- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.03.2014, 19:51)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Doi membri CNA au sesizat comisiile parlamentare privind "abuzurile" forului în cazul Digi 24
Narcisa Iorga şi Florin Gabrea, doi dintre membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), au sesizat, miercuri, comisiile pentru cercetarea abuzurilor şi cele pentru cultură din Parlament asupra "abuzurilor pe care CNA şi preşedintele forului, Laura Georgescu, le-au comis în cazul Digi 24".
Urmărește
116 afișări
Doi membri CNA au sesizat comisiile parlamentare privind "abuzurile" forului în cazul Digi 24
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Narcisa Iorga şi Florin Gabrea au sesizat "două abuzuri petrecute ieri, 25 martie 2014, în şedinţa publică a Consiliului Naţional al Audiovizualului, unul comis de către CNA, cel de-al doilea comis de preşedintele CNA, Laura Georgescu".
"În virtutea tezei constituţionale a oricărui stat de drept, conform căreia nimeni nu este mai presus de lege, nici CNA, nici preşedintele său şi nici vreo societate aflată sub reglementarea şi controlul CNA nu pot fi mai presus de Legea audiovizualului. Avem, din păcate, dovada evidentă a faptului că CNA consideră facultativ un articol prevăzut de Legea audiovizualului nr.504/2002. În fapt, CNA aplică dublul standard în privinţa principiului «must-carry», astfel: ignoră acest articol de lege atunci când în discuţie se află un post de televiziune, un radiodifuzor, aparţinând societăţii RCS-RDS, deşi aplică ferm acelaşi articol atunci când RCS-RDS este în postura de distribuitor de programe pentru alte posturi de televiziune, al căror patronat aparţine, spre exemplu, familiei unui om politic influent. În mod concret, în cursul anilor 2011 şi 2012, CNA a aplicat 12 sancţiuni societăţii RCS-RDS pentru nerespectarea art. 82, atunci când societatea nu retransmitea posturi precum GSP TV, Antena 2 ş.a., aflate în lista must-carry publicată de CNA. În şedinţa publică din 25 martie 2014, CNA a refuzat să atenţioneze măcar societăţile distribuitoare de servicii UPC, Romtelecom şi NSC Telenet Bacău, care nu includ în oferta lor analogică şi/ sau digitală postul Digi 24, cu licenţă audiovizuală aparţinând societăţii RCS-RDS, deşi Digi 24 se află pe locul 13 în lista must carry. Dublul standard despre care vorbim este dovedit în anexa ataşată acestei sesizări. Rezultă din anexă că, în cursul celor doi ani menţionaţi, CNA a aplicat prevederile art. 82 din Legea audiovizualului atât ofertei analogice, cât şi ofertei digitale ale societăţii distribuitoare de servicii media audiovizuale", se arată în sesizarea depusă la Parlament.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Potrivit acestei sesizări, "în cadrul şedinţei din 25 martie 2014, opt din zece membri ai CNA au considerat că, de data aceasta, lista must-carry trebuie aplicată doar ofertei analogice, în cazul UPC, iar în cazul Romtelecom şi NSC Telenet, nici măcar ofertei analogice".
"Ultimele două societăţi au peste 60 de canale în oferta analogică, iar 25% din această ofertă ar depăşi locul 13 pe care se situează Digi 24 în lista must carry", se menţionează în sesizare.
Cei doi membri ai Consiliului consideră că "CNA abuzează de poziţia sa în raport cu societăţile pe care le controlează, invocând doar o decizie luată cu o majoritate de opt voturi, şi nu legea care îl guvernează".
"Votul este esenţa democraţiei, iar nu instrumentul abuzului. În cazul art. 82 din Legea audiovizualului, se prevede o obligaţie, ce nu poate fi lăsată la aprecierea subiectivă a votului membrilor CNA. Legiuitorul a impus distribuitorilor de servicii o obligaţie, iar CNA nu are decât să aplice legea", se mai arată în sesizarea depusă.
De asemenea, Narcisa Iorga şi Florin Gabrea consideră "inadmisibilă" atitudinea CNA, menţionând că aceasta "se constituie într-un precedent periculos, întrucât CNA a ajuns să decidă prin vot nerespectarea legii audiovizualului".
Totodată, potrivit sesizării, "în speţa prezentată, în cadrul şedinţei publice a CNA, doi membri au enunţat două propuneri".
"Niciuna dintre propuneri nu a întrunit, după primul tur de vot, numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată. Preşedintele Laura Georgescu a refuzat să le supună de trei ori la vot, aşa cum prevăd Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, precum şi practica CNA. Astfel, cu ajutorul preşedintelui CNA, încălcarea Art. 82 din Legea audiovizualului a rămas nesancţionată, deşi acest articol impune o obligaţie. Preşedintele CNA a refuzat, apoi, posibilitatea exprimării unei opinii separate faţă de această decizie a CNA, cu toate că există precedent similar. Laura Georgescu a argumentat refuzurile doar prin prisma autorităţii funcţiei de preşedinte. Or, atât Legea audiovizualului, cât şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA prevăd clar atribuţiile preşedintelui CNA, care sunt egale cu ale celorlalţi membri ai Consiliului, numiţi în acelaşi fel de către Parlamentul României. Considerăm că preşedintele CNA are un comportament abuziv, pe care, de asemenea, vă rugăm să nu-l ignoraţi", spun cei doi membri CNA.
Astfel, ei solicită interveniţia reprezentanţilor Parlamentului "în sensul restabilirii misiunii pe care o are Consiliul Naţional al Audiovizualului, aceea de garant al interesului public".
"Ne exprimăm speranţa că veţi împiedica perpetuarea comportamentului abuziv al autorităţii de reglementare şi control în domeniul audiovizualului, precum şi pe cel al preşedintelui acesteia, numit prin Hotărâre a Parlamentului României", se precizează în sesizarea înaintată comisiilor parlamentare.
De asemenea, cei doi membri au anexat sesizării şi un document care prezintă sancţiunile aplicate de CNA în perioada 2011-2012 RCS&RDS.
Narcisa Iorga, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a afirmat, marţi, că va sesiza Parlamentul cu privire la faptul că majoritatea membrilor permite ca operatorii de cablu să nu includă în grilele lor Digi 24, dar şi cu privire la comportamentul "abuziv" al preşedintelui Laura Georgescu.
CNA a analizat şi aprobat, în şedinţa de marţi, cu opt voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi două "împotrivă" (Florin Gabrea şi Narcisa Iorga), grilele de cablu ale Romtelecom (analogic şi digital), în care nu se regăseşte şi televiziunea de ştiri Digi 24. Acest lucru înseamnă că abonaţii Romtelecom nu vor putea să vizioneze programele difuzate de Digi 24.
CNA a aprobat, marţi, grilele de cablu (care în analogic include în medie 65 de televiziuni şi în digital - în medie 85 de televiziuni) ale Romtelecom, după ce în şedinţa de joia trecută Romtelecom a primit şi aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în reţeaua IPTV, unde retransmite 146 de televiziuni. CNA a aprobat atunci modificarea grilei IPTV a Romtelecom cu includerea televiziunilor din lista "must carry", însă nu a fost introdus şi Digi 24.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Dispută Narcisa Iorga - Laura Georgescu după ce CNA a aprobat neincluderea Digi 24 în grila Romtelecom
Citește și: Romtelecom a primit aprobarea CNA de a nu include în grilele sale de cablu Digi 24, postul RCS&RDS
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate