"Dolina", în regia lui Zoltan Kamondi, pe marile ecrane, începând de vineri

Filmul "Dolina" - o alegorie bizantină despre un regim despotic care şi-a propus să controleze un cătun adormit din estul Europei -, una dintre cele mai captivante producţii, de calibrul legendarului film "Brazil" de Terry Gilliam, va avea premiera în România pe 29 august.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului "Dolina", în regia lui Zoltan Kamondi, pe marile ecrane, începând de vineri

"Dolina", în regia lui Zoltan Kamondi, pe marile ecrane, începând de vineri

Potrivit Variety, Kamondi realizează cu succes o lume a intrigii şi trădării, o lume la fel de putredă ca şi gunoiul care o înconjoară, o operă care nu s-ar fi putut naşte fără sprijinul credincioasei sale echipe tehnice: directorul de imagine Gábor Medvigy, regizorul artistic Gyorgy Arvai, precum şi designerii Edit Szücs şi Janos Breckl, creatorii costumelor suprarealiste.

Bogdanski Dolina este un orăşel izolat de restul lumii, un cătun rătăcit de divinitate printre crestele Carpaţilor de Răsărit.

Deşi, cu siguranţă, au existat zile mai bune în viaţa locuitorilor Dolinei, acum sărăcia şi decadenţa au pus stăpânire pe cătun şi pe oamenii săi.

La marginea satului, o groapă de gunoi înghite în permanenţă deşeurile aduse de localnicii Dolinei, dar şi din alte locuri îndepărtate, astfel că orăşelul este continuu învelit, fie vară sau iarnă, de un nor imens, cleios şi urât mirositor.

Administraţia locului i-a fost încredinţată unei aşa-zise misiuni monahale, cunoscută sub numele de Vicariat. Preoţi cu bărbi false, cândva militari, îşi exercită despotismul asupra fiecărui detaliu cotidian din viaţa Dolinei, o combinaţie haotică de ordine şi dezordine, stricteţe şi relaxare care duce la nimic altceva decât o permanentă stare de nesiguranţă şi nelinişte.

Orice se poate întâmpla în acest templu al haosului, şi totul - de la favoruri şi până la obiecte nesemnificative - este de vânzare.

Bolnavii de tuberculoză sunt izolaţi pe un câmp, cu toate acestea oricine încalcă regulile impuse de despoticul regim, este pedepsit şi trimis în acelaşi loc marcat de boală.

Gabriel Ventuza duce un trai liniştit câştigându-şi existenţa din creşterea şi cultivarea plantelor medicinale. Într-o zi însă, fratele său mai mare, Hamza, un fost ofiţer influent aflat acum în închisoare, îl trimite pe Gabriel până în micuţul orăşel din estul Europei, Bogdanski Dolina, locul copilăriei lor, pentru a exhuma osemintele tatălui, faimosul bandit Victor Ventuza.

Pe drum, Gabriel este jefuit de toate bunurile personale, printre care paşaportul, banii, chiar şi hainele, găsindu-se astfel într-un micuţ orăşel închis, înconjurat de cele mai sinistre dealuri de reziduuri toxice, într-un loc guvernat de preoţi bizari, unde frica îi menţine pe oameni tăcuţi, generând o atmosferă generală de nesiguranţă.

Filmul reprezintă o viziune suprarealistă a vremurilor nesigure de tranziţie, generate de schimbarea sistemului politic est-european, ilustrând maniera în care un mic burghez inofensiv venit din vest se transformă într-un escroc fără scrupule.

Selecţionat la cea de-a 42-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Karlovy Vary, filmul "Dolina" reprezintă cea mai recentă creaţie a celebrului regizor Zoltan Kamondi, al cărui vast palmares cuprinde şi o nominalizare la Globul de Aur, pentru filmul "Kisertesek".

Cu o distribuţie internaţională, "Dolina" aduce pe marile ecrane, pe lângă nume celebre ale cinematografiei ungureşti - Piroska Molnár, János Bán -, şi actori români consacraţi: Coca Bloos şi Ioana Abur.

Rolul principal este interpretat de actorul italian Adriano Giannini ("Swept Away/ Naufragiaţi" şi "Ocean's Twelve/ Unsprezece + una").

"Dolina" este o producţie semnată Honeymood Films (Ungaria) şi Media Pro Pictures (România).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici