuri legendare ale teatrului românesc, precum Beate Fredanov, Jeny Shmilovici, Agnia Bogoslava, surorile Gamberto, N. Stroe, Al. Finţi, Moni Ghelerter.
Premiera israeliană a documentarului a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Evreiesc de la Ierusalim (decembrie 2010), cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.
Considerat unul dintre cei mai importanţi regizori români, Radu Gabrea a debutat cu lungmetrajele "Prea mic pentru un război atât de mare" şi "Dincolo de nisipuri", ambele prezentate la Festivalul de Film de la Cannes. Ca reacţie la îngrădirea activităţii sale din cauza cenzurii comuniste, el a reuşit să plece în Germania, în 1974, unde a realizat în special producţii de televiziune.
În anul 1986 şi-a susţinut teza de doctorat, despre Werner Herzog, la Universitatea Louvain. După întoarcerea lui în România, în 1997, Gabrea a fost numit preşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei. A desfăşurat în continuare o activitate bogată de producător, regizor şi autor. Prin ecranizarea celor două romane ale lui Eginald Schlattner a contribuit în mod hotărâtor la răspândirea literaturii de limbă germană din România. Radu Gabrea predă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.
Radu Gabrea, unul dintre cei mai prolifici regizori români, a realizat filme precum "Mănuşile roşii" (2010), "Călătoria lui Gruber" (2009), "Cocoşul decapitat" (2008), "România! România! II" (2008), "Struma" (2001), "Rosenemil" (1993).
În luna februarie, Radu Gabrea a fost decorat cu Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Germania, decernată de preşedintele Christian Wulff.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe