DocuMentor contestă prezenţa lui Denis Dinulescu în comisia de film documentar a CNC

Asociaţia DocuMentor a trimis, joi, o scrisoare deschisă ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, în care contestă prezenţa lui Denis Dinulescu în comisia de selecţie a proiectelor cinematografice din categoria documentar şi animaţie, pentru sesiunea noiembrie - decembrie 2007.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului DocuMentor contestă prezenţa lui Denis Dinulescu în comisia de film documentar a CNC

DocuMentor contestă prezenţa lui Denis Dinulescu în comisia de film documentar a CNC

Astfel, semnatarii scrisorii deschise - Adina Brădeanu, Florin Iepan, Alexandru Solomon, Thomas Ciulei şi Cornel Mihalache, în numele DocuMentor, şi Dumitru Budrală şi Csilla Kato, în numele Astra Film -, consideră că "este obligatoriu ca accesul la candidatura pentru comisiile de finanţare să se facă exclusiv pe baza unei competenţe demonstrate de biografia profesională a candidatului". "În această perspectivă, refuzăm să înţelegem logica propunerii unui actor sau a unui scriitor pentru comisia de film documentar, cu atât mai puţin selectarea acestuia în formula finală a comisiei. Precizăm aici că nu contestăm competenţele de bază ale respectivilor candidaţi, ci modul în care sunt «transferate» către zona filmului documentar".

Autorii scrisorii adresate lui Iorgulescu spun că salută "prezenţa în juriu a unui apreciat profesionist de film documentar" - Copel Moscu - şi că înţeleg "necesitatea prezenţei în comisie a unui specialist în film de animaţie" - Ioan Truică. "Ne întrebăm, însă, ce anume din biografia profesională a domnului Denis Dinulescu - prezentat pe site-ul CNC drept un «scriitor cu multe volume de proză apărute, dar şi cu multe piese de teatru» - legitimează prezenţa domniei sale într-o comisie pentru documentar-animaţie", se arată în textul scrisorii.

"Dorim să vă atragem atenţia că accesul domnului Dinulescu în juriul de film documentar/ de animaţie a însemnat eliminarea unui profesionist cu experienţă demonstrată în domeniu: dl Andrei Ujică, documentarist de talie europeană, profesor de film la Staatliche Hochschule fur Gestaltung Karlsruhe şi director fondator al ZKM/Filminstitut", afirmă reprezentanţii DocuMentor, arătând că Andrei Ujică era propunerea Asociaţiei DocuMentor, "singura asociaţie a profesioniştilor de film documentar din România – o asociaţie care, tocmai pentru a rezista tentaţiei «competenţelor transferabile», se limitează la votarea comisiei de film documentar şi animaţie, şi nu participă la procesul de decizie pentru comisia de ficţiune".

Ei atrag atenţia ministrului Culturii că, pentru autorii de film documentar, "această nominalizare (a lui Denis Dinulescu, n.r.) din afara comunităţii" lor nu este altceva decât "o formă de desconsiderare a profesionalismului documentariştilor români şi a genului documentar în particular".

Contactat de MEDIAFAX, Denis Dinulescu a declarat că "este dreptul lor (al semnatarilor scrisorii, n.r.) să conteste" şi că, în ceea ce îl priveşte, va aştepta decizia ministrului Iorgulescu.

Pe 24 octombrie, Centrul Naţional al Cinematografiei a anunţat componenţa comisiei de selecţie a proiectelor cinematografice pentru sesiunea de concurs din perioada noiembrie - decembrie. Astfel, categoria ficţiune va fi jurizată de Stere Gulea, Florin Iaru, Tudor Caranfil, Cristina Corciovescu şi Dorel Vişan. Ulterior, însă, regizorul Stere Gulea s-a recuzat din comisia de selecţie pentru proiectele de ficţiune, Ministerul Culturii şi Cultelor numindu-l în locul său pe criticul Călin Stănculescu.

În acelaşi timp, juriul pentru proiectele de documentar şi animaţie va fi format din: Denis Dinulescu, Copel Moscu şi Ioan Truică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici