- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (24.03.2015, 16:42)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Doi deputaţi îi cer demisia Laurei Georgescu de la CNA. Georgescu: Nu demisionez, n-am încălcat legea
Deputaţii Gigel Ştirbu şi Mădălin Voicu i-au cerut Laurei Georgescu să îşi dea demisia de la şefia CNA, după ce au constatat că Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea revocării sale din funcţia de preşedinte, însă Georgescu a spus că nu va demisiona, pentru că nu a încălcat niciodată legea.
Urmărește
319 afișări
Preşedintele CNA, Laura Georgescu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor i-a audiat, marţi, pe membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), după ce şase membri ai CNA au votat, pe 19 martie, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului.
Hotărârea a fost transmisă la Comisia pentru cultură de membrii CNA Radu Călin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea, potrivit precizărilor făcute, marţi, de parlamentarul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
La audieri au participat doar 10 din cei 11 membri ai CNA, respectiv Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea. Viorel-Vasile Buda nu a participat la audieri, întrucât se află în concediu, după cum a declarat acesta, marţi, fiind contactat de MEDIAFAX.
"În ultimele luni, în ultimul an, poate şi mai bine, am asistat destul de des la mai multe situaţii în care această instituţie (...) A fost în mijlocul unor scandaluri, care au răzbătut în media. Mulţi membri ai Consiliului au fost chemaţi la parchetele sau la organele judiciare pentru a lămuri anumite probleme care făceau parte din anumite speţe penale (...) Cred eu că, şi este un punct de vedere personal, lucrurile au ajuns destul de departe, această instituţie în situaţia în care o majoritate din CNA, printr-o hotărâre scrisă, decide că instituţia este blocată şi că nu poate continua în această formulă de conducere. Aşa cum spuneam, din punctul meu de vedere, lucrurile au ajuns într-o situaţie în care legiuitorul trebuie să decidă ce face mai departe (...) Conform principiului cine poate mult poate şi puţin, Parlamentul ar trebui, în perioada imediat următoare, ar trebui să ia o decizie privind buna funcţionare a acestei instituţii", a spus Gigel Ştirbu.
Ştirbu a precizat că va trimite hotărârea celor şase membri ai CNA "pentru un punct de vedere la Comisia Juridică (a Camerei Deputaţilor, n.r.), precizând că este necesară modificarea Legii audiovizualului. El a făcut această afirmaţie referindu-se la faptul că Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea revocării din funcţie a preşedintelui CNA.
De asemenea, Gigel Ştirbu i-a solicitat Laurei Georgescu să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al CNA şi să rămână doar membru în Consiliu. "Nu este o luptă politică, nimeni nu are absolut nimic cu dumneavoastră (...) Dorim să se încheie acest conflict. Dacă va continua această ruptură între majoritatea Consiliului şi dumneavoastră, care deţineţi această funcţie administrativă, cu siguranţă ne vom revedea cât de curând pe aceleaşi teme", a mai spus Ştirbu.
Totodată, Gigel Ştirbu a precizat că la biroul Comisiei pentru cultură "există o serie de sesizări din partea angajaţilor CNA, din care reiese faptul că atmosfera de lucru de acolo a avut de suferit în ultimii ani de zile şi că există o stare de teroare în cadrul Consiliului". Ştirbu a precizat însă că acestor sesizări li s-a răspuns că această Comisie nu este organ abilitat să stabilească "dacă tot ce se întâmplă în instituţie, din punct de vedere administrativ, este legal sau mai puţin legal".
Şi parlamentarul PSD Mădălin Voicu i-a sugerat Laurei Georgescu să îşi dea demisia de onoare, precizând că această sugestie "nu este o chestiune de presiune". Totodată, Voicu a spus că face această recomandare având în vedere "disjuncţiunile şi fricţiunile" din CNA, care "sunt deja acute sau cel puţin aşa pare".
"Nu are vreo legătură cu vreun mod de a ameninţa sau de a presa pe cineva. Spun ce aş face eu dacă aş fi în cazul doamnei Laura Georgescu. Dacă s-ar întâmpla să ajung în această situaţie, primul lucru ar fi demisia. În cazul în care doamna nu ar dori să plece din fruntea instituţiei, lucru care ar simplifica lucrurile şi nu ar mai crea stări beligerante, dacă nu, atunci sigur că sunt şi alte forme prin care doamna Laura Georgescu poate fi demisă, dar nu de către Parlament. Noi am luat act de situaţie (...) pot fi şi alte variante, poate apelând la Guvern va şti să găsească o soluţie", a spus Mădălin Voicu.
La rândul lor, deputaţii Theodor Paleologu şi Marton Arpad au spus că parlamentarii nu au cum să o revoce din funcţie pe Laura Georgescu, pentru că Legea audiovizualului nu prevede acest lucru.
"Membrii CNA ne cer revocarea din funcţia de preşedinte al CNA a doamnei Laura Georgescu. Putem face acest lucru? Asta este singura întrebare. Noi nu suntem nici psihoterapeut, nici DNA, nici instanţă judiciară. Cazul ăsta nu ţine de noi. E bine că suntem informaţi, evident, dar, din păcate, am impresia că nu avem ce face. Şi chiar dacă modificăm legea, nu se poate aplica retroactiv. Deci suntem legaţi de mâini şi de picioare, cu o instituţie total blocată", a spus deputatul PNL Theodor Paleologu.
La rândul său, deputatul UDMR Marton Arpad a spus că Legea audiovizualului prevede situaţiile în care un membru al CNA poate fi demis. Astfel, potrivit articolului 13 din Legea audiovizualului, "(1) Membrii Consiliului pot fi demişi, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, în următoarele situaţii: a) în cazul incapacităţii de a-şi exercita funcţia pentru o perioadă mai mare de 6 luni; b) în cazul unei condamnări penale aplicate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă (2) În scopul aplicării prevederilor alin. (1) Consiliul sesizează Parlamentul".
Pe de altă parte, deputatul Liliana Mincă, care face parte din grupul parlamentar Democrat şi Popular, a spus că ea consideră că Laura Georgescu a adus "grave prejudicii de imagine" CNA. Liliana Mincă a mai spus că se aşteaptă "la o Ordonanţă de Urgenţă din partea premierului României", prin care Laura Georgescu să fie schimbată din funcţia de preşedinte al CNA.
Însă deputatul Slavomir Gvozdenovici, care face parte din grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, a propus o altă "soluţie" pentru deblocarea situaţiei, respectiv demisia celor şase membri ai CNA care nu o mai susţin pe Laura Georgescu. "Ce se întâmplă dacă cei şase demisionează? (...) Şi se aleg alţii care vin în loc şi continuă mai departe. Dar, dacă rămân şi cei şase tot timpul, până la sfârşitul mandatului, blochează totul? Ce se întâmplă atunci? Nu pot să îi aducă Consiliului nicio decizie. Se încăpăţânează oamenii, pe bună dreptate, au dreptate, n-au dreptate (...) Ce se întâmplă în situaţia asta? (...) Mi se pare că chiar este un impas şi aproape uşor o absurditate", a spus Slavomir Gvozdenovici.
Răspunsul a fost dat râzând de Theodor Paleologu: "România lucrului bine făcut". "Nicio tragedie", a spus şi Marton Arpad.
Gigel Ştirbu a spus, însă, că, din punctul său de vedere, aceasta "este o temă falsă". "Eu nu cred că cei şase blochează activitatea Consiliului", a mai spus Ştirbu.
De cealaltă parte, Laura Georgescu a declarat marţi, pentru presa prezentă la audierile de la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor, că nu îşi va da demisia din funcţia de preşedinte al CNA, pentru că nu are motive să facă acest lucru.
"Nu am încălcat în viaţa mea legea, cu atât mai puţin pe durata mandatului pe care l-a avut în această instituţie. Mi s-a mai sugerat acest lucru (demisia, n.r.). În secunda în care mi se dovedeşte prima oară că am încălcat legea, nu trebuie să mi se solicite. Mi-o dau singură", a spus Laura Georgescu.
Totodată, ea a precizat că, în ultimii doi ani şi două luni, i-au fost aduse foarte multe acuzaţii nedovedite niciodată. Acuzaţiile sunt "teoretice". "Şi eu pot să fac. Când voi avea prima probă că am încălcat legea, credeţi-mă, nu trebuie să-mi solicite nimeni demisia, mi-o dau singură", a mai spus Laura Georgescu.
Pe de altă parte, Laura Georgescu a spus că "scandalurile există de doi ani şi de două luni" în CNA, din cauza unor membri ai Consiliului care au "interese diferite", care în niciun caz nu vizează aplicarea Legii audiovizualului.
"Scandalurile există de doi ani şi de două luni, de când pentru motivul că nu am vrut să încalc legea 52 din 2003 am avut prima plângere penală de la un coleg (Valentin Jucan, n.r.), deşi venisem de trei luni în această instituţie şi toţi ceilalţi nouă membri au tăcut. Scandaluri au existat şi până la venirea mea. Vă faceţi că uitaţi. Scandaluri vor fi şi după plecarea mea (...) Dacă vă uitaţi în istoria acestei instituţii, veţi găsi aceleaşi lucruri, fiindcă întotdeauna s-au găsit membri care au avut interese, mai mult sau mai puţin partizane cu anumiţi radiodifuzori sau cu misiunea din acel moment a acelor radiodifuzori. Nu ţine nici de politic, nici de omul care conduce instituţia. Ţine de interesul celui care este mai pus pe declaraţii politice", a mai spus Laura Georgescu.
Ea a precizat că instituţia va funcţiona în continuare, pentru că "nu există majoritate în CNA". "Că nu suntem partide politice. În secunda în care suntem opt prezenţi, şase voturi duc la luarea unei decizii. Nu există o majoritate întotdeauna aceeaşi, care se distruge sau se păstrează. Nu suntem în Parlament. Suntem oameni care nu reprezintă autoritatea care i-a propus (...) Deciziile întotdeauna s-au luat prin vot deschis, în şedinţe publice, în prezenţa a opt membri şi cu şase mâini ridicate. Noi suntem plătiţi ca să aplicăm Legea audiovizualului, deci ne uităm la ce avem de analizat, dezbatem şi ridicăm mâna motivând votul. E foarte simplu. Niciodată nu a funcţionat Consiliul printr-o majoritate. A fost o minciună, diseminată ritmic de doamna Iorga (Narcisa Iorga, fost membru al CNA, n.r.). Mereu ni s-a explicat «majoritatea USL» din CNA. Aţi rămas tributari acestui mesaj", le-a spus Laura Georgescu jurnaliştilor.
Laura Georgescu a mai spus că CNA nu este blocat şi că ea personal nu are cum să blocheze activitatea Consiliului, având în vedere că instituţia este formată din 11 membri. "Instituţia funcţionează exact cum funcţiona şi joi, aşa va funcţiona şi joia viitoarea, şi marţea viitoare şi joia cealaltă, fiindcă, din păcate, mandatele noastre se referă la a aplica Legea audiovizualului pe ce se întâmplă în acest moment pe televiziuni şi pe radiouri. Nu am cu ce să blochez eu personal, eu am un vot şi niciodată nu mi-am dorit să deţin majoritatea în acest Consiliu. Uitaţi-vă la toate voturile mele din aceşti doi ani şi trei luni. O să vedeţi că permanent am votat împotriva Antenei 3, permanent am votat pentru amenzi la România TV, nu cum mi se explica în presă ulterior, că am o problemă să protejez Antena", a mai spus Laura Georgescu.
Ea a precizat că membrii CNA sunt plătiţi pentru a-şi face mandatul. "Noi toţi suntem plătiţi pentru un mandat de membru CNA ca să facem două şedinţe publice (pe săptămână, n.r.). Nu trebuie să am eu cvorum, cvorumul trebuie să existe, ca să se desfăşoare efectiv cele două şedinţe. Probabil că cine nu doreşte să-şi asume mandatul, i-a spus şi unul dintre deputaţi, să-şi dea demisia, e simplu ca bună ziua", a mai spus Georgescu.
Totodată, răspunzând unei întrebări, Laura Georgescu a spus că este mult mai eficient să rămână în fruntea instituţiei, pentru a se ocupa de tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră, un proces care se va produce de pe 17 iunie, dar şi pentru organizarea, pe 28 octombrie, la Bucureşti, a unei întâlniri a tuturor autorităţilor de reglementare în audiovizual din Europa. "Sinceră să fiu, da, e foarte eficient (să rămână la conducerea CNA, n.r.), fiindcă altcineva nu va face aceste două mari evenimente", a mai spus Georgescu.
Şase membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului au votat, pe 19 martie, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului.
"Astăzi, reunit în cvorum, potrivit regulamentelor în vigoare, CNA a decis cu o majoritate de voturi, şase «pentru» şi un vot «împotrivă», prin vot secret, aşa cum prevede legea, retragerea sprijinului acordat doamnei preşedinte Laura Georgescu şi, de asemenea, decizia de a trimite Parlamentului o solicitare de revocare a domniei sale din această calitate de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului", a anunţat la momentul respectiv Radu Călin Cristea, membru al Consiliului.
La şedinţa cu uşile închise au participat Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu (fără drept de vot), Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Valentin Jucan şi Florin Gabrea. La luarea acestei decizii nu au participat Laura Georgescu, preşedintele CNA, şi alţi doi membri ai Consiliului, Lorand Turos şi Viorel Vasile Buda (acesta din urmă era în concediu).
Pe de altă parte, Legea audiovizualului nu prevede în mod explicit această procedură privind retragerea sprijinului acordat preşedintelui Consiliului.
În mod concret, potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului, "Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani".
Radu Călin Cristea a susţinut însă că votul dat joi de majoritatea CNA, în şedinţă cu uşile închise, este legal. "Este un vot dacă vreţi simetric, în opoziţie cu votul formulat în CNA în data de 28 decembrie 2012, când la fel, în aceleaşi condiţii, şedinţă secretă, vot secret, Consiliul a votat candidatura doamnei Laura Georgescu, a înaintat-o Parlamentului şi acesta a dat un vot favorabil. Astăzi procedeul este oarecum invers, noi cei din Consiliu socotim că am încercat să realizăm ceea ce ne permitea mandatul. Urmează fireşte ca decizia finală, decizia care de fapt contează, să fie aceea a Parlamentului, la o dată care se va stabili ulterior", a spus Radu Călin Cristea.
Pe de altă parte, decizia de retragere a sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte CNA a fost luată pe 19 martie de şase membri ai CNA la propunerea Monicăi Gubernat.
Gubernat a invocat în acest sens "conflictul permanent" din interiorul CNA, care a ajuns în instanţă. "Având în vedere conflictul permanent din interiorul instituţiei, conflict care a ajuns în instanţă, conflictele de interese rezultate în urma acestei acţiuni şi o să vă dau un singur exemplu, CNA, în calitate de pârât (în instanţă, n.r.), trebuie să depună o întâmpinare, acea întâmpinare va suna în felul următor: «CNA, reprezentat legal de doamna Laura Georgescu, dat în judecată de doamna Laura Georgescu»; de asemenea, având în vedere adrese asumate în numele CNA, cu caracter ascuns de recomandare, de care aflăm din păcate din presă; de asemenea, decizii luate de CNA, care nu sunt puse în practică, corespondenţe cu diverse instituţii ascunse de ochii CNA, nu mai vorbesc de credibilitatea şi de imaginea instituţiei, vă propun spre adoptare o decizie prin care solicităm Parlamentului revocarea din funcţia de preşedinte a doamnei Laura Georgescu", a spus Monica Gubernat.
Ea a făcut referire la faptul că Laura Georgescu, preşedintele CNA, a dat în judecată, pe 9 martie, CNA şi şase membri ai CNA - Valentin Jucan, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea şi Viorel Vasile Buda -, care, în septembrie 2014, i-au redus atribuţiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al instituţiei.
Aceasta a cerut Curţii de Apel Bucureşti anularea unui act administrativ al Consiliului Naţional al Audiovizualului, respectiv a deciziei 530 (Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA) din 16 septembrie 2014, potrivit informaţiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată.
Laura Georgescu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că a dat în judecată 6 membri CNA şi a cerut instanţei anularea ROF al instituţiei, din cauză că unele articole din acest document încalcă Legea audiovizualului, precizând că toate eforturile pe care le-a făcut pentru corectarea ROF au rămas fără rezultat.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ştirbu: Parlamentul ar trebui, în perioada următoare, să ia o decizie pentru buna funcţionare a CNA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe