- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (05.10.2009, 16:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Doina" a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO
"Doina" a fost inclusă pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO, astfel că România are în prezent încă un obiectiv în această listă, pe lângă dansul "Căluşul", se arată pe site-ul oficial al instituţiei.
Urmărește
6208 afișări
"Doina" a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În total, 76 de capodopere au fost incluse pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO, în urma unei reuniuni care a avut loc, săptămâna trecută, la Abu Dhabi.
Printre noile opere înscrise, se mai numără tango-ul (Argentian/ Uruguay), Festivalul Ramman (India) şi sericicultura (China).
Lista patrimoniului imaterial UNESCO a fost alcătuită oficial în 2008, potrivit unei Convenţii pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, încheiată la Paris, la 17 octombrie 2003. Lista numără în prezent 166 de opere din 76 de ţări şi din Teritoriile Palestiniene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
"Doina" este o specie a literaturii populare, aparţinând genului liric, în care autorul îşi exprimă sentimentele şi convingirile faţă de unele probleme ale vieţii, faţă de timp şi natură şi faţă de sine însuşi. "Doina" este specifică poporului român, ea exprimând sentimente variate: dor, tristeţe, iubire, înstrăinare, regret.
România mai are un singur obiectiv înscris pe Lista patrimoniului imaterial al umanităţii, respectiv "Ritualul Căluşului". Dansul românesc "Căluşul" a fost înscris pe listă în 25 noiembrie 2005.
"Căluşul" este un dans popular românesc cu un ritm sincopat şi figuri variate, jucat de flăcăi în săptămâna Rusaliilor.
Dansul căluşarilor se practică în special în sudul ţării, dar şi în Moldova. Căluşarii execută un ritual magic, care evoluează în jurul fructului de alun numit "căluş".
De Rusalii, căluşarii merg în sate pentru a-i vindeca pe cei bolnavi cu puterea pe care au dobândit-o. Prin acest dans se protejează oamenii, vitele şi recoltele de forţele malefice.
Patrimoniul cultural imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.
UNESCO a fost fondată la data de 16 noiembrie 1945, are sediul principal în Franţa, la Paris, şi are 73 de filiale active în diverse ţări ale lumii.
Scopul organizaţiei este de a contribui la pacea şi securitatea lumii prin promovarea colaborării între naţiuni în diverse domenii, precum educaţie, ştiinţă, cultură şi comunicaţii, pentru a se reuşi stabilirea unui respect universal faţă de justiţie, pentru corectitudinea justiţiei şi pentru drepturile şi fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, potrivit Cartei Naţiunilor Unite.
România este membră UNESCO din 27 iulie 1956.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe